Posturile la mare căutare în rândul tinerilor. Mulți au făcut o schimbare în carieră în 2021
2021 a fost anul în care foarte mulţi români s-au reorientat profesional. Unii au fost nevoiți să renunțe la locul de muncă, din cauza resticțiilor alții și-au făcut curaj şi au făcut o schimbare în carieră.
Cele mai mari platforme de recrutare de la noi au înregistrat un record de cereri şi oferte și cu 30 la sută mai mare față de perioada dinaintea crizei sanitare.
Iustina are 28 de ani şi este manager farmacist în Bucureşti - însă îşi doreşte să urmeze modelul soţului ei care a făcut o schimbare.
Iustina: "O să intru în concediu de creştere a copilului în 2 luni şi când o să mă întorc. O să mă reorientez către IT, salariile sunt duble faţă de domeniul nostru. Soţul meu a făcut schimbarea asta, e cu 2 ani mai mare, a schimbat de pe inginerie pe IT şi e foarte mulţumit".
Acesta este gândul cu care mulţi români şi-au căutat un loc de muncă în 2021. Dovada că platformele de recrutări au fost din ce în ce mai accesate. Cele mai mari site-uri cu locuri de muncă de la noi au înregistrat cereri record - în jur de 12 milioane într-un singur an.
Bogdan Badea, directorul unei platforme de recrutări: ”Am asistat în 2020 la o fugă după joburi, era mai mult o necesitate nu o dorință. În 2021 am asistat la oameni care și-au ales locuri de muncă, decis să schimbe locul de muncă sau să schimbe industria complet. E clar că românii vor aplica mai mult la joburi, vor căuta mai mult schimbarea în 2022”.
Primii care şi-au căutat ceva nou sunt cei intre 25-35 de ani. Tinerii intre 18-24 de ani şi-au făcut şi ei curaj să încerce ceva urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani.
Cei mai mulţi candidaţi dornici de o schimbare în carieră sunt din Capitală. Peste un sfert din aplicări au fost de aici. Urmează apoi marile centre universitare - Cluj, Timişoara şi Braşov, care împreună au adunat aproape 20% din aplicări. Foarte puţini români şi-au căutat un job în străinătate pe platformele online - puţin peste 1,3 la sută din totalul aplicărilor au fost pentru poziţii disponibile în afara ţării.
Ana Nicoleta Zafiu, consilier în carieră: "Oamenii au fost din ce în ce mai deschişi să lucreze pentru o companie din străinătate, pentru că se lucrează remote. Atât angajaţii, cât şi companiile sunt familiarizaţi cu asta şi e mult mai simplu atunci să lucrezi din România pentru o companie din altă ţară".
În topul căutărilor au fost posturile de ingineri, șoferi și contabili.
Ana Vișian, directorul de comunicare al unei platforme de recrutări: ”Pentru 2022 ne aşteptam la o şi mai mare activitate din partea tinerilor şi mai ales cu focus către job-urile către implică deprinderi digitale, job-urile remote”.
Specialiștii spun că în acest an companiile se vor îndrepta mai mult către candidații care au deja experiență de muncă.