Guvernul maghiar sustine ca Viktor Orban NU a postat pe Facebook "simboluri revizioniste". Ce explicatie a dat Budapesta

simboluri ale Ungariei Mari de pe Facebook Viktor Orban

La o zi dupa ce Ministerul roman de Externe a criticat fotografiile postate de premierul maghiar pe Facebook, biroul de presa al lui Viktor Orban a venit cu o replica.

Budapesta a respins luni criticile formulate de autoritatile romane cu privire la gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook ''simboluri revizioniste'', precizand ca respectivele fotografii includ unele care prezinta 'simboluri istorice', potrivit sefului biroului de presa al premierului ungar, transmite MTI citat de Agerpres.

In una dintre fotografiile respective, facute la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, un vanzator ofera insigne cu harta Ungariei inaintea Primului Razboi Mondial, in timp ce in alta fotografie apare steagul Tinutului Secuiesc.

Intr-o postare facuta duminica pe Facebook, Ministerul Afacerilor Externe roman considera ca gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook "simboluri revizioniste" nu va ajuta la "eficientizarea" relatiei bilaterale romano-ungare, fiind incalcate prevederile Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul al XXI-lea din 2002.

"Din pacate, la numai o zi dupa ce a facut apel la pragmatism si s-a pronuntat in favoarea unei 'relatii eficiente' romano-ungare, premierul ungar V. Orban a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc. Promovarea, personal de catre premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile si contrare spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul XXI din 2002 si ordinii constitutionale din Romania, nu contribuie nicidecum la 'eficientizarea' relatiei romano-ungare sau la restabilirea unui climat de incredere", a precizat duminica MAE roman in postarea pe pagina de Facebook a institutiei.

Citește și
Premierul Ungariei, Viktor Orban, participa la dezbaterea cu tema 'Din povestiri, istorie', din ultima zi a Universitatii de vara de la Baile Tusnad.
Premierul maghiar, la Tusnad: "Din 2012, politicienii romani ne tot jignesc iar noi nu am facut nimic"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

De asemenea, MAE a subliniat ca Romania este deschisa dialogului bilateral cu Ungaria, insa cu respectarea "parametrilor politico-juridici definiti de comun acord de Romania si Ungaria".

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
MAE a reactionat dur dupa ce premierul ungar a publicat pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari.
MAE a reactionat dur dupa ce premierul ungar a publicat pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari. "E inacceptabil"

MAE a criticat decizia premierului Ungariei, Viktor Orban, de a publica pe Facebook imagini cu mai multe insigne ale Ungariei Mari, precum si ale Tinutului Secuiesc, in timp ce se afla in  tabara de vara, din statiunea Baile Tusnad.

Premierul maghiar, la Tusnad:
Premierul maghiar, la Tusnad: "Din 2012, politicienii romani ne tot jignesc iar noi nu am facut nimic"

Prezent in tara noastra, Viktor Orban a comentat subiectul sensibil al relatiilor romano-maghiare.

Ungaria sfideaza UE. Guvernul condus de Viktor Orban a suspendat legea azilului:
Ungaria sfideaza UE. Guvernul condus de Viktor Orban a suspendat legea azilului: "Barca este plina"

Guvernul conservator - condus de Viktor Orban - a suspendat, in numele "intereselor maghiare", o reglementare europeana-cheie in privinta solicitarilor de azil.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.