Fraudă de 1 milion de euro la Institutul de Transplant din Cluj. Cum ar fi acţionat profesorul Lucan

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Bănuit de un jaf de proporţii, care a durat un deceniu, renumitul urolog Mihai Lucan urmează să fie adus joi dimineaţa la audieri, la Bucureşti, după ce - la Cluj - procurorii i-au percheziţionat casa mai bine de 17 ore.

Autorităţile îl suspectează pe Mihai Lucan că ar fi creat un grup infracţional organizat, prin care a delapidat peste un milion de euro. Deocamdată - potrivit unor surse din ancheta – în noaptea de miercuri spre joi au ajuns în birourile anchetatorilor, pentru declaraţii, 7 suspecţi şi 30 de martori.

Audierile au venit însă la finalul unei zile cu percheziţii maraton, la Cluj Napoca. Poliţişti, criminalişti şi procurori au descins simultan în casa medicului Mihai Lucan, a fiului acestuia, Ciprian Lucan, şi a fostului manager al institului de urologie şi transplant Cluj, Dan Sâmpetreanu. Iar după amiaza au mers şi la clinica privată a chirurgului Mihai Lucan.

Dan Emil Fofiu Sânpetreanu şi Sanda Rodica Baciu, director administrativ, respectiv, director economic în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, au fost reţinuţi joi dimineaţa de procurorii DIICOT, în dosarul în care au fost efectuate percheziţii la clinica privată a chirurgului Mihai Lucan, au declarat ulterior pentru AGERPRES surse judiciare.

Percheziţiile în casa profesorului s-au încheiat după miezul nopţii, când procurorii au plecat cu mai mulţi saci cu documente. Anchetatorii cauta probe în dosarul în care vestitul chirurg, fiul său şi fostul manager al Institutului sunt acuzaţi că au delapidat cu peste un milion de euro Institutul de transplant.

Prima acuzaţie a procurorilor DIICOT este că analizele pacienţilor internaţi în clinica profesorului Mihai Lucan erau făcute la Institut, cu aparatura şi resursele spitalului de stat, fără a se achita contravaloarea serviciilor. Apoi, una din cele mai grave acuzaţii este cea potrivit căreia pacienţii erau operaţi la clinica particulară a lui Lucan, dar imediat după intervenţii - mai exact pentru tratamentul post operator - erau trimişi la stat.

În calitate de fost angajat al institutului, deputatul Emanuel Ungureanu a dezvăluit câteva aspecte din schema fraudei. "Sistemul era unul simplu şi sofisticat, pacientul intra la ora 8 cu bilet de trimitere chiar dacă profesorul Lucan nu era la ambulator. Vedea toţi pacienţii până la ora 15 medicii instituţiei îi direcţionau către clinica privată, acolo erau spălaţi de bani apoi erau întorşi în instituţie. Practic, Institutul deTransplant s-a transformat într-un fel de azil de noapte, într-un fel de centru de îngrijire", spune deputatul.

Mihai Lucan este bănuit că a folosit un aparat pentru tratarea unor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor care aparţinea institutului, dar pe care l-a transferat fără acte la spitalul lui încă din 2007.

Procurorii bănuiesc că 159 de pacienţi au fost operaţi cu aparatura din spitalul de stat la clinica privată, şi fiecare ar fi plătit între 3 mii şi 6 mii de euro.

Avocatul profesorului Mihai Lucan este încrezător că nu există probe suficiente. “Din punctul nostru de vedere, probaţiunea este una mai mult decât incipienta şi nu există nicio dovadă că au fost comise faptele de domnul profesor Lucan sau de Ciprian Lucan. Se bazează pe nişte estimări" , spune el.

Cert este că, şi la această oră, renumitul ''Institut de Urologie şi Transplant Renal'' din Cluj are probleme financiare, din cauza unor datorii către furnizori, moştenite de pe vremea în care era condus de profesorul Lucan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!