Mai puțini români vor beneficia de reduceri la facturile de electricitate. Guvernul a redus plafonul la 255 kWh. DOCUMENT

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru compensarea facturilor la energie. Conform acesteia, Executivul reduce cu 15% plafonul până la care prețul energiei va fi compensat.

Este vorba despre Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul Energiei.

Proiectul de OUG nu a fost pus până acum în dezbatere publică.

Şedinţa de Guvern trerbuia să înceapă la ora 15.00, apoi a fost amânată pentru ora 16.30, dar a început cu și mai mare întârziere.

„Deşi am întârziat, aprobăm măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie. Am extins şi perioada de valabilitate a OUG, practic am prelungit cu un an şi va fi valabilă până la 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm, aşa cum spuneam, protejarea populaţiei şi a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare şi compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Am considerat că e important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens. Am luat măsuri pentru a ne asigura că piaţa internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale şi avem funcţionale toate sursele de producere a energiei”, a declarat Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern, care a început cu o oră şi jumătate mai târziu de ora anunţată iniţial de către Guvern.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

IATĂ DOCUMENTUL AICI

Astfel, vor fi mai puțini românii care vor beneficia de reduceri la facturile de electricitate, după ce noua limită de consum, până la care plătesc, un preț plafonat scade, de la 300 la 255 de kWh pe lună.

Fără să fie pusă în dezbatere publică, noua ordonanță de guvern prevede schimbări majore pentru facturile românilor la energie, valabile până la 31 august 2023.

În cazul populației, pragul până la care se aplică prețurile plafonate se reduce. Astfel, doar cei care au un consum mediu lunar de până la 255 de kWh vor mai plăti preț plafonat. Concret, vor achita în continuare 68 de bani dacă se încadrează în 100 kwh pe lună sau 80 de bani, dacă au un consum între 100 și 255 kWh.

Specialiștii estimează că 90% dintre români s-ar încadra în acest prag de consum, dacă ar avea în casă aparatură eficientă energetic. Cei care depășesc pragul vor plăti prețul din contract.

Daniela Dărăban, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie: "Ar intra aproape toți clienții, dar există aceste excepții pentru cei care se încălzesc cu energie electrică care au aparate electrice ineficiente sau au pierderi.// 02.08 Propunerea noastră a fost ca plafoanele să fie stabilitate în directă corelare cu decontările, cum am văzut într-un draft de document."

Pentru firmele mici și mijlocii și instituții, prețul plafonat de 1 leu/kWh va fi aplicat doar pentru 85% din cât consumă lunar, nu la cel total, ca până acum. Spitalele însă vor avea întregul consum plătit la tarif plafonat.

La gaze, rămân aceleași prețuri – 31 de bani pe kWh în cazul consumatorilor casnici și 37 de bani pentru restul.

Ordonanța vine cu o măsura importantă - toate firmele, de la producători, traderi și furnizori vor plăti o așa-zisă contribuție de solidaritate. Asta înseamnă o taxă specială care să ajute statul să strângă bani pentru a acoperi schema de compensare a facturilor. Ordonanța vine și cu sancțiuni - de exemplu, vânzarea succesivă de energie sau gaze către traderi cu scopul de a umfla prețul va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri. Pentru unele firme din domeniu, amenda ar înseamnă milioane de euro.

Ce prevede OUG:

” (1) Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh/luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMMuri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5
alin (1);”

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator: „Probabil că vom fi obligaţi să oprim activitatea. Situaţia, foarte gravă”
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator: „Probabil că vom fi obligaţi să oprim activitatea. Situaţia, foarte gravă”

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, a tras un semnal de alarmă, miercuri seară, privind o posibilă modificare a punctului de consultaţie, de la 1 iulie, ceea ce ar putea duce la probeme mari în activitate.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit. 

Ghidul ANAF pentru contribuabilii care își închiriază locuințele și alte proprietăți. Ce trebuie să facă până pe 25 mai
Ghidul ANAF pentru contribuabilii care își închiriază locuințele și alte proprietăți. Ce trebuie să facă până pe 25 mai

Contribuabilii care își închiriază locuințele, ori ale bunuri mobile și imobile, au obligația să depună o declarație la ANAF, până la finalul lunii mai. ANAF a publicat Ghidul contribuabilului care încasează venituri din închirieri.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.