Grădinițele şi şcolile ar putea să se deschidă pe 8 februarie. O spune Ministrul Educaţiei.

Revenirea elevilor în bănci este o urgenţă de grad zero insistă Sorin Cîmpeanu, care precizează însă că acest lucru se va întâmpla doar dacă nu va creşte cu mult numărul de îmbolnăviri după sărbători.

Ministerul Sănătăţii va fi însă cel care va lua decizia finală. S-ar putea întoarce în bănci, în prima fază, preşcolarii, elevii care vor susţine examenele naţionale, dar şi cei din mediul rural care nu au avut acces la cursuri online.

Elevă: ''Eu vreau să încep școala pentru că atunci când sunt fizic sunt mai zâmbăreaţă, mai creativă şi am mult sclipici pe mine''.

Elev: ''La începutul perioadei de şcoală online m-am bucurat. Am crezut că e încă o vacanţă dar nu a fost așa''.

După luni de zile petrecute în fața calculatoarelor revenirea în bănci a elevilor, reprezintă o urgenţă spune noul Ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: ''Ministerul Educației îşi doreşte redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor”.

Reporter: ”Există posibilitatea să se deschidă acum pe 11 ianuarie?”

Sorin Cîmpeanu: ”Pe 11 ianuarie mi se pare mult prea scurt. Pe 11 ianuarie e termenul dintr-un calendar care a fost construit cu multe luni de zile în urmă. Ne dorim ca situaţia epidemiologică să permită. Revenirea la şcoală se va face ţinând seamă şi de ceea ce vor face alte state care se confurntă cu aceeaşi problemă''.

Conform unui scenariu pe baza căruia reprezentanţii din educaţie discută acum cu reprezentanții din sănătate, grădiniţele şi clasele primare s-ar putea redeschide, spune ministrul educaţiei, la începutul semestrului al doilea, adică luni pe 8 februarie.

Asta dacă nu va exista o explozie a numărului de cazuri de Covid-19 după Crăciun şi Revelion. Totodată, ministrul Educaţiei spune că este absolut necesar să revină în bănci şi elevii de clasa a-8-a şi a-12-a, care anul viitor vor susţine examenele naţionale, dar şi elevii din mediul rural care nu au avut acces la cursuri online şi care nu pot avea acum mediile încheiate pentru că profesorii nu le-au dat note. Nu se ştie încă dacă elevii din toate aceste categorii vor reveni la şcoală în acelaşi timp sau pe etape.

Sorin Cîmpeanu: ”Se apropie finalul semestrului 1. Există pericolul neîncheierii mediilor pentru un număr mare de elevi. Am cerut o situaţie în acest sens cu termen pe 11 ianuarie care să fie o radiografie reală completă a elevilor pe fiecare judeţ”.

În funcţie de situaţia pe care inspectoratele şcolare o vor trimite la minister, dar şi după o analiza făcută de reprezentanţii din sănătate, la mijlocul lunii ianuarie se va lua o decizie finală cu privire la deschiderea şcolii.

Ministrul Educaţiei ia în calcul data de 8 februarie, părinţii însă vor mai repede.

Coziana Zaharia, învăţătoare: ''După cele 10 luni în care ne-am oprit cu toţii şi trebuie să recunoaştem că şi dezvoltarea copiilor s-a oprit e momentul să ne mişcăm. Mai toţi colegii mei îşi doresc întoarcerea la şcoală, dar în condiţiile în care ne-am testa până la vaccinarea noastră, ne-am testa saptămânal''.

Cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţământ fac parte din a doua etapă de vaccinare anti Covid.

Conform calendarului şcolar, elevii sunt în vacanţă până pe 11 ianuarie când vor relua cursurile, cel mai probabil online, urmând ca pe 30 ianuarie să intre din nou în vacanţă intersemestrială timp de o săptămână, până pe 8 februarie.