Gravidele și cei însoțiți de copii mici vor avea prioritate la ghișee, case de marcat și casierii. Legea, votată în Parlament
De miercuri avem o lege votată de parlamentari, care ține mai mult, însă, de bun simț. Astfel, femeile gravide și cei însoțiți de copii de până în cinci ani vor avea prioritate la ghișee, case de marcat și casierii, atât la stat, cât și la privat.
Mai mult decât atât, noua lege face referire și la locuri de parcare speciale pentru părinții cu copii mici. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la zece mii de lei.
Instituțiile publice, dar și firmele private vor fi obligate de noua lege să afișeze la fiecare ghișeu sau casă de marcat, un anunț prin care să atenționeze oamenii că trebuie să le ofere prioritate femilor gravide și adulților, care au alături de ei un copil mai mic, de până la cinci ani.
Mara Calista, deputat PNL: „Îmi pare rău că a trebuit să ajungem să reglementăm bunul simț în România. Mi-aș fi dorit să nu ajungem aici, dar din păcate a trebuit să facem asta, iar votul ne-a arătat necesitatea pentru adoptarea acestui proiect de lege”.
Într-un singur an, de când proiectul de lege a apărut în spațiul public, inițiatorii au primit mii de mesaje de susținere.
Mirela Retegan, antreprenor: „Mie nu îmi vine să cred că, în mai puțin de un an, avem, iată, o lege, prin care copiii de până în cinci ani însoțiți de adulți și femeile însărcinate, au prioritate la orice coadă din România”.
Florin-Alexandru Alexe, deputat: „Mesajele au curs, de susținere, de povești ale mămicilor sau tăticilor care spuneau ce li s-a întâmplat și de ce această lege este necesară”.
Mamă: „S-a întâmplat să nu mi se ofere locul sau să nu mă lase la casă înainte, chiar dacă aveam copil. Și cu copil, și când eram însărcinată”.
Mamă: „Să nu îmi ofere prioritate, să mă lase să aștept. Peste tot e așa”.
Mamă: „Mi se pare o idee bună, pentru că nu au suficientă răbdare copiii să aștepte până ne vine rândul la coadă”.
De asemenea, proiectul prevede rezervarea unor locuri de parcare speciale.
Legea spune că, în spațiile de parcare, unde numărul locurilor este mai mare de zece și care aparțin instituțiilor publice sau private, să fie amenajate locuri de parcare speciale pentru femeile gravide și cele cu copii de până la cinci ani.
Instituțiile trebuie să implementeze noile cerințe în cel mult șase luni. În cazul în care nu vor fi respectate, amenzile pornesc de la 200 de lei și pot ajunge până la zece mii de lei. Și cei care vor abuza de locurile speciale de parcare pentru părinți, ar putea fi amendați cu sume curprinse între 2.000 și 10.000 de lei.