Ginsengul românesc, în magazinele din Dubai și Qatar. Ce proprietăți are
Cătina, fructul minune, care deşi este cât mazărea conţine într-un singur bob tot atâta vitamina C cât în şase potocale, s-a făcut anul acesta din belşug.
Cei care au plantaţii mari au dezvoltat metode speciale de cules, pentru a conserva cât mai bine proprietăţile acestui fruct miraculos.
O mare parte din ginsengul românesc, cum mai este numită cătina, ajunge însă la export.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cea mai mare cultură de cătină din ţară se întinde pe aproape 50 de hectare şi se afla la Gorj, iar în această vară, proprietarul a ridicat şi un depozit frigorific pentru a conserva cât mai bine fructele proaspăt culese. În felul acesta bobul nu este deteriorat şi îşi păstrează mai bine calităţile.
Ilie Potecaru, proprietar plantaţie cătină: "Cine vinde la piaţă culeasă nu prea mai are vitamina C, e oxidată, mai mult colorant. Nu e rea, dar nu e ce trebuie, nici pe departe".
Producătorii se mândresc cu producţia care ajunge până în celelalte colţuri ale lumii. Combinată cu mierea naturală şi cu apa alcalină, cătina oferă un suc bogat în vitamina C, considerat de altfel şi un bun imunizator.
Ilie Potecaru: "Avem contracte în Germania, în Dubai, în Qatar, acum suntem în negocieri cu Japonia, avem ce face cu marfa".
Şi cultivatorii de cătină din Bihor se declară mulţumiţi de recolta de anul acesta.
Dan Corb, fermier: "Recolta, acuma fiecare cum reuşeşte să o valorifice. Noi am făcut suc şi anul trecut, sucul s-a vândut foarte bine. Plus, ce rămâne după stoarcere, se poate face uleiul, care e foarte căutat."
Din cauză că la noi sunt prea puţini procesatori pentru boabele de cătină, fructele merg cel mai mult către export.
Alexandru Lazăr, inginer pomicol: "Noi administram 24 de hectare de cătină. Avem trei soiuri: Mara, Clara, Gora şi o cultivăm pentru proprietățile ei asupra organismului. Recolta o păstrăm la camere frigo şi în principal merge la export".
De pe un hectar de cătină se pot recolta până la 12 tone de fructe, iar un kilogram se vinde pe piaţa externă cu 2,5 până la 3 euro.