În era tehnologiei, peste 4.000 de copii din România cresc și învață fără curent electric. Racordarea costă 12 milioane euro
4 mii de copii din România cresc și învață fără curent electric în era tehnologiei. 5 mii de case nu sunt încă racordate la rețeaua de energie iar întunericul nopții este spulberat în mileniul 3 cu lumânări și lămpi cu gaz.
Vineri a fost lansat registrul național al caselor fără energie electrică iar Asociația Energia Inteligentă a prezentat și soluții pentru această situație revoltătoare.
La marginea localității Târgu-Lăpuș din Maramureș locuiește familia Moldovan. Părinții și cei 5 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani trăiesc în întuneric de mai bine de 9 ani. Au început demersurile pentru a fi branșați la electricitate, însă nu și-au permis să achite costurile.
Mihaela Moldovan, mamă: "Am stat destul la lumânare până mi-am luat generator și mi s-o stricat. A fost și domn primar pe aici. Că-i pământ extravilan așa a zis și că trebuie să scoatem un proiect să facem, nu avem bani de așa ceva să facem."
Toate activitățile familiei se desfășoară doar la lumina zilei.
În total, în România sunt aproape 5500 de case fără energie electrică. 3500 dintre ele sunt locuite în permanență.
Este vorba de peste 11 mii de români care locuiesc în case fără curent electric. Mai trist este faptul că dintre aceștia aproape 5 mii sunt copii care sunt nevoiți de cele mai multe ori, mai ales după lăsarea întunericului, să își facă temele și să învețe la lumina lumânării sau a lămpii.
Daria Moldovan, elevă: „Când vin de la școala le fac că noaptea nu pot că nu avem curent. Aș vrea să am curent, să pot să mă uit la televizor”.
Asociația Energia Inteligentă a propus 3 soluții pentru racordarea la rețeaua electrică a acestor case.
O variantă ar fi ca Ministerul Mediulului să deruleze un program, prin care să fie montate panouri fotovoltaice și baterii de stocare.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă: „În general autoritățile fie locale, fie centrale, au preferat să se concentreze asupra aglomerărilor mai mici sau mări, dar neglijând aproape total aceste situații care sunt prezente și consider că și în momentul de față modul în care se pune problema este una deficitară".
64 % dintre persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri mici și nu ar avea posibilitatea să plătească nici măcar facturile pentru consum.
Pentru ca toate locuințele să fie racordate la rețea ar fi nevoie de aproximativ 12 milioane de euro.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copii, curent electric, saraci, racordare,
Dată publicare:
13-04-2024 09:26