Grevă de avertisment miercuri, cu 20.000 de angajați din Sănătate. „3.500 de lei în mână nu e un salariu rezonabil”
Aproape 20.000 de angajați din sănătate au protestat miercuri timp de o oră, în semn de avertisment. Sindicaliștii cer indexarea sporurilor la rata inflației și condiții mai bune de muncă.
În caz că doleanțele nu le vor fi ascultate, aceștia amenință cu greva generală. Pacienții cu probleme urgente au fost consultați.
„Vrem salariu corect, vrem respect!” strigau lucrătorii din spitale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O parte dintre angajații Spitalului Municipal din Cluj-Napoca și-au oprit activitatea și s-au adunat în curtea instituției între orele 12 și 13. Oamenii s-au plâns mai ales de salariile mici.
Gabriela, infirmieră: „Eu sunt văduvă cu doi copilași în întreținere. Eu, 3.500 undeva în mână, cu turele de noapte, sâmbete, duminici. Nu e un salariu rezonabil. E un salariu de întreținere, să supraviețuim. E foarte mic.”
Laura, îngrijitoare: „Mai lucrez și în altă parte, nu pe aceeași poziție, să mă susțin financiar. Să nu poți supraviețui din banii aceștia, nu e corect.”
Protestatară: „Responsabilitatea să lucrezi într-un spital e mult mai mare decât să mergi într-un supermarket. Avem personal insuficient, și de pe alte secții suntem nevoiți să mergem să ajutăm colegii de pe alte secții.”
Sindicaliștii spun că nivelul creșterilor salariale ale angajaților din Sănătate nu acoperă rata inflației.
Anca Ciora, prim-vicepreședinte Sindicat Solidaritatea sanitară Cluj: „Sporurile pentru asigurarea continuității, sporurile pentru condiții de muncă, gărzile medicilor sunt plătite la salariile din 2018, ceea ce va duce la o scădere a veniturilor salariaților.”
Până acum negocierile cu Guvernul au eșuat, iar medicii și asistenții amenință cu greva generală. Reprezentanții sindicatului spun că peste 1.000 de doctori au semnat o declarație prin care susțin că renunță la contractul de gărzi, dacă nu le sunt rezolvate revendicările. Deja sunt zeci de spitale din toată țara în care gărzile în specializări precum cardiologie și neurologie nu pot fi asigurate, din cauza lipsei de personal.