Adolescenții din UE și consumul de alcool. Unde se află România și cât de îngrijorătoare sunt datele privind Gen Z

adolescenti consum de alcool
Shutterstock

Consumul de alcool în rândul minorilor este o problemă majoră de sănătate publică în Uniunea Europeană, cu rate alarmante de consum excesiv episodic la adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani.

Conform datelor recente, mai mult de o treime (37,4%) dintre adolescenții din UE au raportat consum episodic excesiv de alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. Prin consum episodic excesiv, se înțelege consumarea a cinci sau mai multe băuturi alcoolice cu o singură ocazie.

În mod șocant, această rată este dublă față de cea a adulților, unde doar 18,7% au raportat episoade de consum excesiv, scrie Euronews.com, citând un studiu realizat de OECD.

Această problemă a consumului excesiv de alcool în rândul minorilor are consecințe severe, deoarece consumul timpuriu de alcool este puternic asociat cu modelele problematice de consum ulterior în viață. Impactul asupra sănătății adolescenților, rezultatelor educaționale și bunăstării generale nu poate fi subestimat, făcând din aceasta o problemă critică care necesită atenție imediată și strategii eficiente de intervenție.

Cum arată datele privind consumul de alcool în rândul adolescenților din UE

Ratele de consum episodic excesiv în rândul adolescenților variază considerabil între statele membre ale UE, de la un minim de 8% în Islanda la un nivel alarmant de 59% în Danemarca. În general, țările nordice s-au descurcat mai bine, Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda raportând cele mai scăzute rate.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Interesant este că Danemarca, de asemenea o țară nordică, a înregistrat cea mai mare prevalență a consumului excesiv în rândul minorilor, potențial legată de politicile mai permisive de control al alcoolului și de limitele legale mai mici pentru achiziționarea anumitor băuturi alcoolice.

În afara țărilor nordice, doar Portugalia s-a încadrat în lista națiunilor cu rate sub 25% ale consumului excesiv în rândul adolescenților. La polul opus, Germania, Austria, Slovacia și Croația au înregistrat rate care depășesc 45%.

România se află la mijlocul clasamentului, cu 37%. Țara noastră se află sub media Uniunii Europene – 37,4%, atunci când vine vorba de rezultatele generale.

Disparitatea între ratele de consum excesiv în rândul adolescenților și adulților a fost izbitoare în majoritatea țărilor europene, doar Islanda și Norvegia abătându-se de la această tendință. Diferența a variat de la -16 puncte procentuale în Islanda, unde ratele adulților au fost mai mari, până la 35 de puncte procentuale în Slovacia, unde consumul în rândul minorilor a depășit cu mult consumul adulților.

În România, scorurile au fost apropiate, 37 la 36, cu doar un punct procentual în favoarea adolescenților.

Diferențe de gen și norme în evoluție

În mod tradițional, bărbații au fost mai predispuși decât femeile să raporteze consum excesiv episodic de alcool, iar acest lucru este valabil în întreaga UE, 26,6% dintre bărbați și 11,4% dintre femei angajându-se în astfel de comportament în rândul adulților. Cu toate acestea, această diferență de gen pare să se îngusteze în rândul adolescenților, 38,1% dintre băieți și 36,8% dintre fete raportând episoade de consum excesiv.

România este țara care are cea mai mare diferență între sexe. În timp ce 31% dinte fetele de 15-16 au consumat excesiv alcool, procentul băieților este de 43%, fiind înregistrată o diferență de 12%.

Această convergență a modelelor de consum între genuri în adolescență ar putea fi legată de schimbarea normelor culturale și a identităților de gen în evoluție. Pe măsură ce așteptările societale în jurul masculinității evoluează, consumul excesiv de alcool ar putea să nu mai fie atât de strâns legat de conceptele tradiționale ale masculinității, conducând la o reprezentare mai echilibrată între genuri în statisticile privind consumul de alcool în rândul minorilor.

Tendințe în declin și potențiali factori determinanți

Deși prevalența generală a consumului de alcool în rândul minorilor rămâne îngrijorător de mare, există semne de schimbare pozitivă, cele mai multe țări din UE înregistrând o scădere a proporției de adolescenți de 15 ani care au raportat stări repetate de ebrietate în ultimele două decenii. Media UE a scăzut de la 41% la 24% în rândul băieților și de la 29% la 20% în rândul fetelor, între 1998 și 2018.

Mai mulți factori ar putea contribui la această tendință încurajatoare, inclusiv creșterea tehnologiei și a comunicării virtuale, care ar putea reduce ocaziile sociale care anterior facilitau consumul de alcool. În plus, creșterea gradului de conștientizare a potențialului mediilor de socializare de a amplifica consecințele unui comportament iresponsabil legat de consum ar putea descuraja unii adolescenți să se angajeze în comportamente extreme.

Mai mult, o schimbare a normelor sociale și o diminuare a accentului pus pe presiunea de grup de a consuma ar putea, de asemenea, să joace un rol în scăderea ratelor de consum de alcool în rândul minorilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Youth Speak Forum 2024: Sunt tinerii din Generația Z pregătiți pentru piața muncii?
Youth Speak Forum 2024: Sunt tinerii din Generația Z pregătiți pentru piața muncii?

Pe 19 Aprilie, la Hollywood Multiplex din București Mall, a avut loc Youth Speak Forum 2024, un eveniment dedicat Generației Z, organizat de AIESEC România.

O tânără din România coordonează evenimentele din Parlamentul European de la Bruxelles. Cum poți aplica și tu
O tânără din România coordonează evenimentele din Parlamentul European de la Bruxelles. Cum poți aplica și tu

O tânără din București a devenit responsabilă de organizarea și coordonarea evenimentelor din Parlamentul European, după un scurt stagiu de internship în cadrul insituției

”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân
”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân

Dr. Aniela Nodiţi, medic specialist chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgie oncologică la Institutul Oncologic Bucureşti, afirmă că, la nivel global, prevalenţa cancerului a crescut cu 70-80% la persoanele sub 50 de ani.

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.