Îmbătrânirea populației ridică tot mai multe provocări economice și sociale. Raportul dintre pensionari și salariați: 8 la 10
Pensia media în România a crescut în 2024 cu peste 20 de procente față de anul precendent și depășește pragul de 2.500 de lei.
Îmbătrânirea populației ridică însă tot mai multe provocări economice și sociale.
Raportul dintre pensionari și salariați a fost de 8 la 10 însă există diferențe majore de la un județ la altul.
La fel stau lucrurile și în alte țări europene unde guvernanții au crescut treptat vârsta de pensionare, şi acordă stimulente celor care vor să muncească, până la o vârstă înaintată.
Potrivit INS cu două majorări acordate în an electoral, pensia medie lunară a ajuns la 2.581 de lei, față de 2.100 cât era în 2023.
Cu o creștere medie a veniturile de 22 la sută, pensionarii o duc însă diferit și există diferențe majore de la un județ la altul. Haideți să luăm exemplu unui pensionar din Botoșani, unde pensia medie abia trece de 1.940 de lei.
Cu venituri la fel de mici trebuie să se descurce și vârstnicii din Vrancea, Giugiu sau Vaslui, unde diferențele sunt de câteva zeci de lei. Sunt însă și zone în țară, unde veniturile sunt mult mai mari, iar pe primul loc se numără pensionarii din Hunedoara, aici pensia medie ajunge la aproape 3200 de lei. Și în Capitală veniturile pensionarilor sunt mai mari și la fel se întâmplă și în Gorj sau Brașov, unde pensie medie trece de 2.800 de lei.
Sistemul public de pensii număra peste 4,9 milioane de persoane, în scădere cu 21 de mii față de anul precedent. Totuși există un dezechilibru major în privința raportului dintre numărul angajaților și cel al vârstnicilor, care a fost de 8 pensionari la 10 salariați la nivel național.
În aproape jumătate dintre județele țării sunt mai mulți pensionari decât angajați, în special în zonele din sud și est. Doar în București și Ilfov, 10 salariați plătesc contribuții pentru 4 pensionari.
Îmbătrânirea populației ridică provocări economice și sociale la nivelul tuturor statelor europene, unde guvernele țărilor au decis să încurajeze oamenii să muncească şi la vârste înaintate.
Gheorghe Caraiani, Profesor Universitar: ”În Austrie, unul dintre specialiștii în pensii spunea că trebuie ca migrația să înlocuiască o parte din populația îmbătrânită pentru a menține echilbru acesta al fondurilor de pensii. Și în Germania, la fel”.
Cu o pensie minimă contributivă de 733 de euro pe lună, în Franța vârsta de pensionare va creștere treptat de la 62 la 64 de ani, iar angajații seniori pot combina pensionarea cu un program de muncă part-time.
Tot aici apare și noțiunea de pensie progresivă -care le permite oamenilor să își reducă programul de lucru spre finalul carierei și să compenseze pierderea veniturilor prin primirea unei părţi din pensie.
Și în Germania s-a mărit vârsta de la care o persoană se poate retrage din activitate, iar statul oferă pe lângă pensie, un bonus pentru cei care au contribuit peste 33 de ani.