Ginerele lui Mihai Lucan ar fi ascuns 10.000 € în rezervorul maşinii. Cum a fost prins de un ofițer DIAS
După aproape 36 de ore de percheziţii şi audieri, profesorul Mihai Lucan şi fiul său au fost reţinuţi de procurorii DIICOT pentru delapidare şi constituire de grup infracţional organizat.
În acelaşi dosar, au ajuns după gratii şi doi foşti angajaţi ai Institutului de urologie şi transplant din Cluj.
Conform unor surse din ancheta, în casa medicului Mihai Lucan procurorii ar fi găsit la percheziţii aproape 600.000 euro, bijuterii şi arme de vânătoare. Potrivit aceloraşi surse judiciare, miercuri noapte ginerele sau ar fi încercat să fugă din casă cu un rucsac cu ceasuri valoroase şi ar fi ascuns 10.000 de euro în rezervorul maşinii.
Surse judiciare spun că la percheziţii, anchetatorii au găsit în locuinţa renumitului medic urolog Mihai Lucan bijuterii, ceasuri şi aproape 600.000 de euro, iar procurorii au stat să înserieze fiecare bancnotă.
La un moment dat, ginerele lui Lucan ar fi încercat să fugă din casă cu un rucsac plin cu ceasuri foarte scumpe şi ar fi ascuns 10.000 euro în rezervorul maşinii. Când ar fi vrut să sară gardul, a fost însă prins de un ofiţer DIAS. De la Cluj, profesorul Lucan, dar şi fiul său, tot medic urolog, au fost aduşi la Bucureşti şi audiaţi de procurori DIICOT.
Fostul manager al institutului de de Urologie şi transplant din Cluj este suspectat că ar fi constituit un grup infracţional care a fraudat Institul de Urologie şi Transplant din Cluj cu peste un million de euro.
Mircea Parvu, avocatul familiei Lucan: "Au fost reţinuţi, nu a fost un şoc pentru ei.."
Joi dimineaţă, fostul manager Dan Sampetrean a fost reţinut şi el. După gratii a ajuns aseară şi Sanda Baciu, fosta contabilă a Institutului, o apropiată a profesorului Lucan, dar ea a fost lasa să plece acasă când a expirat ordonanţa de reţinere.
Foştii subalterni ai lui Mihai Lucan susţin că el a instaurat o dictatură şi că se folosea de spitalul public ca să îşi dezvolte propria afacere. Iar complici se pare că i-au fost chiar unii dintre angajaţii spitalului care au dat deja explicaţii în fata procurorilor. Miercuri noapte, la Cluj au fost audiaţi personalul spitalului de la infirmiere, asistente şi medici.
Florin Elec, medic primar urolog: “Ne prejudicia institutul atât din punct de vedere material cât ai din punct de vedere activităţii clinice, operabilitatea anul trecut era undeva la 49-45 %. Existau diverse forme de presiuni asupra personalului.”
159 de oameni ar fi trebuit să fie operaţi gratuit la institut. În schimb, au plătit sume cuprinse între 3.000 şi 6.000 de euro, spun procurorii - către clinica privată a medicului Lucan.
Pacientă: “Mi-au spus că am piatră la rinichi, că trebuie să facă o intervenţie şi nu pot să facă acolo, că trebuie să mă duc la clinica privată şi să plătesc 500 de euro pe intervenţie. Şi pentru că sunt asigurată am refuzat. Până la urmă s-a dovedit că intervenţia nu era necesară”.
Medicul Lucan este acuzat că a transferat de la institut, fără acte, un aparat complex care trata cancerul şi l-a preluat la clinica lui privată. După operaţie, pacienţii erau trimişi la spitalul de stat pentru recuperare.
Silviu Moga, manager Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj: ”În anul 2007 aparatul acesta a fost transferat la clinica privată şi toate procedurile se desfăşurau acolo. Institutul încasa foarte puţini bani de la casa de asigurări, în situaţia noastră eram doar azil de noapte, banii erau pe măsură. Să vă dau un exemplu: dacă operezi un adenom de prostată în institut primeşti undeva la 1200-1400 de lei de persoană; dacă doar îl îngrijeşti primeşti 300 de lei.”
Cei reţinuţi urmează să fie prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, euro, casă, perchezitii, ginere, urolog, Mihai Lucan,
Dată publicare:
21-12-2017 18:43