Gunoaiele românilor au ajuns în cuiburile berzelor. Ce au descoperit biologii, revoltați

Ultima actualizare: 16-07-2019 11:16
cuib de barza, gunoi
SOR/Sebastian Bugariu

Biologii Societății Ornitologice din România au fost neplăcut surprinși în timpul unei acțiuni de inelare ornitologică din Dobrogea, în Tulcea, care a avut loc în luna iunie.

Specialiștii SOR au găsit gunoaie aruncate de oameni în unele cuiburi de berze albe.

Berzele albe sunt păsări care construiesc cuiburi mari, pe care le consolidează de la an la an utilizând materialele pe care le găsesc ușor. Din păcate ... mizeria din așezările umane se reflectă în cuiburile de barză.

Pe lângă crengi, păsările folosesc des pentru consolidarea cuiburilor deșeuri rezultate din activitatea umană.

“Resturile aruncate neglijent și depozitele de gunoi ilegale, atât de frecvente la noi din păcate, sunt o sursă de deșeuri care ajung frecvent în cuib. Am găsit cuiburi cu sfori, plase și pungi de plastic, am găsit diverse articole de îmbrăcăminte, saci de rafie și alte resturi menajere. Este cunoscut faptul că păsările preiau deșeurile din apropierea cuiburilor și le folosesc la consolidarea cuibului. Din păcate, tot mai mult plastic. Pe lângă faptul că reprezintă un indicator al poluării în zonele unde sunt verificate cuiburile, multe din aceste deșeuri sunt un real pericol pentru pui, pentru că aceștia le pot înghiți sau pot deveni captivi încurcându-se în ele sau se pot răni”, a spus biologul Sebastian Bugariu, potrivit unui comunicat al Societății Ornitologice Române.

Povești cu final fericit

 

În ziua în care a început oficial numărătoarea berzelor albe, pe 25 iunie, o echipă de la Societatea Ornitologică Română și Centrala Ornitologică Română a inelat 62 de pui de barză în cuiburile de pe stâlpii rețelei de electricitate de joasă tensiune din județul Tulcea.

Puilor de barză li s-au amplasat câte două inele pe picior, unul metalic și unul din plastic color, inele cu ajutorul cărora vor fi monitorizați pe viitor. Dar biologii au fost nevoiți să și intervină pentru a încerca salvarea unui pui.

Unul dintre puii pe care i-am inelat avea probleme serioase și probabil lucrurile s-ar fi terminat tragic: înghițise parțial (probabil odată cu hrana adusă de adulți) o bucată de panglică din cuib, care era și înfășurată pe picior. Norocul lui a fost că l-am găsit, el probabil nu se mai putea hrăni și ar fi murit în cuib, fie sufocat, fie de inaniție. Am reușit să înlăturăm cea mai mare parte din acel rest de panglică și sperăm să fie în regulă. Gunoaiele care ajung în cuiburi pot prezenta pericole serioase pentru pui”, a povestit biologul Sebastian Bugariu.

Aplicația ”Uite, barza!”

 

Cifre impresionante pentru al 3-lea an în care românii numără berzele albe cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!” – deja sunt peste 2.00 de cuiburi introduse în baza de date a Societății Ornitologice Române (SOR), pe site-ul berzeleromaniei.sor.ro.

Trei dintre aceste cuiburi se află în București.

Mai mult de atât, pe data de 8 iulie 2019 aplicația se afla pe locul întâi în topul celor mai populare aplicații din categoria Călătorii și informații locale, în Google Play.

Până acum, „Uite, Barza!” a fost descărcată de peste 10.000 de ori.

Cele mai multe intrări de cuiburi recenzate (345) sunt cele din județul Harghita. Pe locul secund se află județul Constanța (249), urmat de Tulcea (237) și Suceava (217). Intrările de cuiburi reprezintă doar semnalările utilizatorilor de aplicație și pot fi dublate - statistica oficială a cuiburilor de berze va fi gata abia după 31 iulie, când se încheie numărătoarea oficială, iar cuiburile sunt validate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO