Guvernul vrea să acorde prime pentru cariera didactică din învăţământul de stat, de 1.500 de lei. Ce mai prevede OUG

Greva
Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul a anunţat, duminică prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, o ordonanţă de urgenţă pentru acordare unei prime pentru cariera didactică din învăţământul de stat în valoare de 1.500 care va fi dată în luna octombrie a acestui an.

De asemenea, personalul didactic şi didactic auxiliar va primi şi o primă de compensare de 1.000 de lei, care va fi acordată în luna iunie.

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice se află în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea unei prime pentru carieră didactică din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, precum şi pentru completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă poate fi accesată AICI.

„Acordarea primelor de carieră didactică reprezintă o măsură care susţine dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creşterii calităţii  şi echităţii sistemului educaţional şi generează performanţă pe termen lung în activitatea educaţională fiind un pilon important în susţinerea serviciului public de educaţie. Întrucât până la adoptarea noi legi a salarizării stabilite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nevoie de o formă de compensare salarială pentru a acoperi creşterile de preţuri generate de rata inflaţiei dar şi pentru susţine personalul didactic, dicatic auxiliar dar şi personalul nedidactic în activitatea educaţională pe care aceştia o desfăşoară”, prevede proiectul de act normativ.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Sursa citată menţionează că prima de carieră didactică care are drept scop susţinerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătăţirea continuă a competenţelor educaţionale şi obţinerea de performanţe şcolare/universitare în procesul educaţional, iar prima de compensare salarială, asigurată în regim tranzitoriu, până la adoptarea noii grile de salarizare, care are drept scop acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare.

Potrivit actului normativ, prima de carieră didactică  are o valoare nominală de 1.500  lei   care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT şi alte echipamente didactice de tehnologia informaţiei asimilate;

c) cheltuieli privind cărţi de specialitate precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi personale ale cadrelor didactice;

De asemenea, prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023 şi va putea fi utilizată în anul şcolar 2023 -2024;

În ordonanţa de urgenţă e menţionat că prima de carieră didactică se poate acorda şi pentru următorii ani şcolari/universitari pentru a susţine cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat în conformitate cu obiectivele Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027 şi în limita fondurilor disponibile existente cu această destinaţie.

Totodată, prima de carieră didactică acordată pentru personalul din învăţământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate, în anul şcolar 2022-2023 precum şi prima de carieră didactică pentru personalul de învăţământul universitar cu grad didactic de şef de lucrări/lector sau asistent universitar au ca sursă de finanţare Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027 şi cheltuielile se efectuează, în limita bugetului disponibil pentru această măsură, în conformitate cu regulile de eligibilitate.

Ordonanţa de urgenţă mai prevede că personalul nedidactic auxiliar beneficiază de cursuri de pregătire profesională necesare pentru a susţine activitatea didactică atât din sistemul de învăţământ universitar cât şi din sistemul de învăţământ preuniversitar în limita unui plafon anual de 200 lei/an şcolar suportate din Programul Educaţie şi Ocupare, perioada de programare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură şi în coformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operaţional.

Plafonul de 200 lei/an şcolar este valabil pentru anul şcolar 2023-2024;

De asemenea, cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se pot suporta din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educaţie şi Ocupare şi pentru următorii ani şcolari/universitari în conformitate cu obiectivele Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027 şi în limita fondurilor disponibile existente cu această destinaţie.

De asemenea, OUG prevede şi măsuri pentru acodarea primei de compensare salarială.

„Până la intrarea în vigoare a noi grile salariale potrivit legii salarizării unice, respectiv până la data de 01 ianurie 2024, personalul personalul didactic şi didactic auxiliar din învaţământul preuniversitar de stat precum şi personalul nedidactic din sistemul de învăţământ universitar beneficiază de o primă de compensare salarială care are drept scop: acoperirea parţială a creşterilor de preţ generate de evoluţia ratei inflaţiei; acoperirea parţială a creşterilor salariale determinate de trecerea de la grila de salarizare prevăzute de lege la noua grilă de salarizare prin legea salarizării unitare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, se mai arată în document.

Astfel, în anul 2023, pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învaţământul preuniversitar de stat, aflat în activitate în anul şcolar 2022-2023, se acordă o primă de compensare salarială în cuantum net de 1000 lei. Prima de compensare salarială se acordă în luna iunie 2023.

De asemenea, în anul 2023, pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, aflat în activitate în anul şcolar/universitar 2022-2023 se acordă o primă de compensare salarială în valoare de 1000 lei. Prima de compensare salarială se acordă în două tranşe egale, respectiv în lunile iunie 2023 şi septembrie 2023.

Aceste prime sunt suportate din bugetul Ministerului Educaţiei.

 
Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Descoperire de 12,5 milioane lei în Portul Constanţa. Ce au găsit polițiștii într-un container. FOTO
Descoperire de 12,5 milioane lei în Portul Constanţa. Ce au găsit polițiștii într-un container. FOTO

Parfumuri susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de 12,5 milioane lei, importate din Emiratele Arabe Unite de o firmă românească, au fost descoperite într-un container, în Portul Constanţa, a informat joi Garda de Coastă.

Rezultate LOTO 6/49, Loto 5/40, Joker, joi 21 noiembrie 2024. Report cumulat la Noroc de peste 2,26 milioane de euro
Rezultate LOTO 6/49, Loto 5/40, Joker, joi 21 noiembrie 2024. Report cumulat la Noroc de peste 2,26 milioane de euro

Un report de peste 1,18 milioane de lei (peste 238.100 euro) se înregistrează la Loto 6/49, categoria I, iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 11,27 milioane de lei (peste 2,26 milioane de euro), a anunţat, luni, Loteria Română.

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor

Mai multe zboruri înregistrează întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.