"Gigant", "imposibil de inlocuit", "patriarhul chirurgiei" - colegii de breasla despre A. Pesamosca

Alexandru Pesamosca

Medicii regreta decesul profesorului Alexandru Pesamosca si il descriu pe acesta drept un reper pentru lumea medicala, cu un comportament cu totul special, care nu a practicat meseria pentru bani.

Seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul "Maria Curie", fost Budimex, Gheorghe Burnei, spune ca profesorul Pesamosca "era un monstru sacru al medicinei, care radia caldura si lumina".

"Profesorul Alexandru Pesamosca este un ilustru chirurg, care si-a daruit viata pentru salvarea copiilor. Este un monstru sacru care radiaza caldura si lumina. Un reper in lumea medicala romanesca", a adaugat Gheorghe Burnei.

Potrivit acestuia, spitalul devenise familie pentru profesorul Pesamosca, motiv pentru care, in aceste clipe, tot spitalul il plange.

"Este greu sa accepti ideea ca nu mai este, ca nu va mai fi, chiar daca spiritul lui va domina acest lacas medical", a mai spus doctorul Burnei.

Citește și
Alex Leo Serban
Criticul de film Alex Leo Serban a decedat
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Managerul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Dan Enescu, regreta decesul profesorului Pesamosca, descriindu-l pe caesa ca pe un gigant greu de inlocuit.

"Profesorul Pesamosca este un gigant, imposibil de inlocuit, este o forta a naturii", a declarat, joi, pentru Mediafax, prof. Dan Enescu.

El a adaugat ca era fericit stiindu-l ca respira, stiindu-l ca exista, chiar si tintuit la pat de o suferinta grea.

"Eram fericit ca stiu ca respira, ca exista. Era un om special, un nobil prin comportamentul sau special", a mai spus managerul Spitalului Grigore Alexandrescu.

Enescu a povestit ca intotdeauna, in preajma profesorului, s-a simtit puternic, s-a simtit special, pentru ca acesta era mare dar al lui Pesamosca: "desi gigant, sa-i faca pe toti sa se simta la fel".

"Avea un comportament cu totul special, desi erai mic te simteai mare. Desi erai slab, te simteai puternic in preajma lui. Este prea putin sa spun ca regret plecarea acestuia dintre noi. Ma doare, este o durere greu de exprimat. A plecat un nobil, nimeni nu-i poate lua locul", a conchis prof. Dan Enescu.

La randul sau, managerul Spitalului de Oftalmologie, prolector UMF, prof. dr. Monica Pop, l-a descris pe Alexandru Pesamosca drept un model pentru medicina, un medic care nu a practicat meseria pentru bani.

"Este greu sa vorbesti despre profesorul Pesamosca la trecut. El este un model pentru medicina romaneasca. Ramane unul dintre cei mai mari medici din Romania, care a salvat mii de vieti in mod nesperat. Nu a facut medicina pentru bani, ci numai cu gandul de a-i salva pe toti cei care i-au cerut ajutorul, de a da o sansa celor carora viata le-a dat o mare palma", a spus Monica Pop.

Acesta a sustinut ca va initia un document prin care Spitalului "Grigore Alexandrescu" sa i schimbe numele in Spitalul "Alexandru Pesamosca".

"Mi se pare ca Spitalul 'Grigore Alexandrescu' in care profesorul Pesamosca a lucrat o mare parte din viata sa-si schimbe numele. 'Grigore Alexandrescu' este nume ce poate fi dat unei institutii de cultura. Acest spital de copii ar trebui sa se numeasca 'Alexandru Pesamosca'", a adaugat Monica Pop.

Ea a povestit ca Alexandru Pesamosca i-a salvat nepotul de numai 10 luni.

"Imi amintesc si astazi cum m-am dus la domnia sa cu nepotelul meu de numai 10 luni. Avea un cancer testicular. Credeam putin in sansele lui de vindecare, profesorul mi-a dat curaj, iar micutul a fost salvat", a declarat Monica Pop.

Pe de alta parte, aceasta l-a descris pe Pesamosca drept "un barbat frumos, care facea curte discret, era jovial". "Practica medicina de drag si ne spunea continuu 'Sa va iubiti meseria. Sa faceti medicina de drag, nu pentru altceva si mai ales sa va urmariti pacientii in timp. Nu-i de ajuns ca l-ai operat, vorbeste cu el peste o luna, peste un an', ne spunea mereu profesorul Pesamosca", a adaugat prorectorul UMF.

La randul lui, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, prof. dr. Florian Popa, il descrie pe profesorul Pesamosca drept "patriarh al chirurgiei infantile romanesti".

"Niciodata nu poate fi uitat un astfel de om. Aveai senzatia ca este un patriarh. Era modest, chiar prea modest pentru personalitatea remarcabila pe care o avea. Putem spune fara sa gresim ca a fost si va ramane patriarh al chirurgiei infantile", a precizat prof. Popa.

Potrivit acestuia, Pesamosca a fost si un "cadru didactic remarcabil, un foarte bun profesionist, care si-a dedicat o viata profesiei".

"Dorinta conducerii UMF este ca prof. Pesamosca sa zaboveasca un timp in sala de onoare a Facultatii de Medicina, in semn de omagiu pentru personalitatea sa. Am anuntat familia ca am dori ca, fie si pentru scurt timp, corpul neinsufletit al profesorului Pesamosca sa fie depus in sala de onoare a Facultatii de Medicina. Ramane de vazut care va fi dorinta familiei", a precizat prof. Florian Popa.

Si prof. Adrian Streinu Cercel, managerului Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, regreta decesul profesorului Pesamosca despre care spune ca "este o personalitate desavarsita".

"Profesorul Alexandru Pesamosca este o personalitate desavarsita. Fondator de scoala medicala si salvator a mii de vieti, este greu sa vorbesti la trecut despre profesorul Pesamosca", a mai spus prof. Streinu Cercel.

Trupul neinsufletit al lui A. Pesamosca va fi depus in sala de consiliu a Facultatii Carol Davila

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Fanus Neagu a murit astazi dimineata, la 3:30, la Spitalul Elias. Avea cancer de prostata
Fanus Neagu a murit astazi dimineata, la 3:30, la Spitalul Elias. Avea cancer de prostata

Scriitorul si dramaturgul Fanus Neagu a murit in aceasta dimineata, la varsta de 79 de ani, dupa mai multe saptamani de coma. El suferea de cativa ani de cancer la prostata in faza terminala si era internat la spitalul Elias din Capitala.

Criticul de film Alex Leo Serban a decedat
Criticul de film Alex Leo Serban a decedat

Critic de film, eseist, prozator, traducator, pasionat de fotografie. Si totusi, de acum inainte este pentru noi toti doar o amintire. Alex Leo Serban a fost rapus vineri noapte de o boala incurabila, la doar 52 de ani.

Trupul deputatului Victor Surdu, depus la Parlament
Trupul deputatului Victor Surdu, depus la Parlament

Plecat in cea mai lunga dintre calatorii, Victor Surdu a facut astazi cate un scurt popas in locurile care i-au fost dragi de-a lungul vietii.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.