ICCJ a decis definitiv ca Alin Cocos va fi judecat in arest la domiciliu. Cand va parasi Arestul Politiei

×
Codul embed a fost copiat

Alin Cocos, fiul omului de afaceri Dorin Cocos, va fi judecat in continuare in arest la domiciliu, a decis, vineri, instanta suprema, hotararea in cazul sau fiind definitiva.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis sa inlocuiasca masura arestului preventiv cu cel la domiciliu in cazul lui Alin Cocos, el urmand sa paraseasca Arestul Politiei, de indata ce hotararea va fi comunicata oamenilor legii, informeaza Mediafax.

Pe de alta parte, pentru ceilalti inculpati din dosar - Alina Bica, Dorin Cocos, Ionut Mihailescu si Adriean Videanu - masura preventiva a fost mentinuta. Deciziile in cazul celor cinci este definitiva.

Alin Cocos, alaturi de Alina Bica, Dorin Cocos, Ionut Mihailescu si Adriean Videanu au fost trimisi in judecata in 27 februarie. Alina Bica, Dorin si Alin Cocos si Ionut Mihailescu sunt in arest preventiv. In cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, instanta a dispus sa fie judecat sub control judiciar, dar a ridicat interdictia de a se apropia de Dorin si Alin Cocos si de Ionut Mihailescu.

Omul de afaceri Dorin Cocos si fiul acestuia, Alin Cocos, si-au recunoscut faptele pentru care au fost trimisi in judecata in dosarul "Bica 2", a declarat unul dintre avocatii acestora.

Citește și
horia georgescu
Horia Georgescu asteapta sa afle daca va fi arestat. Fostul sef al ANI a fost "turnat" la DNA de catre Dorin si Alin Cocos

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica este judecata in acest dosar pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis-o in judecata pe Alina Mihaela Bica, la data faptelor secretar de stat si reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), ulterior procuror sef al DIICOT, pentru savarsirea infracțiunilor de luare de mita (doua fapte), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte) si favorizarea faptuitorului (doua fapte).

Omul de afaceri Dorin Cocos este judecat pentru trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita, iar fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte), si pe Adriean Videanu, la data faptelor acționar la o societate comerciala, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati din Snagov.

"Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si care a corespuns interesului inculpatilor Cocos Dorin si Cocos Alin, in legatura cu dosarul de despagubire nr.22714/FFCC avand ca obiect suma de 377.000.000 euro (dosarul lui Gheorghe Stelian, n.r.)", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, pentru a ascunde provenienta acestui teren, Ionut Mihailescu, impreuna cu Alin Cocos, ar fi generat si intermediat "tranzactii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relatii cu prieteni si membrii de familie".

Dorin Cocos este acuzat ca, in schimbul influentei exercitate asupra Alinei Bica și a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins si primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denuntator in cauza, suma de 10 milioane de euro, cu conditia sa-i asigure rezolvarea dosarului de despagubire.

O alta acuzatie adusa Alinei Bica se refera la abuz in serviciu in cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitarii acestuia de ridicare a sechestrului asigurator de pe 80 de actiuni, care fusese pus de procurorul care instrumenteaza dosarul Romgaz-Interagro.

In acest dosar, Adriean Videanu este cercetat alaturi de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

O a treia acuzatie adusa Alinei Bica in acest dosar se refera la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom. In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

Acest dosar a fost disjuns din cel in care Alina Bica a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In acelasi dosar sunt judecati pentru abuz in serviciu Crinuta Dumitrean, fosta sefa a Comisiei Centrale de Despagubiri, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile. Fostul sef al ANI a fost
Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile. Fostul sef al ANI a fost "turnat" la DNA de catre Dorin si Alin Cocos

Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile,in dosarul in care este acuzat ca, alaturi de alti fosti membri ai comisiei pentru stabilirea despagubirilor din ANRP, a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate, a decis instanta suprema.

Horia Georgescu asteapta sa afle daca va fi arestat. Fostul sef al ANI a fost
Horia Georgescu asteapta sa afle daca va fi arestat. Fostul sef al ANI a fost "turnat" la DNA de catre Dorin si Alin Cocos

Horia Georgescu, a fost retinut luni, fiind suspectat de abuz in serviciu, iar marti a cerut instantei supreme sa fie cercetat in libertate, pentru ca sotia lui are probleme cu sarcina. Horia Georgescu si-a dat demisia din functia de sef al ANI.

Elena Udrea, despre denuntatorii buni si cei rai, pe Facebook. Care este
Elena Udrea, despre denuntatorii buni si cei rai, pe Facebook. Care este "vina" fostului ei sot, Dorin Cocos

Elena Udrea a postat, sambata un mesaj pe Facebook, prin intermediul echipei de comunicare, intitulat ”Denuntatorii buni si denuntatorii rai”.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent