Legaturile posibile gasite de specialisti intre cele 200 cutremure din Galati si seismul din Vrancea
Exista sau nu o legatura intre cutremurul puternic de sambata noapte si fenomenele inregistrate in Galati?
Iata intrebarea zilei care framanta o tara intreaga. Expertii incearca sa raspunda, si unii dintre ei inclina spre prima varianta, ca miscarile pamantului ar fi legate, chiar daca datele pe care le au pana acum nu sustin pe deplin afirmatiile.
Aceste imagini au fost surprinse de sistemul de supraveghere din camera de garda a Spitalului Judetean din Galati, in timpul cutremurului de la ora 4.37. Cand au simtit ca seismul e atat de puternic, asistentele s-au alertat si au alergat catre pacienti. Aceia dintre ei care s-au putut tine pe picioare, au iesit in fata spitalului de teama ca li s-ar putea intampla ce-i mai rau.
Peste zi, expertilor le vine greu sa lege cert, in baza unor date concrete, fenomenul de noaptea trecuta cu seismele repetate din Galati.
- Are vreo legatura cu ce s-a intamplat in Galati in ultima perioada?
- E posibil sa aiba, dar in momentul de fata nu putem sa raspundem la aceasta intrebare, deci ramane de vazut. E putin surprinzator pentru noi ca aceasta coincidenta pare sa indice ca ar fi o legatura intre Vrancea si zona de suprafata. E posibil sa fie o legatura intre ele. Zona Galatiului era o zona tensionata, deci Vrancea ar actiona ca un fel de declansator pentru asemenea secvente, din cand in cand, spune Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP.
Cercetatorii care analizeaza situatia din satul Izvoarele, acolo unde cutremurele repetate s-au simtit cel mai puternic, pun accentul pe profilul diferit al fenomenelor si spun ca nu sunt direct legate.
- Cutremurul din Vrancea se poate sa descarce din energia acumulata in zona Izvoarele. Si atunci s-ar putea ca sa ajute la linistirea activitatii seismice.
- Dar nu a fost influentat…
- Nu, pentru ca a fost la 140 de km adancime fata de 5-6 km, sunt destul de multe straturi geologice pana acolo. Daca ati simtit azi-noapte cutremurul din Vrancea, a avut o durata mai mare. 5,5 si s-a simtit mai mult. Cele de aici sunt de scurta durata, de intensitate medie, o intensitate care este la limita la care poate genera stricaciuni.", spune si specialistul Grigore Anton, de la INFP.
Incepand cu 23 septembire, in Galati s-au produs peste 200 de cutremure, cu tot cu replici. Cel mai puternic a fost de 3,9 pe scara Richter.