Mircea Radulian, la StirileProTV: "Ne putem astepta la un cutremur mare din Vrancea, nu din Galati"
Invitat in studioul Stirilor ProTV, profesorul Mircea Radulian, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, a vorbit despre situatia actuala a cutremurelor din Romania.
Sinteza dialogului dintre Andreea Esca si Mircea Radulian
Ne putem astepta la cutremure mai puternice?
E greu sa prezicem ceva in acest sens. Nu avem motive sa ne asteptam la ceva deosebit in viitor. Poate doar o continuare a acestui fenomen.
Totusi, nu s-a mai intamplat asa ceva prin zona
La acest mod, n-am mai intalnit in zona, doar pe o perioada mai mica de timp.
Aveti anumite ipoteze?
Sunt foarte multe falii acolo, si mai mari, si mai mici, e o zona complexa astfel incat sa-ti dai seama cand se va elibera exact toata energia. Este un fenomen mai special, care trebuie studiat foarte atent.
Oamenii ce ar trebui sa faca? Ar trebui sa se ingrijoreze?
Ii inteleg pe oameni ca se ingrijoreaza, mai ales ca aceste cutremure apar des. Ar fi preferabil sa fie doar un cutremur mai mare.
Credeti ca se poate produce un cutremur ca in 77?
Nu putem sti niciodata ce se intampla cu pamantul, dar probabilitatea de a se produce o catastrofa e foarte mica. Nu avem niciun indiciu in acest sens. Un cutremur mare precum cel din Vrancea ar trebui sa apara pe o falie care sa activeze pe o suprafata foarte mare, ceea ce nu se intampla.
De ce se extind?
Secventele se produc intr-un anumit loc, dar intotdeauna exista un fenomen de migrare. Ele migreaza de la SV catre NV.
Ce se intampla cu aceste sunete?
Nu e ceva nou, mai multe persoane au semnalat asemenea sunete in unele cazuri. Ce e surprinzator e frecventa acestor sunete si ca ele apar la cutremure destul de mici. Totul se leaga de structura locala, in zona satului Izvoarele.
Care e cel mai grav lucru care se poate intampla?
Surparea pamantului, dar in niciun caz cum am vazut in filme. Asa ceva se intampla doar la cutremure foarte mari. Sunt totusi cutremure mici in satul Izvoarele.
Exista si activitate vulcanica in aceasta zona?
Nu, este o zona in care trecutul geologic ar fi putut avea asemenea fenomene.
Cum va arata aceasta zona in 100-200 de ani aceasta zona?
S-ar putea sa fie o mica diferenta, dar nu ceva spectaculos. E greu de spus. Intr-un timp nu foarte mare, zona Vrancea va inceta sa mai genereze cutremure. Blocul care coboara va produce la suprafata anumite modificari.
Ne putem astepta la un cutremur mare?
In cazul unui cutremur mare, as exclude zona Galati. Putem sa ne asteptam la un cutremur mare in Vrancea. Vrancea acum insa este foarte calma, in compensatie parca.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, galati, vrancea, Mircea Radulian,
Dată publicare:
03-10-2013 19:24