Îmbulzeală la agheasmă, la Constanța. Oamenii s-au luat la ceartă să prindă primele sticle
A fost îmbulzeală de dimineață, la slujba de sfințire a apei de la Arhiepiscopia Tomisului, din Constanța. Enoriașii s-au luat la ceartă ca să prindă primele sticle cu apă sfințită, în noul an.
Și în Galați, preafericitul Casian al Dunării de Jos a sfințit, în ajun de Bobotează, peste 100.000 de litri cu apă pentru enoriașii care vor veni sâmbătă la slujbă. Sărbătoarea este dedicată Botezului Domnului în apele Iordanului.
Slujba de sfințire a apei a început înainte de ora 8. În fața catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanța, apa din 10 butoaie uriașe a fost sfințită de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.
Cu telefoanele în mână enoriașii transmiteau live, celor de acasă, slujba.
Nu a durat mult, și emoțiile, dar și nerăbdarea și-au spus cuvântul. Credincioșii au uitat, pentru o secundă, unde se află și s-au luat la ceartă: ,,Măi oameni, sunteţi creştini. Ne râde lumea! Ne filmează ăştia! Terminați, nu mai împingeţi!”
Degeaba au încercat preoții să le explice că este aghiazmă din belșug. Enoriașii s-au încăpățânat să pună mâna pe primele sticle cu apa sfințită.
„Potoliţi-vă oameni buni potoliți-vă, le dați pe jos, ia uite!”
,, Ne ajută sufletește, ne înalță, înseamnă practic viață, tradiții strămoșești. Văd că ași venim cu un bidon de 5 l, vă ajunge? Ne ajunge, da, și pt o vecină bolnavă.”
Reporter: Aveți trei bidoane? Vă ajunge apa sfințită?
Credincioasă: „Sunt din Mangalia și dăruiesc și comunității de unde fac eu parte, că trebuie să stropim casele, gospodăria, animalele, culturile, pe noi. Aghiasma înseamnă viață”
Tot astăzi, în Ajunul sărbătorii Botezului Domnului, Arhiepiscopul Teodosie a sfinţit şi apele Dunării, la Hârșova.
Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Această apă se ia până pe 14 ianuarie, pe nemâncate. Tuturor vă dorim ani cu sănătate mulţi şi buni, şi cu folos, cu sfinţire, pentru ca sufletul nostru îmbrăcat în haina de lumină să poată să se întoarcă la Dumnezeu, să primească bucuria cerului.”
Astfel de slujbe se fac în toată ţara: la Galați, Înalt Prea Sfinția sa Casian a sfințit de dimineață butoaiele imense, încărcate cu zeci de litri de apă. Mâine este Boboteaza, iar la Constanța sunt așteptați peste 10.000 de credincioși. Iar o dată cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, de duminică, iau sfârşit sărbătorile de iarnă.