Un bărbat cu botulism, internat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Olt
Un caz de botulism a fost confirmat, luni, în judeţul Olt, pacientul fiind un bărbat în vârstă de 68 de ani care s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în urmă cu o săptămână şi acum se află la Terapie Intensivă.
Inspectorii sanitari nu au putut să recolteze probe din alimentele consumate de bărbat şi nu au fost găsite documente de achiziţie a produselor, au informat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), conform Agerpres.
Bărbatul a ajuns la spital în ziua de 7 noiembrie şi a fost internat la Neurologie, după care i s-a agravat starea de sănătate şi în ziua următoare a fost transferat la Terapie Intensivă.
„În după amiaza zilei de 12 noiembrie 2022, în serviciile de specialitate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina s-a pus suspiciunea de botulism la un pacient în vârstă de 68 ani, cu domiciliul în mediul urban. Pacientul a fost internat în data de 07.11.2022 în secţia de neurologie, cu diagnosticul: tetrapareză în observaţie etiologică. În data de 08.11.2022, pacientul este transferat în secţia de Terapie Intensivă, prezentând insuficienţă respiratorie acută, se intubează şi după ventilaţie iese din comă”, se precizează în informarea DSP Olt.
Diagnosticul de botulism a fost confirmat luni, în urma analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
Bărbatul ar fi consumat în ziua precedentă internării, conform afirmaţiilor soţiei acestuia, mai multe alimente: brânză, ou fiert, carne de porc, mămăligă cu macrou prăjit în ulei şi piept de pasăre.
„După momentul suspectării pentru botulism, se stabileşte recoltarea serului (proba biologică de la pacient), în vederea determinării toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino Bucureşti (probă trimisă la I.C. în dimineaţa zilei de 13.11.2022 ). În dimineaţa zilei de 14.11.2022 Institutul Cantacuzino Bucureşti a emis buletinul de analiză, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinică în ser. Menţionăm că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului (06.11.2022) şi data emiterii suspiciunii (12.11.2022), precum şi lipsa din gospodărie a alimentelor consumate (nu sunt identificate documente de achiziţie a produselor)”, a mai precizat DSP Olt.
Acesta este al doilea caz de botulism confirmat în judeţul Olt de la începutul anului, după ce în urmă cu două luni un bărbat care ar fi consumat o conservă de peşte preparată în gospodărie a murit.