Greșeala pe care a făcut-o familia din Timiș, internată cu botulism, atunci când a mâncat șuncă de porc preparată acasă

×
Codul embed a fost copiat

Patru persoane din aceeași familie din Timiș au ajuns la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, cu botulism.

Toți spun că în urmă cu aproape două săptămâni au mâncat șuncă de porc preparată în gospodărie, la Crăciun, și păstrată în afumătoare, inclusiv pe caniculă.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, care poate paraliza nervii și mușchii. Netratată, boala poate duce la deces.

Cei patru pacienți spun că au mâncat șuncă afumată provenită din porcul tăiat de Crăciun. Problema a fost că nu au păstrat preparatul în condiții corespunzătoare, ci l-au lăsat în afumătoare, descoperit, inclusiv peste vară.

Ruxandra Laza, medic Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara: „Este vorba de o șuncă de casă, pregătită în casă, din care în urmă cu aprox două săptămâni cei trei membri ai familiei, împreună cu alte 10-12 persoane au consumat sistematic, până în preziua prezentării.”

Citește și
spital, romania, covid
Un bărbat de 68 de ani, confirmat cu botulism, a murit la Spitalul Județean Slatina. Era în stare gravă de o săptămână

Când au ajuns la spital, cei doi părinți și fiul lor de 21 de ani acuzau o stare de rău, tulburări digestive și de vedere. Medicii au constatat că este vorba de botulism. Miercuri seară, al doilea băiat al familiei, aflat în penitenciar, a fost adus și el la spital, cu aceleasi probleme.

Ruxandra Laza, medic Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara: „Este internat sub pază. A primit pachet de acasă, ei au voie să primească pachet și a consumat și el.”

Toți pancienții primesc tratament de specialitate, inclusiv fiole de ser antibotulinic.

Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara: „Tratamentul constă pentru prima administrare în cinci fiole și este într-adevăr foarte costisitor, prețul per fiolă este de în jur de 3000 și ceva de roni. Au fost anunțate restul spitalelor din zona Transilvaniei, au venit aceste doze azi-noapte.”

Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș: „Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 7 cazurile probabile în cadrul focarului familial de botulism.”

Specialiștii sanitar-veterinar recomandă să nu consumați carne care nu a fost preparată sau păstrată în condiții bune, dar nici conserve cu capacul deformat.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Patru membri ai aceleiaşi familii au fost internați cu botulism, după ce au mâncat șuncă de porc gătită acasă
Patru membri ai aceleiaşi familii au fost internați cu botulism, după ce au mâncat șuncă de porc gătită acasă

Patru membri ai aceleiaşi familii - mamă, tată, fiu şi o rudă aflată în detenţie - au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara, cu suspiciune majoră de botulism.

Un bărbat de 68 de ani, confirmat cu botulism, a murit la Spitalul Județean Slatina. Era în stare gravă de o săptămână
Un bărbat de 68 de ani, confirmat cu botulism, a murit la Spitalul Județean Slatina. Era în stare gravă de o săptămână

Bărbatul în vârstă de 68 de ani, confirmat cu botulism în urmă cu două zile, a murit, miercuri dimineaţa, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde era internat în stare gravă de o săptămână, a informat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Un bărbat din Olt a ajuns la spital după ce a consumat carne de porc „la garniță” preparată în decembrie 2021
Un bărbat din Olt a ajuns la spital după ce a consumat carne de porc „la garniță” preparată în decembrie 2021

Un bărbat în vârstă de 39 de ani, cu suspiciune de botulism, a fost internat, luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde i-a fost administrat ser antibotulinic, au informat, marţi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Un bărbat cu botulism, internat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Olt
Un bărbat cu botulism, internat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Olt

Un caz de botulism a fost confirmat, luni, în judeţul Olt, pacientul fiind un bărbat în vârstă de 68 de ani care s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în urmă cu o săptămână şi acum se află la Terapie Intensivă.

Femeie din Alba, suspectă de botulism după ce a mâncat pește din conservă. Simptomele bolii au apărut imediat
Femeie din Alba, suspectă de botulism după ce a mâncat pește din conservă. Simptomele bolii au apărut imediat

O femeie în vârstă de 45 de ani a ajuns la spital cu suspiciune de botulism, simptomele bolii debutând la scurt timp după ce a mâncat o salată cu peşte dintr-o conservă.

Recomandări
Atac cibernetic de tip ransomware asupra Complexului Energetic Oltenia. Activitatea, parțial afectată
Atac cibernetic de tip ransomware asupra Complexului Energetic Oltenia. Activitatea, parțial afectată

Un atac informatic de tip ransomware, denumit „Gentlemen” a afectat, în noaptea de 26 decembrie, infrastructura IT de business a Societăţii Complexul Energetic Oltenia.

Aproape toată ţara intră sub avertizări de viscol şi vânt. Meteorologii au actualizat prognoza. HARTĂ
Aproape toată ţara intră sub avertizări de viscol şi vânt. Meteorologii au actualizat prognoza. HARTĂ

Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme severă, valabile în perioada 27 decembrie, ora 10:30 – 29 decembrie, ora 21:00, ce vizează intensificări ale vântului, precipitații predominant sub formă de ninsoare, viscol, ghețuș și polei.

Autorităţile au început fotografierea şi colectarea de date biometrice de la cetăţeni străini care intră şi ies din SUA
Autorităţile au început fotografierea şi colectarea de date biometrice de la cetăţeni străini care intră şi ies din SUA

Statele Unite introduc fotografierea şi colectarea datelor biometrice ale străinilor la frontieră, informează EFE.