La ce riscuri ne expun murăturile cu concentrații mari de conservanți
E sezonul delicioaselor murături pe care în ziua de azi doar părinţii noştri le mai prepara acasă.
În timp ce mulţi dintre noi le cumpărăm de pe raftul magazinelor, specialiştii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi ne avertizează să fim atenţi la etichetă. Multe preparate au o mulţime de aditivi, care în cantităţi mari ne pot dăuna.
Specialist al Facultății de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi: "Glutamatul de sodiu... Nu-i. Asta e potențiator de aromă, nu este normal. Adică ar trebui să nu existe. Sorbatul de potasiu, care este un conservant, un îndulcitor şi un colorant."
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Trebuie să ne ţinem departe în special de murăturile importate care au termene de garanţie îndelungate, de doi, chiar şi trei ani, spun specialiştii. Ele conţin cei mai mulţi aditivi sintetici. În cantităţi mici aceştia nu atentează la sănătatea noastră, dar eticheta nu ne spune exact care e cantitatea folosită.
Dr. ing. Cristian Dima, şef de lucrări, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Sunt aditivi care normal n-ar fi trebuit să existe, dacă e să vorbim despre un produs natural, tradiţional."
Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Modificarea de culoare înseamnă deja o inducere în eroare."
Și specialiştii în degustare au identificat o serie de probleme la produsele murate vândute în magazine, în primul rând gustul artificial.
Profesoară care vorbește cu studenţii: "Acel calciu, clorura de calciu, îi dă o fermitate artificială."
Student: "Ceea ce nu înţeleg eu este legat de prezenţa zaharinei în acest produs. Nu este menţionat că ar fi un produs cu destinaţie specială, cum ar fi cazul persoanelor cu diabet."
Niciunul dintre aceste produse nu ne poate afecta sănătatea dacă le consumăm în cantităţi reduse, spun specialiştii.
Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Riscul este ca să se cumuleze dozele. Din produse diferite. Eu pot să iau glutamat de sodiu şi din carne, şi din produse lactate şi din conserve."
Aşadar, murăturile recomandate sunt cele făcute în casă, după reţeta tradiţională.
Aurel Tănase, Romcorserv: "Dacă se fac în condiţii de igienă, care conservabilitatea nu i-o da decât pentru șase 6 luni, nu sunt periculoase."
Un restaurant din Cluj serveşte clienţilor murături tradiţionale, cu un gust extrem de apreciat!
Alina Farcaș, manager restaurant: "Sunt 100% naturale, castraveţii sunt cumpăraţi din piaţă de la ţărani, sare, oţet, apă, dustulite că pe vremuri."
Murăturile făcute în casa sunt servite cel mai bine lângă preparate româneşti, săseşti sau ungureşti.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!