Fraudă de 1 milion de euro la Institutul de Transplant din Cluj. Cum ar fi acţionat profesorul Lucan

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 21 Decembrie 2017 07:45
Categorie: Sanatate

Bănuit de un jaf de proporţii, care a durat un deceniu, renumitul urolog Mihai Lucan urmează să fie adus joi dimineaţa la audieri, la Bucureşti, după ce - la Cluj - procurorii i-au percheziţionat casa mai bine de 17 ore.

Autorităţile îl suspectează pe Mihai Lucan că ar fi creat un grup infracţional organizat, prin care a delapidat peste un milion de euro. Deocamdată - potrivit unor surse din ancheta – în noaptea de miercuri spre joi au ajuns în birourile anchetatorilor, pentru declaraţii, 7 suspecţi şi 30 de martori.

Audierile au venit însă la finalul unei zile cu percheziţii maraton, la Cluj Napoca. Poliţişti, criminalişti şi procurori au descins simultan în casa medicului Mihai Lucan, a fiului acestuia, Ciprian Lucan, şi a fostului manager al institului de urologie şi transplant Cluj, Dan Sâmpetreanu. Iar după amiaza au mers şi la clinica privată a chirurgului Mihai Lucan.

Dan Emil Fofiu Sânpetreanu şi Sanda Rodica Baciu, director administrativ, respectiv, director economic în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, au fost reţinuţi joi dimineaţa de procurorii DIICOT, în dosarul în care au fost efectuate percheziţii la clinica privată a chirurgului Mihai Lucan, au declarat ulterior pentru AGERPRES surse judiciare.

Percheziţiile în casa profesorului s-au încheiat după miezul nopţii, când procurorii au plecat cu mai mulţi saci cu documente. Anchetatorii cauta probe în dosarul în care vestitul chirurg, fiul său şi fostul manager al Institutului sunt acuzaţi că au delapidat cu peste un milion de euro Institutul de transplant.

Medicul Mihai Lucan a lasat Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj cu datorii uriase. DIICOT ancheteaza cazul

Prima acuzaţie a procurorilor DIICOT este că analizele pacienţilor internaţi în clinica profesorului Mihai Lucan erau făcute la Institut, cu aparatura şi resursele spitalului de stat, fără a se achita contravaloarea serviciilor. Apoi, una din cele mai grave acuzaţii este cea potrivit căreia pacienţii erau operaţi la clinica particulară a lui Lucan, dar imediat după intervenţii - mai exact pentru tratamentul post operator - erau trimişi la stat.

În calitate de fost angajat al institutului, deputatul Emanuel Ungureanu a dezvăluit câteva aspecte din schema fraudei. "Sistemul era unul simplu şi sofisticat, pacientul intra la ora 8 cu bilet de trimitere chiar dacă profesorul Lucan nu era la ambulator. Vedea toţi pacienţii până la ora 15 medicii instituţiei îi direcţionau către clinica privată, acolo erau spălaţi de bani apoi erau întorşi în instituţie. Practic, Institutul deTransplant s-a transformat într-un fel de azil de noapte, într-un fel de centru de îngrijire", spune deputatul.

Mihai Lucan este bănuit că a folosit un aparat pentru tratarea unor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor care aparţinea institutului, dar pe care l-a transferat fără acte la spitalul lui încă din 2007.

Procurorii bănuiesc că 159 de pacienţi au fost operaţi cu aparatura din spitalul de stat la clinica privată, şi fiecare ar fi plătit între 3 mii şi 6 mii de euro.

Avocatul profesorului Mihai Lucan este încrezător că nu există probe suficiente. “Din punctul nostru de vedere, probaţiunea este una mai mult decât incipienta şi nu există nicio dovadă că au fost comise faptele de domnul profesor Lucan sau de Ciprian Lucan. Se bazează pe nişte estimări" , spune el.

Cert este că, şi la această oră, renumitul ''Institut de Urologie şi Transplant Renal'' din Cluj are probleme financiare, din cauza unor datorii către furnizori, moştenite de pe vremea în care era condus de profesorul Lucan.

Percheziții la casa medicului Mihai Lucan. Este bănuit de un jaf de proporții

Percheziții la casa medicului Mihai Lucan. Este bănuit de un jaf de proporții

VIDEO PROTVPLUS.RO

salarii medici

Medicii și asistentele care au ”fugit” la privat se întorc acum la stat: ”Salariul este mai mare”

Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut

Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși

Andreea, tânăra otrăvită cu ciuperci, salvată de organele prelevate de la un copil. Părinții ei au murit

Statul va deconta medicamentele pentru pacienții care suferă de atrofie musculară

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

rujeola

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână

În pericol din cauza unei unghii încarnate. De ce nu a putut fi operat decât de un medic străin

Criză de sânge în Oradea. Angajații Centrului de Transfuzie au lansat un apel

A murit lângă spital după ce i s-a făcut o injecție și a fost lăsat să plece acasă

Spitalele care le-au făcut pacienților viața mai ușoară cu ajutorul tehnologiei. Aglomerația a devenit istorie

Afecțiunea care omoară 54.000 de oameni anual. România are doar 11 centre de îngrijire