Hackerul roman care a spart serverele NASA nu va fi extradat in SUA. Ar putea fi in curand un om liber
Victor Faur, hackerul din Arad devenit celebru in toata lumea dupa ce a spart serverele mai multor agentii guvernamentale americane, nu va fi judecat in Statele Unite, ci isi va ispasi pedeapsa in Romania
Decizia a fost luata de tribunalul din orasul sloven Murska Sobota, potrivit Mediafax care citeaza STA, agentia de stiri din Slovenia. Victor Faur a fost arestat de autoritatile din aceasta tara pe 2 octombrie 2013 in baza unui mandat international de arestare emis de autoritatile americane prin Interpol, dupa ce fusese deja condamnat in tara.
Hackerul roman a facut atunci un apel disperat catre autoritatile si mass-media de la Bucuresti, spunand ca e o nedreptate sa fie judecat de doua ori pentru aceeasi fapta. In acelasi timp, autoritatile americane au cerut prelungirea mandatului de arestare preventiva. Azi, tribunalul sloven a decis insa ca Victor Faur a fost condamnat deja in tara iar daca decizia este confirmata si de o instanta regionala superioara, romanul va fi eliberat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Victor Faur a fost condamnat in 2008 de de Tribunalul Arad, la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare si la plata unor daune de aproape 250.000 de dolari catre mai multe agentii guvernamentale americane Potrivit procurorilor DIICOT care l-au trimis in judecata pe Faur, in perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006 acesta a accesat fara drept, in mod repetat si incalcand masurile de securitate, sistemele informatice ale Administratiei Nationale Aeronautice si Spatiale din SUA (NASA), ale Centrului spatial Goddard (GSFC), Departamentului american al Fortelor Navale si Departamentului Energiei (DoE). Computerele accesate neautorizat contineau date stiintifice, inclusiv informatii despre programe spatiale si despre noi tipuri de tehnologii.
In octombrie 2013, Victor Faur a fost a fost retinut pe teritoriul Sloveniei, in cursul unui control de rutina al politiei, in timp ce se indrepta cu un grup de prieteni spre Italia, pentru a participa la un turneu de billiard. Fotografia lui aparea in baza de date a Interpolului, fiind dat in urmarire generale de autoritatile din SUA.
Parintii tanarului au spus atunci ca a fost vorba de un abuz: “Se pare ca Interpol l-a vanat pe Victor avand cu totul alte informatii despre sentinta decat cele decise de instantele din Romania. Americanii au transmis catre Interpol informatii incorecte, daunele anuntate fiind de 1,3 milioane de dolari, nu 250.000 cat a decis instanta, astfel ca s-a creat impresia ca este vorba despre alte fapte decat cele pentru care exista condamnarea”, a declarat Mircea Faur, tatal hackerului.
Tribunalul din orasul sloven Murska Subota refuza insa extradarea lui Victor Faur in Statele Unite ale Americii. Aceasta nu inseamna insa neaparat ca problemele hackerului au luat sfarsit, fiindca mandatul international emis de americani prin Interpol ramane valabil chiar daca romanul va fi eliberat de autoritatile din Slovenia.
Crezi ca autoritatile americane procedeaza corect in cazul lui Victor Faur sau fac un abuz? Vrem sa aflam opinia ta!
Sursa: Mediafax
Etichete: nasa, slovenia, diicot, hacker, arest, interpol, Victor Faur,
Dată publicare:
21-01-2014 17:21