Percheziții la casa medicului Mihai Lucan. Este bănuit de un jaf de proporții

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 20 Decembrie 2017 07:31
Categorie: Actualitate

Bănuit de un jaf de proporţii, care a durat un deceniu, renumitul medic urolog Mihai Lucan din Cluj-Napoca şi-a văzut casa percheziţionată.

Bănuit de un jaf de proporţii care a durat un deceniu, renumitul medic urolog Mihai Lucan, din Cluj-Napoca, a stat miercuri faţă-n faţă cu autorităţile, care i-au percheziţionat casa.

Procurorii DIICOT au căutat probe şi în locuinţa fiului său, dar şi în cea a fostului manager al ''Institutului de Urologie şi Trasplant Renal'' din Cluj. Cercetările, începute la 6 dimineaţa, sunt încă în desfăşurare. Autorităţile îl suspectează pe Mihai Lucan că ar fi creat un grup infracţional organizat, prin care a delapidat peste un milion de euro.

Poliţişti, criminalişti şi procurori DIICOT au descins simultan, puţin după ora 6, în casa medicului Mihai Lucan, a fiului acestuia Ciprian Lucan şi a fostului manager al Institului de Urologie şi Transplant Cluj, Dan Sâmpetreanu. Profesorul Lucan a fost de faţă.

Anchetatorii cauta probe în dosarul în care cei trei sunt acuzaţi că au delapidat cu peste un milion de euro institutul de transplant.

Țeapă cu mașini de lux. Bărbat condamnat la închisoare la opt ani după ce a păcălit două firme

Prima acuzaţie a procurorilor DIICOT este că analizele pacienţilor internaţi în clinica privată a profesorului Mihai Lucan erau făcute la institut cu aparatura şi resursele spitalului de stat, fără a se achita contravaloarea serviciilor.

Apoi, una din cele mai grave acuzaţii este cea potrivit căreia pacienţii erau operaţi la clinica particulară a lui Lucan, însă imediat după intervenţii, mai exact pentru tratamentul post operator, erau trimişi la stat.

În calitate de fost angajat al institutului, deputatul Emanuel Ungureanu a dezvăluit câteva aspecte din schema fraudei.

Emanuel Ungureanu: ”Sistemul era unul simplu şi sofisticat. Pacientul intra la ora 8 cu bilet de trimitere. Chiar dacă profesorul Lucan nu era la ambulatoriu, vedea toţi pacienţii până la ora 15. Medicii instituţiei îi direcţionau către clinica privată, acolo erau spălaţi de bani, apoi erau întorşi în instituţie. Practic, institutul de transplant s-a transformat într-un fel de azil de noapte, într-un fel de centru de îngrijire.

Mihai Lucan este bănuit că a folosit un aparat pentru tratarea unor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor, care aparţinea institutului, dar pe care l-a transferat fără acte la spitalul lui încă din 2007.

Procurorii bănuiesc că 159 de pacienţi au fost operaţi cu aparatura din spitalul de stat la clinica privată şi fiecare ar fi plătit între 3 mii şi 6 mii de euro.

Avocatul profesorului Mihai Lucan este încrezător că nu există probe suficiente.

Avocat Mihai Lucan: ''Domnul procuror se grăbeşte, nu caută nimic deosebit. Bănuiesc că vor fi duşi la audieri. Probaţiunea este încă una incipienta şi nu există nicio dovadă că au fost comise faptele de profesorul Lucan sau Ciprian Lucan. Se bazează pe nişte estimări."

Cert este ca şi la această oră renumitul ''Institut de Urologie şi Transplant Renal'' din Cluj are probleme financiare, din cauza unor datorii către furnizori moştenite de pe vremea în care era condus de profesorul Lucan.

DNA caută ”averea paralelă” a lui Dragnea. Sechestru pus pe bunuri ce acoperă o mică parte din pagubă

DNA caută ”averea paralelă” a lui Dragnea. Sechestru pus pe bunuri ce acoperă o mică parte din pagubă

VIDEO PROTVPLUS.RO

Marius Ancuța

Marius Ancuța, cunoscutul comentator de snooker, a murit la vârsta de 50 de ani

A fost câștigat marele premiu de la Loto 6/49. Unde a fost jucat biletul norocos

Funcţionari bănuiţi că au luat șpăgi de sute de euro pentru urgentarea dosarelor la "Prima casă"

Sunați la 112 dacă o vedeți pe această adolescentă. Mesajul Poliției Române

CTP: ”Președintele ne comunică faptul că muncește. Acum a profitat tactic”

Sentinţa definitivă în cazul dublei explozii din Sighetul Marmaţiei. Vinovaţii au scăpat de închisoare

fără apă Bacău

A șasea zi fără apă potabilă în Bacău. Situația delicată în care se află Spitalul Județean

Poveste înfiorătoare în Vaslui. O bunică şi-a salvat nepoata de 6 ani din mâinile unui vecin

Loto 19 iulie 2018. Numerele extrase joi

Putin redeschide "oraşul secret" în care a fost creată neurotoxina Noviciok

Un bărbat s-a legat cu cătușe de Guvern, afirmând că are benzină: ”Dăncilă să nu dea ordonanță”

Grevă japoneză la Ministerul Tineretului şi Sportului. Salarii de 1.300 de lei