Gerul din martie a distrus culturile de verdeață. Petre Daea: ”Mai ţinem la siluetă până vine primăvara”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

În prag de sărbători, producătorii ne anunţă că nu prea vom găsi verdeţuri româneşti şi le vom cumpăra pe cele din import. Din cauza iernii, care a adus ger în luna martie, salata, ceapa verde şi leurda n-au crescut, iar în multe sere au îngheţat.

La câţiva kilometri de Bucureşti, în zona Vidra - Colibaşi, sunt sute de sere. Pentru că nu există stâlpi de electricitate în zonă, nu au putut fi încălzite. Iar plantele au fost afectate de iarnă târzie.

Petrică Bolocan, fermier: ”Din cauza frigului s-au clocit, ce a rămas acum e cu o întârziere de 30 de zile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. A îngheţat tulpina şi s-a clocit.”

Frigul a încetinit creşterea plantelor. Dacă anul trecut, în această perioadă, salata avea câte 400-500 de grame, acum este de zece ori mai mică.

Petrică Bolocan, fermier: ”Posibil să iasă toate după Paşte, după 11 aprilie, ceea ce ne întârzie pe noi. Cultura 50 la sută e dusă.”

Fermierii din această zonă aduc legume şi verdeaţă în pieţele din Capitală, dar spun că anul acesta de Paşte nu vor avea la fel de multă marfă că anul trecut.

Ministerul Agriculturii nu va ajuta fermierii cu bani pentru aceste pierderi şi s-a împăcat deja cu gândul că primăvara aceasta vom avea multă verdeaţa din import.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Vom avea întârzieri privind apariţia unor trufandale pe piaţă. Mai ţinem la siluetă până vine primăvara. Mâncaţi ce vă oferă piaţa."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO