GHIDUL de supravietuire in cazul unui cutremur puternic. Scenariul de urgenta al autoritatilor
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta este pregatit sa intervina chiar in momentul in care se produce un cutremur puternic.
Conform planurilor, zeci de mii de ofiteri si subofiteri sunt dislocati in zonele afectate. Pot fi ajutati de Politie, Jandarmerie sau trupele Ministerului Apararii pentru a interveni, in special in Capitala, unde s-ar putea inregistra cele mai multe victime. Bucurestenii care locuiesc in cladiri cu risc seismic vor primi truse de urgenta unde vor gasi si un fluier cu care pot cere ajutor.
Inspectoratul pentru situatii de urgenta coordoneaza interventiile operative in caz de cutremur. Pe hartie, ordinele sunt foarte clare si trebuie respectate cu sfintenie.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
"Trebuie sa fie identificate zonele cu persoane de salvat, unde intervin ambulantele SMURD si ambulantele. Al doilea presupune salvarea persoanelor care nu sunt ranite, de la inaltime, cu caini, cu scari.", spune colonelul Ioan Burlui, inspector general IGSU.
Planurile de interventie in caz de cutremur sunt facute pe baza mai multor scenarii. In functie de tipul si adancimea seismelor, cei de la ISU stiu cand si unde sa trimita forte, inclusiv echipaje SMURD. In locurile cele mai expuse - cele care resimt in special cutremurele din zona seismica vrancea - sunt pregatiti pentru intrerventii aproximativ 28 de mii de ofiteri si subofiteri.
Inspectoratul general pentru situatii de urgente a dat ordin ca unitatile din judetele neafectate sa fie dizlocate oriunde e nevoie. Ajutor trebuie sa dea insa si politia, jandarmeria, dar si fortele ministerului apararii.
Cutremurul de azi-noapte i-a scos din case si pe edilii capitalei. Alesii au stat in sedinte si se gandesc cum si cui vor imparti cele opt mii de truse de prim-ajutor pentru care au cheltuit peste o suta de mii de euro. O trusa contine o patura cu protectie termica, o lanterna care se incarca manual, apa, pastile pentru purificarea apei, mancare si manusi. Dar si un fluier cu care puteti cere ajutor.
Fiecare institutie sau departament subordonat primariei capitalei a primit procedurile de interventie in caz de cutremur.
"Conform planului, fiecare are o procedura, fiecare stie ce trebuie sa faca, unde sa se deplaseze. Sunt proceduri insusite si nu vom avea nicio problema. Bine e sa nu le avem, dar e bine sa fim pregatiti.", spune Marcel Nicolaescu, viceprimarul general al Capitalei.
Politia locala e si ea pregatita sa intervina in primele 15 minute dupa producerea seismului.
"Politia locala Bucuresti are un program in pasi. In primul rand, monitorizeaza video Capitala si transmite informatii comandamentului. In primele 15 minute, 30 la suta din efective trebuie sa se prezinte imbracati. Politia locala vine in sprijinul comandamentului de urgenta al Capitalei. Referitor la echipajele de politisti locali, trebuie sa aiba lanterna si echipamentul GPS in cazul in care sunt victime.", spune Razvan Popa, purtator de cuvant al politiei locale Bucuresti.
Autoritatile sustin ca sunt pregatite. Dar pana la interventia lor, populatia trebuie sa cunoasca regulile elementare pentru o asemenea situatie. Cel mai important este sa va pastrati cumpatul, dar mai ales sa nu iesiti din casa decat dupa ce va asigurati ca sunteti in siguranta.
SFATURI UTILE IN CAZ DE CUTREMUR
Reguli de comportare rationala, individuale si de grup: loc de munca, familie, pe strada, in timpul producerii seismului:
1. Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.
2. Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand la accidente grave, nedorite. (SURSA: IGSU)
Cum este pregatita populatia, in alte tari, in caz de cutremur
JAPONIA:
CHILE:
NOUA ZEELANDA:
CALIFORNIA: