Leguma minune pe care o importăm din Polonia. Fermierii români se feresc să o cultive


Ultimul update: Duminica 29 Septembrie 2019 20:21
Data publicarii: Duminica 29 Septembrie 2019 20:20
Categorie: Stiri actuale

Sfecla roşie este alimentul minune al toamnei. Transformată în suc natural, gătită în borşuri sau supe cremă, pusă la murat sau în salate, este considerată una dintre cele mai nutritive legume, însă la noi în ţara se cultivă pe suprafeţe foarte mici.

În special micii producători pun în grădină sfeclă roşie și o vând în piețe.

Planta are însă nevoie de multă apă ca să se dezvolte, aşa că în mare parte, sfecla de la noi este adusă din import, în special din Polonia.

Producător: "Acesta este recomandat să se consume dimineaţa având nişte efecte extraordinare asupra organismului începând de la energie."

Într-un magazin de sucuri naturale din Sebeş, judeţul Alba, sfecla roşie este transformată în suc proaspăt, combinat adesea cu unele din fructe pentru a obţine un gust desăvârşit. O sticlă de 250 de ml de suc costa 8,5 lei.

Adina Puţân, angajată: "Sucul de sfeclă roşie se situează în topul preferinţelor clienţilor noştri. Acest suc este anticancerigen, ajută la scăderea presiunii arteriale, la anemie, marfa este procurata de la micii producători."

Sfecla este căutată de cunoscători şi în unele baruri. Doar că în majoritatea localurilor din ţară nu vom consuma sfeclă românească, ci din import.

Pentru că fermierii români se feresc să cultive aceasta legume, în baruri şi restaurante sfecla vine din Polonia. Nu are aceeaşi aromă şi consistenţă spun specialiştii, dar preţurile sunt la jumătate faţă de cele autohtone.

Andrei Borș, proprietar local:
"Se întâmplă în perioadele în care este criză de sfeclă în special primăvara, când căutăm peste tot să mai găsim de la producători locali jumătate de sac de sfeclă, este diferenţa - de gust şi de culoare".

În Dâmboviţa însă, sfecla a devenit o afacere profitabilă. Un gospodar, de exemplu, cultivă sfeclă pe două hectare.

Reporter: "Cui o vindeţi? Unde ajunge?"

Gheorghe Popescu, agricultor: "Ajunge în hypermarketuri, vin şi alte firme de procesare, au început să ne caute. Se cultivă mult mai uşor."

Reporter: "Costurile sunt mai mici?"

Gheorghe Popescu: "La jumătate faţă de cartofi".

Sfecla roşie poate fi păstrată şi peste iarnă, pusă la murat.

Leguma care s-a scumpit din cauza secetei. E folosită inclusiv pentru deserturi
O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO
O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO