Mii de oameni la ceremoniile de Bobotează. IPS Teodosie i-a rugat să păstreze distanța: „Să nu supărăm autoritățile”

×
Codul embed a fost copiat

Este mare sărbătoare pentru creștini: Botezul Domnului în apele Iordanului, și în toate bisericile se țin slujbe speciale și se împarte Agheasma Mare.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat, miercuri, la slujba de Bobotează oficiată în Portul Tomis, că „sărbătorile niciodată nu pot fi ocolite sau amânate sau restricţionate", transmite News.ro.

„Nădăjduim ca după această sărbătoare, luând apă sfinţită (...), să vă umpleţi de darul sfinţeniei, să se depărteze de la noi toată boala, toată neputinţa, toată necredinţa, căci şi din necredinţă vine boala, toată frica, toate lucrările celui viclean", a spus el.

Cele trei cruci aruncate în apă de IPS Teodosie au fost recuperate de trei tineri, despre care prelatul a afirmat că au făcut „vaccinul anti-coronavirus" înotând în mare. După terminarea slujbei, oamenii s-au înghesuit pentru a primit sticle cu apă sfinţită.

„Iubiţi credincioşi, iată-ne, am sfinţit şi anul acesta apa la malul mării. Este sărbătoarea sfinţeniei ce vine din cer asupra apei, dar şi asupra noastră. Eu nădăjduiesc că această sărbătoare va aduce sărbătoare şi în sufletele noastre, pentru că Dumnezeu a văzut râvna dumneavoastră şi sărbătorile niciodată nu pot fi ocolite sau amânate sau restricţionate, că Dumnezeu nu poate fi restricţionat, este stăpânul vieţii noastre, de aceea noi nădăjduim ca după această sărbătoare, luând apă sfinţită până pe 14 ianuarie, în fiecare dimineaţă, după rugăciune, să vă umpleţi de darul sfinţeniei, să se depărteze de la noi toată boala, toată neputinţa, toată necredinţa, căci şi din necredinţă vine boala, toată frica, toate lucrările celui viclean, şi iată am venit aici să ne sfinţim noi, să sfinţim şi marea, care este locul unde toţi oamenii vor să ajungă măcar o dată pe an, marea care are şi calităţi vindecătoare pentru cei ce înoată în ea, şi iată apa mării cu sarea ei este vindecătoare trupurilor noastre", a afirmat IPS Teodosie, în Portul Tomis.

Citește și
boboteaza
Cum se vor desfășura slujbele de Bobotează în 2021. Patriarhia anunță restricții, ÎPS Teodosie cheamă 10.000 de credincioși
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

El a spus că a fost o zi cu soare, ca de toamnă, dar că speră să vină şi iarna, „că trebuie să vină, ca să mai omoare microbii care năvălesc toamna şi primăvara, iar când iarna este ger noi suntem mai sănătoşi".

Ulterior, el a plecat cu o barcă pe mare, unde a sfinţit apa, apoi a aruncat în mare trei cruci, iar mai mulţi tineri au sărit după ele.

Crucile au fost scoase de trei tineri, dintre care doi salvamari. Unii au reuşit şi în anii trecuţi să recupereze crucile din apă. Cei trei au fost binecuvântaţi de IPS Teodosie, el spunând că cei trei au făcut vaccinul anti-coronavirus înotând în mare, fiind „cel mai bun vaccin".

IPS Teodosie a mulţumit oamenilor că l-au ascultat şi au venit la ceremonie, dar şi poliţiştilor şi jandarmilor.

„Nădăjduim să se depărteze toată boala, cum spune rugăciunea. De la suflet vine sănătatea trupului", a afirmat el.

Ulterior, el a trecut pe lângă oamenii adunaţi la gardurile amplasate de jandarmi, stropindu-i cu apă sfinţită, după care s-a urcat în caleaşcă şi a plecat.

După aceea a început distribuirea de către jandarmi a sticlelor cu apă sfinţită, oamenii înghesuindu-se pentru a le primi. În Portul Tomis au fost organizate cinci puncte de distribuire a recipientelor cu apă sfinţită.

Patriarhul Daniel: „Să mulţumim pentru darul vieţii şi sănătăţii”
 

„Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi al sănătăţii, dar şi să protejăm sănătatea celor din jurul nostru în această vreme de pandemie”, le-a transmis, la slujba de sfinţire a Aghesmei Mari, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, credincioşilor ortodocşi prezenţi în Dealul Mitropoliei.

„Noi vă dorim tuturor ca această sărbătoare mare şi sfântă a Botezului Domnului să vă fie o binecuvântare pentru dumneavoastră, pentru familiile dumneavoastră, pentru casele dumneavoastră, pentru toate activităţile dumneavoastră. Şi să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască sănătate şi să ne ferească de boli şi de necazuri şi, mai ales, să ne elibereze de această pandemie, care a întristat lumea întreagă. În această vreme de pandemie, noi să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să fim înţelepţi şi să îi mulţumim pentru darul vieţii şi al sănătăţii, dar şi să protejăm sănătatea celor din jurul nostru", a spus Patriarhul.

Înaltul ierarh ortodox a oficiat slujba de sfinţire a Aghesmei Mari împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, şi episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul. Agheasma Mare a fost sfinţită într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reşedinţei Patriarhale, după care credincioşii prezenţi la slujbă au fost binecuvântaţi prin stropire cu aceasta.

Patriarhul a îndemnat la respectarea regulilor sanitare.

„Cu apa pe care am sfinţit-o astăzi vă vom binecuvânta pe dumneavoastră prin stropire acum, după ce terminăm slujba aici. Dar vă rugăm să nu vă înghesuiţi la gard, că stropii ajung la fiecare dintre dumneavoastră. Să păstraţi distanţa, să nu fie înghesuială. Şi apoi, noi mergem şi facem înconjurul bisericii şi-i binecuvântăm şi pe cei care stau acolo în linişte şi păstrând distanţa. Ca să nu se spună că aici, la biserică, ne-am îmbolnăvit fiindcă n-am păstrat distanţa sanitară", a mai spus Patriarhul Daniel.

La Constanța, mii de credincioși s-au adunat în Portul Tomis, unde Arhiepiscopul Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie.

Mii de recipiente cu apă sfințită au fost așezate sub forma unei cruci, iar la final împărțite credincioșilor.

Cele trei cruci de lemn au fost aruncate în Portul Tomis pentru a binecuvânta apa și peste 25 de bărbați curajoși au sărit pentru a le recupera.

Conform autorităților, în Portul Tomis sunt aproximativ 3.000 de enoriași, care s-au împărțit pe tot teritoriul portului, iar cea mai mare pare sunt în parcarea mare.

Sunt și peste 200 de forțe de ordine în misiune din partea Jandarmeriei, care încearcă să le aducă oamenilor să respecte distanța socială.

Ieri s-au umplut 120.000 de sticle cu agheazmă, care sunt împărțite azi credincioșilor.

Credincioșii s-au îmbulzit la Iași

 

A fost aglomerație de Bobotează și la Iași. Peste 1.500 de oameni au participat la slujba de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, dar au uitat de reguli și s-au îmbulzit când Mitropolitul Teofan a ieșit din catedrală ca să sfințească apa și să binecuvânteze credincioșii.

Oamenii nu au avut acces la butoaiele cu agheazma mare, dar au fost voluntari care le-au umplut recipientele celor care au vrut să ducă acasă o cantitate mai mare.

Unii au luat și câte 5 litri de agheazmă și s-au grăbit să-și stropească mâinile și chiar mâncarea din portbagaje, pe care o vor da de pomană.

Preoții au pregătit peste 6.000 de sticle cu apă sfințită, în speranța că vor ajunge pentru toată lumea.

În Capitală, credincioșii au început să vină la Patriarhie încă de la 6 dimineața pentru a lua apa sfințită și anafură.

10.000 de sticle au fost pregătite încă din Ajunul Bobotezei, iar oamenii care nu au putut ajunge astăzi vor găsi și mîine agheazma mare.

Sute de oameni au așteptat la coadă în Dealul Mitropoliei, iar accesul lor s-a făcut pe un culoar bine delimitat, pentru a se putea păstra distanța între ei.

Pentru că locurile din interiorul catedralei au fost limitate, slujba Botezului Domnului au fost urmărite pe un ecran în afara bisericii.

 

ÎPS Teodosie: ”Să nu supărăm autoritățile”

 

IPS Teodosie le-a spus credincioşilor ca acolo să păstreze distanţa fizică, „să nu supărăm autorităţile".

Procesiunea a fost deschisă de care trase de boi şi măgari, pe care se află butoaie cu apă, iar după încheierea slujbei aceste care vor merge pe principalele bulevarde din Constanţa pentru a împărţi credincioşilor apa sfinţită.

La ieşirea din Catedrala Arhiepiscopală, IPS Teodosie le-a spus credincioşilor că dacă în faţa lăcaşului de cult nu au păstrat distanţa, să o respecte în Portul Tomis „ca să nu supărăm autorităţile".

IPS Teodosie s-a urcat ulterior într-o caleaşcă trasă de doi cai pentru a ajunge în Portul Tomis.

În București, la Patriarhie, credincioşii s-au adunat la ceremoniile de Bobotează. Oamenii au stat la rând pentru a lua apa sfințită de dimineața devreme.

Apa îmbuteliată, care a început să fie împărțită încă de dimineață credincioșilor, a fost sfințită în Ajunul Bobotezii la Patriarhie în altarul de vară.

Oamenii au început să ajungă înainte de ora 7, pentru că accesul pe Dealul Patriarhiei se face între ora 7 și ora 14.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Boboteaza - tradiții și obiceiuri. Câte zile nu se spală haine după Bobotează și de ce se aruncă crucea în apă
Boboteaza - tradiții și obiceiuri. Câte zile nu se spală haine după Bobotează și de ce se aruncă crucea în apă

Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoarea din 6 ianuarie cunoscută şi sub denumirile “Arătarea Domnului” sau “Epifania”, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii lui Iisus Hristos.

Cum se vor desfășura slujbele de Bobotează în 2021. Patriarhia anunță restricții, ÎPS Teodosie cheamă 10.000 de credincioși
Cum se vor desfășura slujbele de Bobotează în 2021. Patriarhia anunță restricții, ÎPS Teodosie cheamă 10.000 de credincioși

Credincioșii din toată țara se pregătesc de Bobotează, care încheie ciclul sărbătorilor din iarnă. Evenimentele se vor desfășura diferit față de anii trecuți din cauza pandemiei.

ÎPS Teodosie s-a împiedicat și a căzut în timpul slujbei de sfințire a apei de Bobotează
ÎPS Teodosie s-a împiedicat și a căzut în timpul slujbei de sfințire a apei de Bobotează

Anul acesta Boboteaza a început puţin mai devreme, dar numai la Constanța unde ÎPS Teodosie a furat startul sărbătorii şi a sfinţit apele cu o zi mai repede decât o cere calendarul bisericesc.

În procesiunea de Bobotează de la Constanța, ÎPS Teodosie a sfințit peste 50 de tone de apă. Cum era să cadă înaltul prelat
În procesiunea de Bobotează de la Constanța, ÎPS Teodosie a sfințit peste 50 de tone de apă. Cum era să cadă înaltul prelat

Se fac pregătiri de Bobotează, iar la Constanța zeci de preoți și credincioși au participat la răsăritul soarelui la slujba de sfințire a apelor organizată de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.