Guvernul maghiar sustine ca Viktor Orban NU a postat pe Facebook "simboluri revizioniste". Ce explicatie a dat Budapesta

27-07-2015 13:19


simboluri ale Ungariei Mari de pe Facebook Viktor Orban

La o zi dupa ce Ministerul roman de Externe a criticat fotografiile postate de premierul maghiar pe Facebook, biroul de presa al lui Viktor Orban a venit cu o replica.

Budapesta a respins luni criticile formulate de autoritatile romane cu privire la gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook ''simboluri revizioniste'', precizand ca respectivele fotografii includ unele care prezinta 'simboluri istorice', potrivit sefului biroului de presa al premierului ungar, transmite MTI citat de Agerpres.

In una dintre fotografiile respective, facute la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, un vanzator ofera insigne cu harta Ungariei inaintea Primului Razboi Mondial, in timp ce in alta fotografie apare steagul Tinutului Secuiesc.

Intr-o postare facuta duminica pe Facebook, Ministerul Afacerilor Externe roman considera ca gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook "simboluri revizioniste" nu va ajuta la "eficientizarea" relatiei bilaterale romano-ungare, fiind incalcate prevederile Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul al XXI-lea din 2002.

"Din pacate, la numai o zi dupa ce a facut apel la pragmatism si s-a pronuntat in favoarea unei 'relatii eficiente' romano-ungare, premierul ungar V. Orban a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc. Promovarea, personal de catre premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile si contrare spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul XXI din 2002 si ordinii constitutionale din Romania, nu contribuie nicidecum la 'eficientizarea' relatiei romano-ungare sau la restabilirea unui climat de incredere", a precizat duminica MAE roman in postarea pe pagina de Facebook a institutiei.

De asemenea, MAE a subliniat ca Romania este deschisa dialogului bilateral cu Ungaria, insa cu respectarea "parametrilor politico-juridici definiti de comun acord de Romania si Ungaria".

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO