Tone de gunoaie în Delta Dunării, lăsate în urmă de turiști. Au ascuns resturile în tufișuri

Ultima actualizare: 24-10-2020 19:31

Preferată pentru condițiile de distanțare socială și pentru întinderea de mii de hectare, Delta Dunării atrage în această perioadă mii de pescari și turiști din toată România.

Însă, unii vizitatori lasă în urmă mormane de gunoaie. Iar comisarii rezervației, puțini la număr, nu reușesc să îi prindă pe toți și să-i amendeze. Grav este că resturile ajung în apă și distrug un ecosistem fragil și unic în toată Europa.

„Uitaţi domnilor pescari amatori, când plecaţi de aici, din Delta" arată unul din „gardienii” zonei.

Aşa arată în aceste zile malurile Dunării, în multe locuri. Tone de gunoaie sunt lăsate în urmă de turiştii şi pescarii care tratează paradisul verde ca pe un mare coş de gunoi şi ard deşeurile produse sau încearcă să le îngroape.

Robert Cârneală, localnic: „Mizerie extrem de multă! Din păcate, unii aruncă gunoiul, preferă să îl ascundă în spatele acestor tufişuri, crezând că va dispărea".

Localnic:Foarte murdar! Foarte multe gunoaie, pungi, sticle, şerveţele. Să se aplice amenzi, foarte mari, nu 100 de lei!"

O familie a venit în urmă cu o zi în Deltă. Până să aşeze rulota, oamenii au strâns gunoaiele lăsate de cei care au trecut prin zonă.

„Plin de mizerie!”
Reporter: Câta mizerie aţi găsit?
Turist: „Am găsit conserve, sticle multe, multe, multe!! Pentru mine, care vin prima dată în Deltă, vă spun sincer, m-a durut sufletul!"

Echipele de comisari şi agenţi ai Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării patrulează pe canale. Dar sunt prea puţini. Doar şase oameni trebuie să acopere, de pildă, zona imensă cuprinsă între Murighiol şi Sfântu Gheorghe, dar şi lacurile şi canalele adiacente.

Anton Stan, Şef Serviciu Comisariat Murighiol - Sfântu Gheorghe: „Turistul care vine ocazional în Deltă, ocazional, nu în mod frecvent, este cel care lasă în urma lui deşeuri menajere, nu respectă legislaţia privind peştele subdimensionat."

În ultimele 4 luni, agenţii de control din Delta Dunării au dat peste 1.200 de amenzi în valoare de 262.000 de lei pentru gunoaie aruncate la întâmplare, campare în locuri interzise, ori capturi ilegale de peşte. Însă cei prinşi reprezintă doar o mică parte din numărul celor care încalcă legea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO