La ce riscuri ne expun murăturile cu concentrații mari de conservanți

×
Codul embed a fost copiat

E sezonul delicioaselor murături pe care în ziua de azi doar părinţii noştri le mai prepara acasă.

În timp ce mulţi dintre noi le cumpărăm de pe raftul magazinelor, specialiştii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi ne avertizează să fim atenţi la etichetă. Multe preparate au o mulţime de aditivi, care în cantităţi mari ne pot dăuna.

Specialist al Facultății de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi: "Glutamatul de sodiu... Nu-i. Asta e potențiator de aromă, nu este normal. Adică ar trebui să nu existe. Sorbatul de potasiu, care este un conservant, un îndulcitor şi un colorant."

Trebuie să ne ţinem departe în special de murăturile importate care au termene de garanţie îndelungate, de doi, chiar şi trei ani, spun specialiştii. Ele conţin cei mai mulţi aditivi sintetici. În cantităţi mici aceştia nu atentează la sănătatea noastră, dar eticheta nu ne spune exact care e cantitatea folosită.

Dr. ing. Cristian Dima, şef de lucrări, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Sunt aditivi care normal n-ar fi trebuit să existe, dacă e să vorbim despre un produs natural, tradiţional."

Citește și
Mezeluri
Alimentele care conțin "zahar ascuns". În timp, creează dependență

Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Modificarea de culoare înseamnă deja o inducere în eroare."

Și specialiştii în degustare au identificat o serie de probleme la produsele murate vândute în magazine, în primul rând gustul artificial.

Profesoară care vorbește cu studenţii: "Acel calciu, clorura de calciu, îi dă o fermitate artificială."

Student: "Ceea ce nu înţeleg eu este legat de prezenţa zaharinei în acest produs. Nu este menţionat că ar fi un produs cu destinaţie specială, cum ar fi cazul persoanelor cu diabet."

Niciunul dintre aceste produse nu ne poate afecta sănătatea dacă le consumăm în cantităţi reduse, spun specialiştii.

Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Riscul este ca să se cumuleze dozele. Din produse diferite. Eu pot să iau glutamat de sodiu şi din carne, şi din produse lactate şi din conserve."

Aşadar, murăturile recomandate sunt cele făcute în casă, după reţeta tradiţională.

Aurel Tănase, Romcorserv: "Dacă se fac în condiţii de igienă, care conservabilitatea nu i-o da decât pentru șase 6 luni, nu sunt periculoase."

Un restaurant din Cluj serveşte clienţilor murături tradiţionale, cu un gust extrem de apreciat!

Alina Farcaș, manager restaurant: "Sunt 100% naturale, castraveţii sunt cumpăraţi din piaţă de la ţărani, sare, oţet, apă, dustulite că pe vremuri."

Murăturile făcute în casa sunt servite cel mai bine lângă preparate româneşti, săseşti sau ungureşti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Cât de sănătoase sunt fructele pe care le cumpărăm din comerţ. Conservanţii dintr-un măr
Cât de sănătoase sunt fructele pe care le cumpărăm din comerţ. Conservanţii dintr-un măr

Niciun fruct din cele comercializate în România nu este etichetat asemenea celorlate produse alimentare. Ce ingrediente are un măr? Adică ce conservanţi adăugaţi după recoltare? Cum e cu fructele?

Alimentele care conțin
Alimentele care conțin "zahar ascuns". În timp, creează dependență

Dacă vreți să consumați mai puțin zahăr, ar fi bine să renunțați și la anumite mezeluri, sosuri, murături, salate și chiar sortimente de pâine produse industrial, care îl conțin.

Murăturile, sursă naturală de probiotice. Cum se prepară pentru a fi sănătoase
Murăturile, sursă naturală de probiotice. Cum se prepară pentru a fi sănătoase

Specialiştii în nutriţie observă că a apărut, şi în România, "moda" de a lua picături sau pastile cu probiotice nu doar când facem un tratament cu antibiotice, ci chiar zilnic, în perioade în care credem că avem imunitatea scăzută.

Recomandări
Impozitele pe locuințe vor exploda în 2026. Unii proprietari vor plăti și de două, trei ori mai mult
Impozitele pe locuințe vor exploda în 2026. Unii proprietari vor plăti și de două, trei ori mai mult

În 2026 impozitele pe locuințe vor crește mai mult decât de obicei, a decis Guvernul. Taxele se vor mări cu aproape 80%, însă au fost eliminate reducerile în funcție de vechimea locuinței, așa că în unele cazuri, creșterea va fi dublă sau chiar triplă.

Teamă şi confuzie într-un sat nigerian lovit de un atac american. Localnicii spun că nu există un istoric al ISIS în zonă
Teamă şi confuzie într-un sat nigerian lovit de un atac american. Localnicii spun că nu există un istoric al ISIS în zonă

La o zi după ce o parte dintr-o rachetă lansată de Statele Unite a lovit satul lor, căzând la doar câţiva metri de singura unitate medicală, locuitorii din Jabo, din nord-vestul Nigeriei, se află într-o stare de şoc şi confuzie, relatează CNN. 

Mesaje de Sfântul Ștefan 2025. Urări și felicitări pentru cei care astăzi își serbează onomastica
Mesaje de Sfântul Ștefan 2025. Urări și felicitări pentru cei care astăzi își serbează onomastica

În a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii, care a vestit și mărturisit credința în Iisus Hristos.