Guvernul nu se zbate pentru banii din PNRR. Doar trei dintre cele 24 de obiective au fost îndeplinite
Un atlet care vrea să urce pe podium, deși aleargă mai mult de ochii lumii. Această imagine poate descrie modul în care Guvernul încearcă să pună mâna pe cele 30 de miliarde de euro acordate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Cu o săptămână înainte de termenul limită, au fost indeplinite doar trei dintre cele 24 de obiective necesare pentru primirea banilor. Pe politicieni i-ar fi încurcat birocrația, organizarea în grupuri de lucru, realizarea de ghiduri sau diverse ordine de ministru.
3,79 de miliarde de euro au intrat în conurile Băncii Naționale în decembrie. Au fost primele fonduri pentru aprobarea și demararea Planului Național de Redresare de Reziliență. Ca banii să vină în continuare, autoritățile trebuie să îndeplinească până pe 31 martie alte 24 de obiective, sau așa cum le numesc europenii - jaloane. Dintre acestea, doar trei sunt gata. Ministrul insistă că suntem în calendar, deși multe reforme depind de proceduri birocratice.
Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: „De ce această lentoare? Un grup de lucru e un grup de lucru, nu o hidrocentrală. Eu să știți că prefer ca pentru o lege să existe mai multă dezbatere pe o lege și ea să rămâne neschimbată pe un număr mare de ani”.
Cinci dintre obiectivele nefinalizate sunt chiar la ministerul lui Dan Vîlceanu. De pildă, un program prin care se alocă 400 de milioane de euro capital de risc pentru întreprinderile românești - este adoptat, dar nu este gata de implementare.
Puțin peste două miliarde de euro sunt bani alocați prin PNRR pentru consolidare seismică și eficiență energetică.
Sunt două puncte ce ar trebui bifate până la 31 martie la acest capitol. Ministerul dezvoltării trebuie să facă ghidurile pentru autoritățile locale, iar secretariatul general al guvernului să întocmească metodologiile.
Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene: „Ei se mobilizează doar cu ordin de sus, de la țar, care dă cu pumnul în masă și spune poimâine să am chestia asta. Atunci se întâmplă. Nu există o explicație rațională pentru care se întâmplă așa”.
În decembrie, guvernul a rămas restant la trei jaloane. Printre ele, ”cloudul guvernamental”. Adică programul de informatizare prin care toate institițiile de la nivel central și local din România își pun la comun documentele. Astfel, cetățenii n-ar mai fi plimbați de la o instituție la alta.
Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene: „S-au înecat de la primul pas, nu au făcut echipa. Nu e clar cine face cloudul în acest moment și iată că dintr-o primă întârziere a primului jalon au făcut greșeli la al doilea jalon și nu mi-e clar cum vor face achiziția la tomană. De ce se întâmplă toate astea? Pentru că este o hrababură, se schimbă miniștri, nimeni nu urmărește logica intervenției”.
Următoarea tranșă de bani, adică încă trei miliarde, ar trebui să ajungă în România în octombrie. Însă, numai dacă aceste reforme vor fi bifate.
Sursa: Pro TV
Etichete: PNRR, guvern, Dan Vîlceanu, Cristian Ghinea,
Dată publicare:
23-03-2022 19:55