Care este regula de aur pentru ca murăturile să fie perfecte
În saramură sau oțet, combinate ori simple, murăturile reprezintă cea mai sănătoasă garnitură din sezonul rece, potrivit nutriționiștilor.
Doar că anul acesta toate legumele de toamnă s-au scumpit simțitor, iar cele gata conservate nu vor ajunge la multă lume.
Așa că n-ar fi rău să învățăm să le punem singuri acasă. Pe rețelele sociale găsim nenumărate rețete.
Gorpodinele conservă în combinații cât mai colorate conopidă, gogoșari, ardei, gogonele, castraveți, morcovi, sfeclă, varză și chiar fructe.
Nina vinde în Bistrița sute de borcane de murături și ne-a spus care este secretul ei.
Nina Rus, producător murături: "În momentul în care punem saramura, o să rămână așa două zile la soare, fară capac, apoi, a doua zi, noi o să luăm apa. Saramura o fierbem din nou, o strecurăm și o turnăm pestre castraveți din nou".
Indiferent de preferințe, legumele pentru iarnă aproape că s-au dublat ca preț.
Vasile Bindea, producător: "Anul trecut borcanul a fost 80 de bani, acum e un leu. La castraveți, dacă înainte găseam la en-gros cu 1,5 lei, acum discutam de la 2,5 la 3 lei".
Paul Căpușan, producător: "Prețurile au crescut anul acesta cu aproximativ 20%, deoarece și materia primă s-a scumpit, iar dacă anul trecut găseam un borcan de murături asortate cu 10 lei, acum e 12 lei".
Nutriționiștii ne recomandă să înlocuim garniturile care ne pot îngrașa cu legumele conservate. În plus, susțin și imunitatea organismului.
Mihaela Bilic, medic nutriționist: "Avem două efecte ale lor: vitamine și minerale din legume și apoi tot ce înseamnă fermenți vii, aceia de care ține imunitatea și echilibrul nostru. Toate elementele fermentate contribuie la îmbogățirea și să spunem întărirea florei microbiene intestinale, care e responsabilă de imunitate".
Murăturile nu le sunt recomandate celor care au probleme cu inima, hipertensiune, retenție de apă sau edeme.