Cum au ajuns românii să-și planteze palmieri în curți. Un bărbat din București a avut o idee ieșită din tipare
După bananieri, kiwi sau smochini, unii români au început să-și planteze în curte și palmieri. Ba chiar și pe stradă au apărut, răzleț, astfel de arbori.
Pentru că palmierii naturali trebuie aclimatizați și nu rezistă foarte mult la noi, un om de afaceri din București a avut o idee ieșită din tipare.
Acești palmieri au apărut pe Șoseaua Andronache din București. Aduși din Spania, au fost plantați de patronii unei firme de reciclare și colectare a deșeurilor. Dar nu în pământ.
Florin Mareș, patron firmă: „Totul natural, frunzele naturale, trunchiul natural, doar se bagă într-o soluție de conservare. Vor ține așa probabil mult timp de acum înainte. Se schimbă frunzele o dată la doi ani sau un an.
Reporter: Ce zic oamenii care trec pe stradă?
Florin Mareș: Poze, toată lumea se oprește și face poze. Veniți noaptea, să vedeți că sunt legați, au lumini, dacă vă uitați au proiectoare jos.”
În schimb, palmierii plantați cu scandal, acum câteva luni, în Sectorul 3 al Capitalei și scoși apoi din pământ de primarul Capitalei, zac și acum într-o hală.
De dragul unui colț exotic, și alte firme investesc în palmieri. Am zărit doi, în fața unei clinici dentare.
În curțile românilor au răsărit în ultimii ani bananieri, kiwi și smochini
Totuși, specialiștii spun că aceste plante decorative sunt și foarte sensibile:
Diana Culescu, vice președinte Asociația Peisagiștilor din România: „Nu ajută la umbră, de asta n-o să îi vedeți puși la Paris, Berlin, nu ajută nici la praf. Ei sunt și foarte bolnavi. Sunt țări care încearcă să scape de dăunătorul care îi atacă, nu prea reușesc, în schimb noi îi aducem în Romania. Poate trece dăunătorul respectiv și la alte specii și atunci o să ne pricopsim cu cine știe ce și rămânem și fară arborii pe care îi avem.”
Din dorință de frumos, în ultimii ani, în curțile românilor au apărut și bananieri, kiwi, kaki sau smochinii aclimatizați. Dar și soiuri de liliac indian sau hibiscus.
Bianca Ștefănoiu, pepinieră Periș: „Bananierul ăla care face bananele din magazin e destul de sensibil pentru clima noastră, ajunge undeva la -10 grade și fructele nu ajung să se coacă, în schimb, banana nordului este o plantă adusă din Nordul Americii care rezista până la -30 de grade. Vor plante perene care să reziste, vor noutăți.”
Înainte să le pună pe piață, pepinierele testează la clima noastră noile soiuri, timp de câțiva ani.