Sectorul 1 se afundă în gunoaie, din cauza unei datorii de 100 mil. lei. Primar: „Nu avem buget pentru aceste facturi”

Ultima actualizare: 11-12-2020 11:04

Munţii de gunoaie care se înalță de două săptămâni în Sectorul 1 al Capitalei nu vor dispărea prea curând. Dimpotrivă!

Compania de salubritate, anunţă primăria că nu mai face curat pe credit şi, până când nu va primi măcar parţial dintr-o datorie de 100 de milioane de lei, nu va ridica mizeria.

De cealaltă parte, Clotilde Armand susţine că sumele pretinse sunt pentru facturi pe care le consideră incorecte. Aşadar, câtă vreme părţile nu găsesc o soluţie, cetăţenii suferă.

Numai despre civilizaţie nu se poate vorbi de câteva săptămâni în Sectorul 1 al Capitalei, unde cresc mormanele de deşeuri. Acestea nu provin din gunoiul menajer de la gospodării şi asociaţii de proprietari, ci de la cei care nu au contracte cu compania de salubritate.

Compania Romprest a reacționat, într-un drept la replică, după acuzațiile formulate de primarul Sectorului 1.

„În ceea ce priveşte legalitatea tarifelor de decontare a prestaţiei, considerăm că acest subiect nu poate fi invocat de către Primar, ca reprezentant al Autorităţii publice locale, şi pus în sarcina Operatorului ca şi culpă. În cazul Contractelor de delegare a gestiunii unui serviciu public, tarifele sunt aprobate de către Autoritate, conform prevederilor contractuale, prin Act adiţional la Contract, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local. Operatorul delegat este deci obligat să factureze prestaţia în baza acestor tarife aprobate legal, aflate în vigoare. Facturile sunt, deci, emise în deplină legalitate”.

 

„Nu s-a întrebat nimeni cum se face că, deşi în toţi aceşti ani în care Romprest a prestat serviciul delegat, sub administraţii locale cu majorităţi conjuncturale diferite, părţile au avut adeseori poziţii contrare (dar exprimate în cadrul legal) şi chiar litigii în instanţă (deci supuse soluţionării pe cale legală), nu s-a întrebat nimeni, deci, cum se face că s-a ajuns acum, pentru prima dată în decursul a 12 ani, la invocarea de către Operator a dreptului legal de diminuare a prestaţiei, pentru încălcări ale drepturilor sale garantate prin contract?

 

Pentru că aceasta nu este o întrebare retorică, este o întrebare legitimă, care are răspuns.

Sunt afirmaţii şi acţiuni ale actualului Primar, expuse în spaţiul public, care conduc către acest răspuns.

Demersul unilateral al Primarului nou ales al Sectorului 1 nu are nimic de a face cu cetăţenii Sectorului 1, cu Contractul de delegare, cu prevederile acestuia, nu are nimic de a face cu tarifele, cu prestaţia sau cu datele GPS. Documente şi date pe care, dealtfel, Primarul nu are nici calitatea şi nici cunoştinţele necesare, fără consultarea direcţiilor şi personalului primăriei abilitat în acest sens, pentru a le analiza şi a emite constatări pertinente” a transmis compania de salubritate care funcționează în Sectorul 1.

 

Sorin Velicu, director operațiuni Romprest: „Prestația lunii iulie nu este plătită, a lunii august, septembrie, octombrie. Au fost cheltuieli pe care compania le-a susținut din fonduri proprii și atrase, dar mai mult atrase, împrumuturi de la bănci. În momentul de față nu mai avem această resursă financiară.”

Joi, pe trotuarele din Sectorul 1 al Capitalei, unul dintre cele mai importante, sunt cel puţin 1.000 de tone de gunoaie abandonate, care arată urât şi miros la fel de urât. Cei de la compania de salubritate spun că această cantitate ar putea să se dubleze, ceea ce face să fie un risc şi pentru mediu şi pentru sănătatea publică.

Noul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a decis să sisteze plata către firmă care asigura salubritatea în sector. Clotilde Armand susţine că nu va plăti facturile pentru că nu sunt corecte.

Clotilde Armand, primar al Sectorului 1: „Nu avem buget votat și alocat pentru aceste facturi și nu putem face rectificarea bugetară din cauza deficitului de 1 miliard de lei (...) am început să verificăm facturile emise de firma de salubrizare și am găsit, analizând aparatele GPS ale mașinilor, că serviciile facturate nu au fost prestate.”

Şefii companiei de salubritate resping acuzaţiile însă. Şi cum niciuna dintre tabere nu e dispusă să cedeze, munţii de resturi au toate şansele să rămână pe străzi şi de sărbători.

Reporter: Ce se întâmplă cu aceste gunoaie dacă primăria nu vă plătește restanțele?
Sorin Velicu, director operațiuni Romprest: Aceste gunoaie și cu cele de la populație vor rămâne... Pentru că ne mai putând plăti motorină, mături, saci, transportatorii care aduc personalul la muncă zilnic, noi nu vom mai putea susține și acest contract... intrăm în incapacitate de plată.

În conflict a intervenit şi Primarul General al Capitalei, însă Clotilde Armand l-a avertizat pe Nicusor Dan să nu se amestece, decât dacă este dispus să îşi asume el plata sumelor contestate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO