Secretul ierburilor mâncate de strămoşii noştri. Ce trebuie făcut înainte de cules
Primăvara este anotimpul verdeţurilor, iar noi, mai ales cei de la oraş, ne-am învăţat să ni le cumpărăm de la piaţă.
Dar câmpurile înverzite sunt pline şi ele în această perioadă de ierburi gustoase, aromate şi hrănitoare. Trebuie doar să le descoperim şi să le asazam cu măiestrie în farfurie.
Ierburile uitate pe lângă care trecem nepăsători au fost vedete duminică, lângă Braşov, la Viscri, satul magic cu frumoase
case săseşti, unde turiştii au putut gusta un meniu gătit din plante culese de pe dealurile din jur.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În gradina uneri case de oaspeţi din Viscri par a fi numai buruieni. Însă două tinere pasionate de botanică ştiu că grădina e plină de plante comestibile care, în vremuri de demult, erau baza alimentaţiei omului. Prăjite, coapte, înnăbuşite sau doar tocate, ierburile culese de pe câmp au ajuns în farfuriile musafirilor.
„Mierea ursului, se poate mânca în stare crudă. Este foarte dulce, are proprietăţi medicinale”, spune Miruna Popa, biolog.
În doar câteva minute, fetele şi-au umplut coşul cu 5 specii de ierburi pe care le vor folosi în meniul de la prânz.
„Avem rotunjoară pe care o vom folosi, avem usturoiţă, avem untișor care se foloseşte la salată”, spune Mona Petre.
Cum au reacționat turiștii
Învăţaţi cu aceleaşi câteva verdeţuri de pe tarabele ţăranilor, turiştii s-au arătat foarte încântaţi. Au aflat că frunza de rotunjoară, care creşte pe marginea drumului, seamănă la gust cu menta, iar usturoița dă o savoare specială salatelor.
„Acesta este un morcov sălbatic, îl ştiam, de la mine din grădină, dar nu l-am gustat până acum, e foarte interesant, seamănă la gust cu morcoul dar e altă poveste”, spune Irina Bucșa.
„Trebuie să fim puţin mai inventivi, să fim deschişi la căutări, cred că sunt multe, dar nu le ştim noi”, spune Carmen Focșăneanu.
Leurda, ştevia şi măcrişul sunt cele mai cunoscute dintre plantele sălbatice din ţara noastră. Dar câmpurile, dealurile şi pajiştile sunt pline de ierburi comestibile care, gatite cu pricepere, devin vedete un farfurie. Odinioară, strămoşii noştri - care nu aveau sere şi agricultură internsiva - se hrăneau numai cu astfel de verdeţuri.
„Le percepem ca nişte buruieni, dar ele nu sunt aşa, din ele s-au dezvoltat toate plantele pe care le consumăm noi acum”, a explicat Mădălina Șanta, bucătar-șef.
Bucătarii ştiu ca primăvara este momentul cel mai potrivit pentru a descoperi toate aceste comori sălbatice. Botaniştii ne avertizează însă că, înainte de a porni la cules, e bine să ne informăm pentru că riscul confuziei cu plantele toxice este foarte mare. O carte de botanica sau un site cu ierburi uitate ne pot scoate din impas.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!