Ancheta asupra crimelor din orfelinatele comuniste, unde peste 770 de copii au murit. Marturia socanta a unui supravietuitor
O investigatie judiciara fara precedent a fost declansata de Parchetul General.
Iar miza este oferita de cercetatorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului: pedepsirea tuturor celor responsabili de exterminarea a sute de copii cu dizabilitati internati in caminele spital din Pastraveni, Cighid si Sighetu Marmatiei.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismlui a anuntat, joi, ca a depus o sesizare penala la Parchetul General privind tratamentele neomenoase aplicate in perioada comunista in caminele spital din Cighid, Pastraveni si Sighetul Marmatiei, care au avut drept consecinta moartea a cel putin 771 de copii.
"Expertii IICCMER au constatat nenumarate cazuri in care incadrarea copiilor in unitati pentru deficienti se facea in mod eronat, acestia fiind perfect sanatosi sau avand deficiente fizice sau psihice minore si deplin recuperabile. Astfel, relocarea minorilor din leagane si case de copii spre caminele-spital poate fi privita atat din perspectiva izolarii minorilor ce nu puteau fi recuperati, cat si a acelora perfect sanatosi, ale caror costuri nu puteau fi acoperite integral de catre stat", au explicat reprezentantii IICCMER.
De asemenea, in urma analizei actelor de deces si a certificatelor constatatoare de moarte, efectuata de expertii IICCMER si de o echipa de specialisti in medicina legala, s-a constatat ca, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate in cazul unor patologii usor de prevenit sau de diagnosticat precoce si de tratat corespunzator, iar, pe de alta parte, au existat cauze de moarte care sustin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existenta unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din cele trei centre.
La conferinta de presa organizata de IICCMER pe acest subiect a fost prezenti Radu Preda, presedinte executiv IICCMER, Catalin Constantinescu, consilier juridic, si Izidor Ruckel, un supravietuitor al caminului - spital de la Sighet, IZidor Ruckel.
''Cei mai multi dintre copii s-au imbolnavit fizic si mental, dar nu pentru ca au intrat bolnavi in aceste centre. Centrele i-au imbolnavit. Medicatia pe care au primit-o acesti copii nu numai ca nu i-a ajutat sa se vindece, ci i-a imbolnavit mult mai rau, si in multe cazuri a condus la moartea lor”, spune Izidor Rukel, supravietuitor al orfelinatelor comuniste. “Institutiile au fost create pentru ca ei sa traiasca si sa se dezvolte. in schimb au devenit un cosmar pentru acestia.”
Isidor a avut o sansa uriasa. A supravietuit regimului terifiant din Caminul spital pentru copii cu dizabilitati de la Sighetu Marmatiei. In 1991, pe cand avea 11 ani, a fost infiat de o familie din Statele Unite. Multi dintre colegii lui insa, au pierit in chinuri: batuti, infometati, neglijati, netratati. Jurnalistii germani de la Spiegel au intrat in centrul de la Cighid imediat dupa Revolutie, iar imaginile terifiante surprinse de ei infioara si acum intreaga lume.
Izidor este gata sa depuna marturie in ancheta deschisa de parchetul general dupa ce expertii institutului de investigare a crimelor comunismului au strans mii de dovezi ca in caminele spital din Cighid, Pastraveni si Sighetu Marmatiei nu mai putin de 771 de copii cu dizabilitati de care societatea nu mai avea nevoie: erau considerati irecuperabili din pricina afectiunilor pe care le aveau din nastere. Au fost insa destui condamnati la moarte desi nu aveau nicio afectiune.