Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile. Fostul sef al ANI a fost "turnat" la DNA de catre Dorin si Alin Cocos

×
Codul embed a fost copiat

Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile,in dosarul in care este acuzat ca, alaturi de alti fosti membri ai comisiei pentru stabilirea despagubirilor din ANRP, a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate, a decis instanta suprema.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat propunerea de arestare a procurorilor DNA pentru Horia Georgescu si alti trei fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), precum si pentru patru experti evaluatori.

Astfel, instanta a decis arestarea lui Georgescu, precum si a lui Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid Popa-Mocanu si Constantin-Catalin Canangiu, alaturi de expertii evaluatori - Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu.

In ceea ce ii priveste pe expertii evaluatori Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula, instanta a dispus ca acestia sa fie cercetati in arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Decizia poate fi contestata la aceeasi instanta, nefiind definitiva, dar va fi aplicata de indata.

Citește și
Meglena Kuneva
Vicepremierul Bulgariei: Tara noastra trebuie sa urmeze exemplul Romaniei in combaterea coruptiei

Toti cei sapte fosti membri ai comisiei din ANRP, precum si expertii evaluatori sunt acuzati de abuz in serviciu.

Dosarul in care Horia Georgescu a fost retinut pentru abuz in serviciu a fost deschis de procurorii DNA in urma unor denunturi formulate de Dorin si Alin Cocos, legate de presupuse fapte de coruptie care au avut loc la ANRP, potrivit referatului cu propunere de arestare, obtinut de Mediafax.

In acelasi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a presedintelui din perioada in care s-au acordat respectivele despagubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrandu-le anchetatorilor ca sufera de o boala incurabila.

Procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si fata de deputatul PNL Theodor-Catalin Nicolescu si fata de fostul vicepresedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

Dupa ce a fost retinut, Horia Georgescu i-a inaintat avocatului sau demisia din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), aceasta fiind depusa la Senat marti.

Potrivit ordonantei de retinere emise pe numele lui Georgescu, in luna ianuarie, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare.

In perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din care facea parte si Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despagubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizeaza ca valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).

"Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare", au scris procurorii in ordonanta de retinere.

Procurorii au precizat ca, in doua cazuri, evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, "comparabile" constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, "fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare".

"Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire", au mai aratat procurorii DNA.

Dosarul a fost deschis dupa ce, in ianuarie 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor nereguli gasite la controale privind dosare de retrocedari, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Astfel, Curtea de Conturi a facut un control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, pentru a verifica modul in care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despagubirilor, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor. in unei decizii din octombrie 2013 a Curtii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a obligat atunci presedintele ANRP sa verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al caror cuantum de despagubiri depasea valoarea de 500.000 de lei, sustin sursele citate.

In baza deciziei Curtii de Conturi si in urma reevaluarii a 452 de dosare s-a constatat ca, in 94 de dosare, valoarea de despagubire stabilita initial a fost cu peste 20 la suta mai mare.

Sursele citate au precizat ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA dupa ce fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fosti membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri au fost trimisi in judecata in dosarul in care sunt acuzati de abuz in serviciu, dupa ce, in 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Romania, model pentru bulgari. Au venit sa faca un reportaj cu seful
Romania, model pentru bulgari. Au venit sa faca un reportaj cu seful "integritatii", dar au vazut LIVE cum e retinut de DNA

Doi jurnalisti bulgari, veniti in Romania sa faca un reportaj despre progresele inregistrate de procurorii DNA, au avut marea surpriza sa vada LIVE la TV retinerea sefului ANI, Horia Georgescu, omul care urma sa le acorde un interviu pe aceasta tema.

Vicepremierul Bulgariei: Tara noastra trebuie sa urmeze exemplul Romaniei in combaterea coruptiei
Vicepremierul Bulgariei: Tara noastra trebuie sa urmeze exemplul Romaniei in combaterea coruptiei

Bulgaria trebuie sa urmeze exemplul Romaniei in combaterea coruptiei, a declarat vicepremierul bulgar Meglena Kuneva dupa intrevederea pe care a avut-o cu Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA, si cu Horia Georgescu, presedintele ANI.

Vanghelie:
Vanghelie: "Astept scuze de la Horia Georgescu; plec din politica daca se descopera un cont al meu"

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, sambata, ca asteapta scuze de la presedintele ANI, Horia Georgescu, privind informatiile vehiculate cu privire la verificarile despre existenta unor conturi ale sale.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.