Farfuriile, tacâmurile, paiele și paharele de plastic vor fi interzise în magazinele din România

×
Codul embed a fost copiat

Farfuriile, tacâmurile și paiele din plastic de unică folosință vor dispărea de pe piață.

Ele au fost interzise miercuri, prin ordonanță de guvern, conform cerințelor europene, după ce studiile au arătat că apele, solul, pădurile și plajele sunt sufocate de plastic.

Magazinele vor mai putea vinde doar ce au în stoc, iar producătorii și importatorii nu vor putea să pună pe piață altele noi.

Bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile și paiele din plastic sunt pe lista produselor de unică folosință interzise de Guvern, prin ordonanță de urgență.

Și recipientele, inclusiv cutiile și paharele fabricate din polistiren expandat, folosite mai ales la livrările de mâncare și băuturi, sunt oprite de la vânzare, iar, treptat, până în 2026, va fi redusă și cantitatea de dopuri, pahare și alte recipiente din plastic.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Sunt produse destinate consumului imediat, pe loc, gata de consum, la pachet. Atât comercianții, cât și producătorii trebuie să se gândească la alternative. Norocul nostru este că avem deja produse biodegradabile.”

Încă din luna iulie România ar fi trebuit să aibă pusă la punct legislația ''antiplastic'', după ce Comisia Europeană a pornit o adevărată ''cruciadă'' împotriva acestui mare poluator.

Odată ajuns în natură, un produs din plastic poate rămâne acolo sute de ani până să se descompună în particule mici, care nu pot fi văzute cu ochiul liber, numite ''microplastic''. Studiile au arătat că 70% din deșeurile descoperite în apele și pe plajele europene sunt din plastic.

Andrei Coșuleanu, președinte Act for Tomorrow: ”Suntem sufocați de plastic. România nu are astăzi o apă dulce, care să nu aibă microplastic în ea. Practic ne luptăm să depoluăm solul, care are microplastic, aerul și apele sufocate de plastic.”

Dacă v-ați întrebat ce înseamnă că ne sufocăm cu plastic, trebuie să știți că o persoană obișnuită poate ingera până la cinci grame de microplastic, care este echivalentul unui card. Așadar, dacă mergeți la picnic, de pildă, bine ar fi să folosim tacâmuri din materiale naturale, din lemn, din carton, din tărâțe.

Și schimbarea unor obiceiuri simple, acasă, ne pot ajuta să avem un mediu mai curat.

Pentru respectarea noilor reguli vor fi trași la răspundere producătorii și importatorii, care nu mai au voie să își facă stocuri noi, însă comercianții vor fi liberi să-și vândă produsele de unică folosință din plastic pe care le au acum în magazine.

Organizațiile de protecția mediului se tem că unii au stocuri mari, așa că aceste produse s-ar mai putea regăsi în magazine chiar și peste un an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Magazinele din România vor da bani celor care aduc ambalaje din sticlă, plastic și aluminiu
Magazinele din România vor da bani celor care aduc ambalaje din sticlă, plastic și aluminiu

Autoritățile pregătesc o ordonanță de Guvern care va obliga magazinele să le dea bani clienților care aduc pentru reciclare ambalajele din sticlă, plastic și aluminiu. 

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.