Hackerul aradean Victor Faur ramane in arest in Slovenia. Mandatul i-a fost prelungit cu 30 de zile

Victor Faur

Hackerul aradean Victor Faur, arestat in Slovenia in baza unui mandat international, va ramane in arest, judecatorii prelungind mandatul de arestare cu inca 30 de zile.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, un punct de vedere cu privire la cazul aradeanului arestat de doua luni in Slovenia, in document aratandu-se ca Ambasada Romaniei la Ljubljana "urmareste cu atentie evolutia cazului".

"Ambasada Romaniei la Ljubljana urmareste cazul cetateanului roman arestat preventiv la 2 octombrie 2013 pe teritoriul Sloveniei, in baza unui mandat international de arestare emis de autoritatile SUA prin Interpol. Reprezentantii misiunii diplomatice romane se afla in contact permanent atat cu cetateanul roman, cat si cu familia acestuia si au intreprins toate demersurile posibile, in limitele competentelor, pentru acordarea de asistenta consulara in favoarea persoanei arestate", se arata in documentul transmis MEDIAFAX.

Potrivit MAE, "ambasada s-a asigurat ca cetateanul roman beneficiaza de un regim de detentie adecvat, ca ii sunt respectate drepturile procesuale, ca dispune de asistenta juridica a unui avocat, ca si de serviciile unui translator pe parcursul procedurilor judiciare".

"Instanta slovena sesizata cu acest dosar nu se va pronunta asupra fondului cauzei, ci va solutiona doar cererea de extradare formulata de partea americana. Este de mentionat faptul ca intre Slovenia si Statele Unite ale Americii este in vigoare un acord bilateral privind extradarea", se mai arata in document.

Citește și
Victor Faur
Hackerul Victor Faur ar putea sta 50 de ani dupa gratii in SUA. Parintii cer ajutorul Guvernului

Potrivit MAE, instanta judecatoreasca slovena a dispus, in 2 decembrie, prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventiva, iar avocatul aradeanului a atacat cu apel aceasta decizie.

"Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe nu pot exercita ingerinte in actul de justitie al altor state si nici nu pot influenta deciziile autoritatilor judiciare locale. Ambasada Romaniei la Ljubljana urmareste indeaproape evolutia cazului si acorda asistenta consulara, in limita competentelor legale", se mai arata in pozitia MAE.

Familia aradeanului prefera sa nu mai dea declaratii presei cu privire la acest caz, parintii afirmand ca nu stiu deocamdata care sunt acuzatiile impotriva lui Victor Faur.

Aradeanul Victor Faur, condamnat la inchisoare cu suspendare si plata unor daune in Romania, dupa ce a accesat ilegal servere NASA, a fost arestat pentru 30 de zile, in 2 octombrie, in Slovenia, politistii anuntandu-l ca exista mandat pe numele sau prin Interpol.

Tatal lui Victor Faur declara la acea vreme corespondentului MEDIAFAX ca fiul sau mergea in Italia, la Verona, pentru a participa la un campionat de biliard si de aceea trecea prin Slovenia.

In urma cu cativa ani, Victor Faur a fost acuzat ca a accesat ilegal servere NASA si ale altor institutii americane, fiind judecat de Tribunalul Arad.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-au trimis in judecata pe Victor Faur pentru savarsirea, in forma continuata si concurenta, a mai multor infractiuni prevazute de Legea 161/2003, in legatura cu accesarea neautorizata a unui sistem informational.

Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada noiembrie 2005-septembrie 2006 tanarul a accesat fara drept, in mod repetat, incalcand masurile de securitate, sistemele informatice apartinand agentiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy si US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator si parolele apartinand personalului autorizat ori legaturile securizate ale acestor servere in retea.

Computerele accesate neautorizat contineau date stiintifice, inclusiv despre programe spatiale si despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate apartin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spatiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului National Sandia din Albuquerque (New Mexico) si Observatorului Fortelor Navale din Washington DC, sustineau anchetatorii.

Ca urmare a accesului neautorizat in reteaua computerizata, inginerii si oamenii de stiinta americani au fost nevoiti sa comunice manual cu navele din spatiu, iar sistemele electronice au necesitat reparatii generale, potrivit anchetatorilor.

In luna iunie 2007, patru agenti speciali ai Administratiei Nationale Spatiale si de Aeronautica (NASA) si, respectiv, ai Departamentului Energiei au fost audiati in dosar.

Cercetarile in acest caz au fost declansate de catre autoritatile romane ca urmare a plangerii depuse, initial, de Administratia Nationala Spatiala si de Aeronautica, iar, ulterior, si de catre reprezentanti ai Departamentului de Energie si Departamentul Marinei Statelor Unite, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procesul aradeanului a avut prima infatisare in 6 septembrie 2007 si a fost amanat de mai multe ori, timp de un an, din diferite motive legate de faptul ca mai multe documente de la dosar nu erau traduse din limba engleza in limba romana si de neindeplinirea unor proceduri.

La primul termen al procesului la Arad au fost prezenti reprezentanti ai NASA, ai Marinei Americane si ai Departamentului de Energie al SUA, care s-au constituit parti civile impotriva lui Faur, solicitand daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru patrunderea ilegala in peste 150 de calculatoare.

La infatisarile care au urmat, reprezentantii NASA au declarat in fata instantei ca intruziunile ilegale de care s-ar face vinovat aradeanul Victor Faur au compromis 150 de servere, in perioada noiembrie 2005 - aprilie 2006. Ei au sustinut ca atacurile au venit de la adrese IP diferite, dar ca toate erau de la domiciliul inculpatului, conform informatiilor primite prin Interpol.

In urma unei intrebari venite de la avocatul apararii, reprezentantul NASA a recunoscut ca, ipotetic, este posibil ca atacurile sa fi fost directionate de altcineva decat inculpatul, folosind adresele IP ale acestuia, cu ajutorul unor programe speciale.

La infatisarea din 18 octombrie 2007, Victor Faur a recunoscut accesarea unor servere americane, dar a spus ca a facut-o fara sa stie cui apartin acestea si ca nu a avut intentia de a provoca prejudicii. Tanarul, care avea atunci 24 de ani, a explicat instantei ca a primit datele de acces de la un utilizator de internet pe care l-a cunoscut in spatiul virtual si care ar fi din Constanta. Barbatul respectiv i-ar fi cerut ajutor la configurarea unor servere si a primit datele de acces ale acestora.

Victor Faur spunea ca nu era de acord sa plateasca niciun fel de despagubiri agentiilor americane, pe care considera ca nu le-a prejudiciat cu nimic.

La ultimul termen, avocatii lui Victor Faur au cerut instantei doar amendarea si mustrarea tanarului, care "are un spirit de cercetaror si observator" si "detine resursele intelectuale pentru corectarea comportamentului social".

Faur si-a recunoscut partial vina de a patrunde in sistemele informatice americane, dar a sustinut ca a facut-o intamplator, pe baza datelor primite de la un tanar cunoscut pe internet si ramas neidentificat de catre anchetatori.

Apararea a considerat exagerate pretentiile financiare ale partilor vatamate, care, intre timp, au fost reduse la aproximativ un milion de dolari. Avocatii lui Faur au considerat ca nu exista suficiente probe privind daunele pretinse de americani si ca acestea se bazeaza doar pe declaratiile unor reprezentanti ai celor trei institutii care au depus marturii la Arad.

De asemenea, avocatii apararii au atras atentia ca NASA nu si-a luat suficiente masuri de protectie a sistemelor, daca aradeanul a accesat sistemele din primele incercari. Ei au spus ca nu ar trebui sa se vorbeasca de distrugerea proprietatii private in spatiul virtual, pentru ca internetul nu poate fi asociat cu domiciliul, iar distrugerile nu au avut loc in mod fizic.

Procurorul a cerut condamnarea lui Victor Faur pentru patru infractiuni de criminalitate informatica. Acuzarea a cerut, totusi, suspendarea executarii pedepsei, dar a insistat, printre altele, ca instanta sa admita pretentiile financiare ale partilor vatamate.

In noiembrie 2008, Victor Faur a fost condamnat, in prima instanta, de Tribunalul Arad, la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare si la plata unor daune ce insumeaza aproape 250.000 de dolari.

Atunci, judecatorul a anuntat ca a admis trei din cele patru acuzatii care i-au fost aduse tanarului din Arad si ca pedeapsa contopita va fi de un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, pentru interceptare fara drept a transmisiilor de date informatice, pentru modificare, stergere si deteriorare de informatii si pentru perturbarea fara drept, in forma continuata, a unor sisteme informatice.

Instanta a admis, de asemenea, o parte din pretentiile financiare ale institutiilor americane, care s-au constituit parte civila in proces. Victor Faur va trebui sa plateasca despagubiri de 214.200 de dolari catre NASA, 16.032 de dolari catre Departamentul Energiei si 8.856 de dolari catre Departamentul Naval.

Instanta a respins celelalte pretentii financiare formulate, dar l-a obligat pe Victor Faur sa plateasca cheltuieli de judecata in suma de 2.750 de lei.

Sentinta instantei aradene a fost confirmata ulterior de Curtea de Apel Timisoara.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Hackerul aradean Victor Faur ramane in arest preventiv in Slovenia pentru inca 30 de zile
Hackerul aradean Victor Faur ramane in arest preventiv in Slovenia pentru inca 30 de zile

 Vestile rele se tin lant pentru aradeanul Victor Faur, care de mai bine de doua luni se afla in arest preventiv in Slovenia.

Hackerul Victor Faur ar putea sta 50 de ani dupa gratii in SUA. Parintii cer ajutorul Guvernului
Hackerul Victor Faur ar putea sta 50 de ani dupa gratii in SUA. Parintii cer ajutorul Guvernului

 Aradeanul Victor Faur, devenit celebru dupa ce a spart serverele NASA si ale altor agentii guvernamentale americane, se afla in continuare in arest in Slovenia, riscand sa fie extradat in SUA.

Victor Faur, arestat preventiv pentru 30 de zile in Slovenia. Apelul disperat al hackerului roman
Victor Faur, arestat preventiv pentru 30 de zile in Slovenia. Apelul disperat al hackerului roman

Hackerul roman Victor Faur, condamnat pentru ca in urma cu 7 ani ar fi spart serverele Agentiei Spatiale Americane - NASA si ale Marinei Statelor Unite, a fost arestat mercuri seara.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.