Spații verzi și zone de relaxare, pe malul râurilor care străbat orașele mari din România
După modelul Parisului, au apărut și în oraşele noastre oaze de verdeaţă şi relaxare pe malurile apelor care le străbat.
Spaţii verzi îngrijite şi terase cochete găsim în Timişoara, Mureş sau Oradea și vor fi amenajate și la Cluj. În toată ţara există asemenea zone, dar din păcate sunt lăsate de izbelişte.
În Oradea, Crișul Repede străbate oraşul de la est la vest, pe o lungime de peste 9 kilometri. Este traversat de 6 poduri rutiere, două feroviare şi unul pietonal. Autorităţile au amenajat pe mal esplanade pentru pietoni, piste de biciclete, parcuri şi parcări. Acum găsim şi terase.
"E foarte plăcut aici. Priveliştea e încântătoare şi e aşa de bine să fii afară într-o zi însorită şi să te bucuri de peisaj", spune un turist.
Spaţiile verzi de lângă apă sunt bine îngrijite şi reprezintă un loc ideal pentru recreere.
"Foarte fain, cel puţin de 4-5 ani încoace, poţi să faci tot mai multe lucruri pe-aicea, când e cald facem cursurile de chitară aici. E amenajat foarte frumos cu lalele", spune un tânăr.
La Cluj, râul Someș străbate oraşul pe o distanţă de 15 kilometri. Pe alocuri găsim câteva spaţii de verzi de relaxare şi o plajă urbană. Dar zona are un potenţial imens, încă neexploatat.
În prezent, cei care aleg să îşi petreacă timpul liber pe malul Someșului nu au parte de foarte multe activităţi, decât poate să se aşeze pe o bancă şi să admire priveliştea. În aproximativ doi ani însă întreaga zonă va fi transformată, vor exista numeroase restaurante şi spaţii de relaxare.
Spaţiul va fi dezvoltat de spanioli, care au câştigat un concurs de urbanism, organizat de primărie. Au participat experţi din toată Uniunea Europeană, iar juriul internaţional a fost cucerit de proiectul firmei de arhitectură din Spania. Pe 5 kilometri, va fi construită o faleză la standarde europene.
"Este un proiect de aproximativ 15 milioane de euro pe fonduri europene", spune Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Şi malul râului Mureş din Târgu Mureş este modernizat de şase ani, cu bani de la Ministerul Mediului. Aici găsim piste pentru biciclişti şi multe locuri de promenadă.
"E frumos, e în natură, e apă, sunt blocuri, natură amestecată cu urbanism, e zona de relax", spune un tânăr.
În Timişoara, malurile râului Bega au fost reabilitate în 2015 cu peste 7 milioane de euro. Sunt multe locuri de promenadă, piste de biciclete, restaurante şi terase. Localnicii şi turiştii se bucură periodic de concerte şi diverse festivaluri, dar şi de plimbări cu barca şi hidrobicicletz.
În schimb, în Bistriţa, autorităţile locale nu au nici o iniţiativă.
Deşi planul de urbanism al oraşului permite amenajarea unei zone de agrement pe malul râului Bistriţa până acum nici un proiect tehnic nu a fost elaborat pentru ca lucrările să înceapă. În tot acest timp malul râului zace sufocat de gunoaie.
În Capitală, exista un plan de reabilitare urbană a raului Dâmboviţa, încă din 2011, dar până acum nu s-a făcut mai nimic. Au fost amplasate doar câteva băncuțe pe mal, de unde poate fi admirat peisajul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: râu, buget, oras, reabilitare, zone pietonale,
Dată publicare:
22-04-2018 00:00