600.000 de €, bijuterii și arme, găsite în casa medicului Mihai Lucan. Procurorii au stat să înserieze fiecare bancnotă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 21 Decembrie 2017 16:48
Categorie: Actualitate

Medicul Mihai Lucan şi fiul său au fost reţinuţi joi, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT, într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei, au anunţat surse judiciare.

Anterior, în acelaşi dosar au fost reţinuţi Dan Emil Fofiu Sânpetreanu şi Sanda Rodica Baciu, directori în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Conform unor surse din ancheta, în casa medicului Mihai Lucan procurorii ar fi găsit la percheziţii aproape 600.000 euro, bijuterii şi arme de vânătoare. Procurorii au stat să înserieze fiecare bancnotă.

Miercuri noapte au ajuns în Bucureşti pentru audieri 30 de doctori şi asistente din Institut. Şi la IPJ Cluj au fost audiaţi mai mulţi medici.

După ce o armată de procurori şi jandarmi au descins în vila medicului urolog Mihai Lucan şi a fiului acestuia, cei doi au fost duşi să dea explicaţii procurorilor DIICOT.

Percheziții la casa medicului Mihai Lucan. Este bănuit de un jaf de proporții

Fostul manager al institutului de de Urologie şi transplant din Cluj este suspectat că ar fi constituit un grup infracţional care a fraudat spitalul cu peste un million de euro.

Şi fostul manager Dan Sânpetreanu a fost reţinut de anchetatori, alături de Sanda Baciu, fosta contabilă a Institutului, o apropiată a profesorului Lucan. Foştii subalterni ai lui Mihai Lucan susţin că el a instaurat o dictatură şi că se folosea de spitalul public ca să îşi dezvolte propria afacere.

Florin Elec, medic primar urolog: "Ne prejudicia institutul atât din punct de vedere material cât ai din punct de vedere activităţii clinice, operabilitatea anul trecut era undeva la 49-45 %. Existau diverse forme de presiuni asupra personalului."

Iar complici se pare că i-au fost chiar unii dintre angajaţii spitalului care au dat deja explicaţii în fata procurorilor. 159 de oameni ar fi trebuit să fie operaţi gratuit la institut. În schimb, au plătit sume cuprinse între 3 mii şi 6 mii de euro, spun procurorii - către clinica privată a medicului Lucan.

Pacientă: "Mi-au spus că am piatră la rinichi, că trebuie să facă o intervenţie şi nu pot să facă acolo, că trebuie să mă duc la clinica privată şi să plătesc 500 de euro pe intervenţie. Şi pentru că sunt asigurată am refuzat. Până la urmă s-a dovedit că intervenţia nu era necesară".

Pacientă: "În cadrul institutului am fost consultată, mi s-a constatat că este blocată piatra pe ureter şi trebuie scoasă chirurgical, dar această procedură nu se poate efectua în cadrul institutului, ci doar în privat. Către clinica privată a profesorului Lucan. Am mers la clinică, am plătit taxa de 500 de euro şi am fost operată."

Medicul Lucan este acuzat că a transferat de la Institut, fără acte, un aparat complex care trata cancerul, şi l-a preluat la clinica lui privată. După operaţie, pacienţii erau trimişi la spitalul de stat pentru recuperare.

Silviu Moga, manager Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj: "În anul 2007 aparatul acesta a fost transferat la clinica privată şi toate procedurile se desfăşurau acolo. Institutul încasa foarte puţini bani de la casa de asigurări, în situaţia noastră eram doar azil de noapte, banii erau pe măsură. Să vă dau un exemplu: dacă operezi un adenom de prostată în institut primeşti undeva la 1200-1400 de lei de persoană; dacă doar îl îngrijeşti primeşti 300 de lei.”

Fraudă de 1 milion de euro la Institutul de Transplant din Cluj. Cum ar fi acţionat profesorul Lucan

Fraudă de 1 milion de euro la Institutul de Transplant din Cluj. Cum ar fi acţionat profesorul Lucan

mașină foc

O limuzină a luat foc pe Autostrada A1, în timpul mersului. VIDEO

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 22 aprilie 2018

Apartamentele noi se vând în faza de machetă. Riscurile la care se expun cumpărătorii

Tânăr de 19 ani mort în accident, pe autostradă. Greșeala șoferului mașinii cu volan pe dreapta

De ce a fost refuzată eliberarea condiționată pentru unul din cei șapte violatori de la Vaslui

Condamnat la închisoare pentru mesajele trimise pe Facebook. Ce le-a scris unor fete

cutremur istock

Mărmureanu: Magnitudinea pe care o va avea viitorul mare cutremur care va lovi România

Zeci de turişti, evacuaţi în urma unui incendiu de vegetaţie. Trafic oprit pe Transfăgărășan

Boc după ce a fost îmbrăţişat de Halep: Cămaşa asta nu o mai schimb niciodată şi nu o mai spăl

Accident pe A1, cu un mort și 4 răniți. Tinerii se duceau la un concurs automobilistic

Mihai Şora: Copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi

Aterizare de urgență pe Otopeni. Mărturia unui pasager: ”Oamenii au început să se roage”