Haos la reciclarea gunoiului. Expert: Oamenii sunt bulversați de culorile de pe pubele
A trecut deja o lună de când trebuie să colectăm separat gunoiul menajer şi cel reciclabil.
Dar puţini fac asta, pentru că nu au unde să arunce separat deşeurile, deşi primăriile sunt obligate de lege să pună pubele speciale pentru fiecare în parte. Garda de Mediu anunţă că s-au început deja controale în toată ţara, iar cei care nu respectă legea riscă amenzi serioase.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De la 1 iulie, toate primăriile din ţară ar fi trebuit să pună la blocuri şi case pubele separate pentru fiecare tip de deşeu: hârtie, sticlă, plastic şi resturi menajere şi să implementeze sistemul "plăteşti pentru cât arunci". În cele mai multe localităţi, nu s-a întâmplat însă mai nimic.
Bărbat: ”Sticlele de plastic le pun deoparte, dar în rest nu prea. Mi-e ruşine, dar...”
Bărbat: ”Facem asta la noi în casă şi apoi nu avem încotro. Le punem în pubelă împreună. Am vorbit cu administratorul despre asta, doar că nu are încredere în vecinii noştri că vor fi în stare să facă asta.”
Cum în multe locuri pubele lipsesc, oamenii fac eforturi să respecte legea.
Bărbat: ”Acasă le separăm, dar avem norocul ca soacră mea să locuiască în Dragomireşti, unde se colectează selectiv. Şi noi acasă la apartament unde stăm în sectorul 6 selectam şi ducem acolo ca să se colecteze acolo.”
Expert în Mediu: ”Suntem în momentul de faţă la un haos naţional la nivel de administraţie publică locală privind colectarea deşeurilor, nu ştim exact ce avem de făcut. Este bulversant pentru oameni să aibă tot felul de culori de colectare a deşeurilor, pentru că dacă luăm sectoarele din Bucureşti, într-un sector pubelele sunt gri cu sticker colorat, într-un sector sunt colorate. Nu avem o reţetă naţională.”
În plus, doar câteva primării din ţară, spun specialişti în mediu, respectă acum legea. În oraşul Otopeni, de exemplu, primăria ridică separat deşeurile de un an. Rezultatele se văd deja.
Director: ”În luna iunie, am reuşit să colectăm separat 173 de tone de deşeuri reciclabile de la populaţie. Procentul se apropie de 30%, este un procent foarte bun.”
Conform legii, ar trebui să ajungem până la finalul anului viitor la o rată de reciclare de 50%.
Luminița Dejeu, reprezentantă Declic: ”Aici este plastic - metal, unde intră PET-uri goale şi, dacă sunt murdare, trebuie clătite şi se presează şi se aruncă separat. Aici intră şi dozele.
La hârtie - carton intră ziare, carton, publicaţii, mai puţin cele murdare. Nu intră cutiile de pizza murdare. La sticlă este cel mai simplu, sticle clătite şi fără lichid în ele, iar la reziduale restul.”
Pe platforma „reciclare.declic.ro", făcută de organizaţia cu acelaşi nume, puteţi sesiza Garda de Mediu dacă primăria nu colectează separat gunoiul. Până acum au fost trimise peste 800 de sesizări, cele mai multe din Bucureşti.
Garda de Mediu a început deja controalele, iar primăriile care nu respectă legea riscă amenzi de până la 40.000 de lei, în timp ce sancţiunile pentru persoanele fizice sunt de până la 2000 de lei.