La ce riscuri ne expun murăturile cu concentrații mari de conservanți

×
Codul embed a fost copiat

E sezonul delicioaselor murături pe care în ziua de azi doar părinţii noştri le mai prepara acasă.

În timp ce mulţi dintre noi le cumpărăm de pe raftul magazinelor, specialiştii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi ne avertizează să fim atenţi la etichetă. Multe preparate au o mulţime de aditivi, care în cantităţi mari ne pot dăuna.

Specialist al Facultății de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi: "Glutamatul de sodiu... Nu-i. Asta e potențiator de aromă, nu este normal. Adică ar trebui să nu existe. Sorbatul de potasiu, care este un conservant, un îndulcitor şi un colorant."

Trebuie să ne ţinem departe în special de murăturile importate care au termene de garanţie îndelungate, de doi, chiar şi trei ani, spun specialiştii. Ele conţin cei mai mulţi aditivi sintetici. În cantităţi mici aceştia nu atentează la sănătatea noastră, dar eticheta nu ne spune exact care e cantitatea folosită.

Dr. ing. Cristian Dima, şef de lucrări, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Sunt aditivi care normal n-ar fi trebuit să existe, dacă e să vorbim despre un produs natural, tradiţional."

Citește și
Mezeluri
Alimentele care conțin "zahar ascuns". În timp, creează dependență

Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Modificarea de culoare înseamnă deja o inducere în eroare."

Și specialiştii în degustare au identificat o serie de probleme la produsele murate vândute în magazine, în primul rând gustul artificial.

Profesoară care vorbește cu studenţii: "Acel calciu, clorura de calciu, îi dă o fermitate artificială."

Student: "Ceea ce nu înţeleg eu este legat de prezenţa zaharinei în acest produs. Nu este menţionat că ar fi un produs cu destinaţie specială, cum ar fi cazul persoanelor cu diabet."

Niciunul dintre aceste produse nu ne poate afecta sănătatea dacă le consumăm în cantităţi reduse, spun specialiştii.

Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Riscul este ca să se cumuleze dozele. Din produse diferite. Eu pot să iau glutamat de sodiu şi din carne, şi din produse lactate şi din conserve."

Aşadar, murăturile recomandate sunt cele făcute în casă, după reţeta tradiţională.

Aurel Tănase, Romcorserv: "Dacă se fac în condiţii de igienă, care conservabilitatea nu i-o da decât pentru șase 6 luni, nu sunt periculoase."

Un restaurant din Cluj serveşte clienţilor murături tradiţionale, cu un gust extrem de apreciat!

Alina Farcaș, manager restaurant: "Sunt 100% naturale, castraveţii sunt cumpăraţi din piaţă de la ţărani, sare, oţet, apă, dustulite că pe vremuri."

Murăturile făcute în casa sunt servite cel mai bine lângă preparate româneşti, săseşti sau ungureşti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Cât de sănătoase sunt fructele pe care le cumpărăm din comerţ. Conservanţii dintr-un măr
Cât de sănătoase sunt fructele pe care le cumpărăm din comerţ. Conservanţii dintr-un măr

Niciun fruct din cele comercializate în România nu este etichetat asemenea celorlate produse alimentare. Ce ingrediente are un măr? Adică ce conservanţi adăugaţi după recoltare? Cum e cu fructele?

Alimentele care conțin
Alimentele care conțin "zahar ascuns". În timp, creează dependență

Dacă vreți să consumați mai puțin zahăr, ar fi bine să renunțați și la anumite mezeluri, sosuri, murături, salate și chiar sortimente de pâine produse industrial, care îl conțin.

Murăturile, sursă naturală de probiotice. Cum se prepară pentru a fi sănătoase
Murăturile, sursă naturală de probiotice. Cum se prepară pentru a fi sănătoase

Specialiştii în nutriţie observă că a apărut, şi în România, "moda" de a lua picături sau pastile cu probiotice nu doar când facem un tratament cu antibiotice, ci chiar zilnic, în perioade în care credem că avem imunitatea scăzută.

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride
Uniunea Europeană a adoptat primele sancţiuni oficiale împotriva unor agenţi ruşi, ca răspuns la atacurile hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP.