Situație fără precedent. Medici infectați din Suceava, chemați înapoi la muncă

Dată publicare: 07-04-2020 19:05
Dată actualizare: 07-04-2020 19:40


10 persoane infectate cu Covid-19 și-au pierdut viața la Spitalul Județean din Suceava în ultimele 24 de ore.

Tocmai de aceea, medicii militari care au preluat coordonarea unității sanitare încearcă să limiteze focarul, prin stabilirea unor circuite epidemiologice clare, iar personalul a fost instruit cum să poarte echipamentul de protecție. Din păcate, unele decizii luate de militari nu sunt pe placul medicilor, iar tensiunile create nu îi ajută în nici un fel pe bolnavi.

Situația rămâne gravă în spitalul din Suceava. Conducerea militară luptă să-l pună pe picioare, dar autoritățile sanitare locale par complet depășite de situație.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Suceava a fost o serie de nereguli între partea medicală, populație și administrație locală.”

Marți, unul dintre medicii infectați cu Covid-19 a fost sunat de Direcția de Sănătate Publică pentru a fi chemat la serviciu, chiar dacă acum trei zile a fost reconfirmat pozitiv. Medicul a înregistrat discuția și a făcut-o publică.

Medic: „Și eu mă duc la serviciu acum?”

DSP: „Dacă sunteți asimptomatic și cât de cât bine, da.”

Medic: „Păi nu sunt asimptomatic, mă doare capul. Eu sunt pozitiv la 12 și 13 zile. Nu mi se pare o măsură corectă.”

DSP: „Nici nouă, dar ne supunem la ce trimit ăștia de la minister.”

Mircea Bordiniuc, medic infectat Covid-19: „E un haos total și nu înțeleg cum se poate da un document de la nivel central, în care să se spună că noi ne putem întoarce la lucru, în condițiile în care noi suntem pozitivi și contagioși. Am senzația că cei care lucrează acolo nu înțeleg felul în care această boală se transmite.”

Șefa Direcției de Sănătate Publică Suceava spune că nu are habar de o astfel de decizie luată de subalternii săi.

Manuela Trifan, director DSP: „DSP nu a dat niciun fel de hârtie nimănui.”

Reporter: „A fost sunat. A făcut înregistrarea publică.”

Director DSP: „Îmi pare rău. Eu nu am dat nicio dispoziție de acest gen. Nu am cunoștință de asemenea indicații.”

Neînțelegerea pornește de la un ordin al Centrului Național pentru Combaterea Bolilor în care se arată că medicii asimptomatici se pot întoarce la muncă la 14 zile de la confirmarea bolii, fără retestare. Este o măsură disperată. Și vine în contextul în care nu avem teste suficiente, rezultatele vin greu și în spitale e nevoie de medici. Printre cei rechemați la post pot fi și bolnavi, iar prezența lor în spital nu ar face decât să întrețină focarele.

De câteva zile, personalul medical care a fost infectat este testat în corturile amplasate de Armată în curtea spitalului. Secretarul de stat, Ionel Oprea, care se ocupă de reorganizarea spitalului, spune că, în acest moment, în unitate, funcționează trei aparate PSR, care pot analiza 300 de teste pe zi.

Ionel Oprea, secretar de stat: „Am avut cu mai multe echipe. Am avut antrenament de echipare și dezechipare cu aceste echipe. La dezechipare sunt momente critice în care te poți contamina, infecta. În această ținută trebuie întrebat fiecare dacă poate să suporte programul anterior 7-12 ore. Dacă ne spune că nu poate să lucreze decât trei ore trebuie să facem program de trei ore, pentru că altfel duce la contaminări și risc de contaminare. Și trebuie să fim atenți ca toți să fie sănătoși.”

Militarii vor să-i cazeze în hoteluri și cămine pe medici pentru a-i feri de contaminare. Decizia nu este însă, pe placul tuturor.

Mircea Bordiniuc, medic infectat Covid-19: „Domnul Oprea și-a exprimat punctul de vedere, spunând că dacă nu vom accepta prevederile sale, avem varianta șomajului tehnic sau concediul fără plată, ori colegii mei nu-și doresc lucrul acetsa. Colegii mei își doresc să își facă treaba, să fie lăsați să lucreze, dar să nu li se impună un domiciliu forțat, ceea ce este contar drepturilor omului.”

Mai mulți medici din spitalele militare au fost detașați la Suceava, pentru a suplini lipsa personalului infectat. Acum, la Spitalul Județean sunt 538 de pacienți infectați cu Covid-19. Alți 65 sunt tratați la domiciliu. La terapie intensivă sunt 20 de pacienți, dintre care șapte sunt în stare gravă, intubați.


VIDEO PROTVPLUS.RO