În ciuda alertei de E.coli de pe plajele Vadu și Corbu, turiștii au luat cu asalt litoralul. „Asta e, mi-am asumat riscul”
Sunt peste 100.000 de turiști pe litoral. Până la noi analize DSP, pericolul persistă în apa mării la Vadu și Corbu.
Ministerul Sănătății a recomandat evitarea îmbăierii din cauza cantității mari din bacteria Ecoli găsite în apă. O explicație este și salinitatea scăzută din apropierea gurilor de vărsare a Dunării în mare. În restul stațiunilor, apa e sigură.
În nord, la plajele neamenajate Vadu și Corbu îmbăierea nu e recomandată din cauza că apa este contaminată cu Ecoli, conform analizelor de laborator făcute de specialiștii Direcției de Sănătate Publică. De la Năvodari și până în Sud, în schimb, apa e curata.
Cu cât ne îndepărtam de Delta Dunării, cu atât salinitatea mării este mai crescută. Am putea spune așadar că în Vama Veche e cea mai sărată și curată apă. În schimb lângă Delta...
Adrian Bâlbă, biolog marin: „Bineînțeles că acolo salinitatea e mai scăzută, în mod normal salinitatea scade pe măsură ce merge înspre gurile Dunării și șansele că această bacterie să supraviețuiască în apă sunt mai mari”.
Ignorând avertismentele DSP turiștii au venit la Vadu-Corbu și au intrat inclusiv cu copiii în apă. În zona lipsesc toaletele publice.
Femeie: „Am vrut să venim pentru că este mai liber aici, apa e mișto, nu sunt pietre, e mai curat decât pe plajele celelalte. În fiecare an este avertizare de genul".
Femeie: „Sper să nu fie, asta e, mi-am asumat riscul!”
Bărbat: „Aici e plin de ecoli, să nu veniți!”
Sunt peste 100.000 de turiști în acest weekend la mare. Cei mai mulți în Eforie și Costinești. Cei care prind un loc bun pe nisip, îl țin ocupat toată ziua și aduc cu ei inclusiv prânzul în lăzi frigorifice sau cumpărat de la terase.
Nici în Eforie nu sunt toalete publice gratuite. Turiștii le pot folosi pe cele de la terase sau puținele toalete cu plată unde trebuie să plătească 3 lei intrarea.