Greșeala pe care a făcut-o familia din Timiș, internată cu botulism, atunci când a mâncat șuncă de porc preparată acasă
Patru persoane din aceeași familie din Timiș au ajuns la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, cu botulism.
Toți spun că în urmă cu aproape două săptămâni au mâncat șuncă de porc preparată în gospodărie, la Crăciun, și păstrată în afumătoare, inclusiv pe caniculă.
Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, care poate paraliza nervii și mușchii. Netratată, boala poate duce la deces.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei patru pacienți spun că au mâncat șuncă afumată provenită din porcul tăiat de Crăciun. Problema a fost că nu au păstrat preparatul în condiții corespunzătoare, ci l-au lăsat în afumătoare, descoperit, inclusiv peste vară.
Ruxandra Laza, medic Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara: „Este vorba de o șuncă de casă, pregătită în casă, din care în urmă cu aprox două săptămâni cei trei membri ai familiei, împreună cu alte 10-12 persoane au consumat sistematic, până în preziua prezentării.”
Când au ajuns la spital, cei doi părinți și fiul lor de 21 de ani acuzau o stare de rău, tulburări digestive și de vedere. Medicii au constatat că este vorba de botulism. Miercuri seară, al doilea băiat al familiei, aflat în penitenciar, a fost adus și el la spital, cu aceleasi probleme.
Ruxandra Laza, medic Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara: „Este internat sub pază. A primit pachet de acasă, ei au voie să primească pachet și a consumat și el.”
Toți pancienții primesc tratament de specialitate, inclusiv fiole de ser antibotulinic.
Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara: „Tratamentul constă pentru prima administrare în cinci fiole și este într-adevăr foarte costisitor, prețul per fiolă este de în jur de 3000 și ceva de roni. Au fost anunțate restul spitalelor din zona Transilvaniei, au venit aceste doze azi-noapte.”
Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș: „Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 7 cazurile probabile în cadrul focarului familial de botulism.”
Specialiștii sanitar-veterinar recomandă să nu consumați carne care nu a fost preparată sau păstrată în condiții bune, dar nici conserve cu capacul deformat.