Grădina cu palmieri din Teleorman care face furori pe net: „Mulți nu cred că este din România și mă sună pe video”
O grădină cu palmieri și alți arbori exotici din Teleorman face furori pe internet. În fotografii apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte plante tropicale. Proprietarul grădinii povestește cum a ajuns să facă amenajările.
Pe unul dintre cele mai mari grupuri de Facebook dedicate amenajărilor de grădini, „Case și grădini de vis”, vedeta este o proprietate din comuna Olteni, județul Teleorman. Proprietarul Mircea Catană (52 de ani) a povestit într-un interviu acordat publicației Observatorul Prahovean cum a reușit să aclimatizeze aceste plante exotice în România și de unde vine pasiunea pentru ele.
„Am început amenajarea grădinii acum vreo 16 ani, când mi-am petrecut vacanța de iarnă în Bulgaria, la Plovdiv. Atunci am văzut cum erau protejați palmierii de frig și am zis că pot să încerc și eu la mine în curte.”
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Mircea Catană a povestit cum ferește palmierii de îngheț, iarna: „Pe timp de iarnă, înfășor pe fiecare palmier câte un furtun luminos pe becuri, nu pe leduri, care poate fi cumpărat la metru de la orice magazin de bricolaj. Înainte de asta, strângem frunzele palmierului în sfoară, apoi montăm de sus până jos în spirală acest furtun luminos (distanța între spire este de aproximativ 20 cm). Apoi înfășurăm pe palmier folie normală pentru solarii, în două trei straturi, strângem bine folia cu sfoară și lăsăm în vârf un gol pentru aer. Eu conectez furtunul luminos la curent doar când temperatura scade sub zero grade”, a spus proprietarul grădinii, care se bazează pe căldura generată de becuri.
„Ca și specii am șase bucăți de ”Trahicarpus fortunei” (n.r. palmierul-morișcă), aceștia fiind și cei mai cunoscuți și care rezistă cel mai bine la frig. În ultima iarnă, de exemplu, au rezistat la temperaturi de până la -11 grade mai multe nopți. Mai am doi „Washingtonia filifera”, doi „Phoenix canariensis”, un „Cycas”, un leandru și mai mulți bananieri” a explicat el.
Multe dintre persoanele care văd fotografiile sunt sceptice, așa că îi cer „dovada”, a mai spus Mircea Catană.
„Așa e, mulți nu cred ca este în România. Dealtfel, m-au și sunat mulți pe video să vadă live imaginile, pentru a se convinge. Bineînțeles că am avut și reacții de genul…”mincinosule, nu este în România, se vede și după arhitectura casei…” dar asta este. Sunt oameni și oameni…Eu am realizat grădina ca să mă bucur de ea, nu pentru publicitate. De mic am avut o atracție față de palmieri și plante tropicale”.
Pe lângă palmieri, are și gazon, pe care îl udă constant: „Secretul este irigarea. Îi trebuie foarte multă apă în perioada asta de secetă. Eu doar primăvara îi administrez un îngrășământ pe bază de azot, în rest nu-i fac nimic. Doar apă și tuns.”