Secretul ierburilor mâncate de strămoşii noştri. Ce trebuie făcut înainte de cules


Ultimul update: Duminica 21 Aprilie 2019 17:40
Data publicarii: Duminica 21 Aprilie 2019 09:25
Categorie: Stiri actuale

Primăvara este anotimpul verdeţurilor, iar noi, mai ales cei de la oraş, ne-am învăţat să ni le cumpărăm de la piaţă.

Dar câmpurile înverzite sunt pline şi ele în această perioadă de ierburi gustoase, aromate şi hrănitoare. Trebuie doar să le descoperim şi să le asazam cu măiestrie în farfurie.

Ierburile uitate pe lângă care trecem nepăsători au fost vedete duminică, lângă Braşov, la Viscri, satul magic cu frumoase
case săseşti, unde turiştii au putut gusta un meniu gătit din plante culese de pe dealurile din jur.

În gradina uneri case de oaspeţi din Viscri par a fi numai buruieni. Însă două tinere pasionate de botanică ştiu că grădina e plină de plante comestibile care, în vremuri de demult, erau baza alimentaţiei omului. Prăjite, coapte, înnăbuşite sau doar tocate, ierburile culese de pe câmp au ajuns în farfuriile musafirilor.

„Mierea ursului, se poate mânca în stare crudă. Este foarte dulce, are proprietăţi medicinale”, spune Miruna Popa, biolog. 

În doar câteva minute, fetele şi-au umplut coşul cu 5 specii de ierburi pe care le vor folosi în meniul de la prânz.

„Avem rotunjoară pe care o vom folosi, avem usturoiţă, avem untișor care se foloseşte la salată”, spune Mona Petre. 

Cum au reacționat turiștii

Învăţaţi cu aceleaşi câteva verdeţuri de pe tarabele ţăranilor, turiştii s-au arătat foarte încântaţi. Au aflat că frunza de rotunjoară, care creşte pe marginea drumului, seamănă la gust cu menta, iar usturoița dă o savoare specială salatelor.

„Acesta este un morcov sălbatic, îl ştiam, de la mine din grădină, dar nu l-am gustat până acum, e foarte interesant, seamănă la gust cu morcoul dar e altă poveste”, spune Irina Bucșa. 

„Trebuie să fim puţin mai inventivi, să fim deschişi la căutări, cred că sunt multe, dar nu le ştim noi”, spune Carmen Focșăneanu. 

Leurda, ştevia şi măcrişul sunt cele mai cunoscute dintre plantele sălbatice din ţara noastră. Dar câmpurile, dealurile şi pajiştile sunt pline de ierburi comestibile care, gatite cu pricepere, devin vedete un farfurie. Odinioară, strămoşii noştri - care nu aveau sere şi agricultură internsiva - se hrăneau numai cu astfel de verdeţuri.

„Le percepem ca nişte buruieni, dar ele nu sunt aşa, din ele s-au dezvoltat toate plantele pe care le consumăm noi acum”, a explicat Mădălina Șanta, bucătar-șef. 

Bucătarii ştiu ca primăvara este momentul cel mai potrivit pentru a descoperi toate aceste comori sălbatice. Botaniştii ne avertizează însă că, înainte de a porni la cules, e bine să ne informăm pentru că riscul confuziei cu plantele toxice este foarte mare. O carte de botanica sau un site cu ierburi uitate ne pot scoate din impas.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Insulele de verdeață create de un arhitect, în centrul orașului Milano. Proiectul autorităților
Insulele de verdeață create de un arhitect, în centrul orașului Milano. Proiectul autorităților
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Ioana Filimon

05:49
LA MARUTA
Maruță întâlnește vedetele pe covorul rosu. Ce spune Iulia Albu despre ținutele lor

08:04
PROMO
Andrei Aradits și Radu Constantin #yeslavot

01:09
VORBESTE LUMEA
Nicole Cherry, dezvăluiri despre relația cu iubitul său
Nicole Cherry:"Pe Florin îl cunosc de trei ani, am fost întâi prieteni"

15:44
VORBESTE LUMEA
Alexandra Stan s-a despărțit de iubitul ei. Ce spune cântăreața despre perioada prin care a trecut
Alexandra Stan:"A fost o despărțire amiabilă"

03:52
VORBESTE LUMEA
Dana Săvuică, despre piesele vestimentare care sunt necesare în garderobă
Dana Săvuică:"Sacoul este un element vestimentar versatil"

04:27
VORBESTE LUMEA
Ianțu, jurnal de călătorie
Virgil Ianțu:"Lucrez la o carte nouă"

10:55
VORBESTE LUMEA
Brigitte și Pastramă, declarații la final
Brigitte:"Eu fără această relație nu aș fi putut să supraviețuiesc aici"

03:49
VORBESTE LUMEA
Rochiile, pasiunea Andreei Perju
Andreea Perju:"Îmi aranjez rochiile după culori, lungime, ca să câștig mai mult spațiu"

06:48
VORBESTE LUMEA
Smokey Eyes ușor de realizat
Începeți machiajul cu zona ochilor și uniformizați ulterior tenul

11:13
Emilia Sercan
Anchetă la Academia de Poliţie, după ameninţările la adresa Emiliei Şercan
Pintea, despre senatorul adus cu elicopterul: "Dacă nu era PSD, altfel era prezentat"
Vâlcov, urmărit penal în dosarul "protocolului secret". Sursa anonimă ar fi Adina Florea
Incendiu puternic la un depou CFR din Brașov. De la ce ar fi pornit flăcările
Accidentul tragic produs de un automobil cu număr de corp diplomatic. "Am tăiat maşina"
Momentul în care un excavator se prăbușește, după ce pământul a luat-o la vale în Vâlcea
audi q3 confiscat
Un român a rămas fără mașina de lux în Calafat. Ce i s-a întâmplat
Stare de alertă în Mureș, după ce un dig de protecție a cedat. Sute de case, în pericol
Cum explică ministrul de Interne parola cerută de poliţie la intrarea în Târgovişte
Ce au păţit marinarii turci prinşi cu focuri de armă când braconau calcan în Marea Neagră
Sfârșit violent pentru un tânăr, după ce a fost implicat într-un accident rutier
Programul "Roşia românească", afectat de vremea capricioasă. Prețul unui kg de tomate