Lista cladirilor din Capitala declarate pericol public in caz de cutremur. 97 de scoli au probleme

×
Codul embed a fost copiat

Cutremurul din aceasta dimineata ar trebui sa-i trezeasca din amortire pe responsabilii care vegheaza la siguranta oamenilor, indeosebi in Bucuresti.

Capitala este cea mai expusa pericolului, pentru ca sunt 374 de cladiri cu risc seismic 1, care la o miscare mai puternica a pamantului s-ar prabusi, si alte cateva sute cu risc seismic de gradul doi, care ar suferi avarii grave.

Insa, pericolul pandeste mai ales in principala zona de distractie, adica in centrul istoric.

Oricat de atractiv ar fi centrul vechi, multe cladiri din aceasta zona au nevoie urgetna de consolidare, altfel risca sa cada peste trecatori.

Aici 194 de cladiri sunt incadrate in clasa 1 de risc seismic si 36 reprezinta pericol public. Dovada sunt cele doua cladiri care s-au prabusit in vara, fara sa aiba loc vreun cutremur. Aceasta este una dintre ele, sau ... ce a mai ramas din ea. Trecatorii sunt avertizati ca exista pericol de cadere, dar nu s-au luat alte masuri.

Citește și
cutremur
Cutremurul din Vrancea a creat panica in Galati. Planul autoritatilor de a evacua oamenii din zona
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Iar in zona sunt zeci de astfel de cladiri.

"Oricand daca se intampla o miscare, un soc mai mic venit de undeva, se poate desprinde aceasta bucata de zid si sa va raneasca. In mod clar aceasta bucata o sa cada undeva in lateral.", spune doctor inginer Emil Sever Georgescu, directorul stiintific de constructii INCERC.

In pericol sunt si cladirile renovate recent, dar care nu au fost consolidate.

"Fatada de la strada finisata cumva, aparent placut ochiului dar legatura cu elementul de structura de fapt nu exista pentru ca se vede o crapatura foarte mare si este o problema de responsabilizare atat a proprietarului terasei cat si a autoritatilor care au dat autorizatie."

Intregul Bucuresti este impanzit de cladiri cu risc seismic. Sunt blocuri care au la parter spatii comerciale, dar si 97 de scoli.

Pe bulevardele principale din Bucuresti exista zeci de blocuri cu bulina rosie sau care cel putin ar trebui sa aiba un astfel de avertisment. In cazul unui cutremur de adancime, problemele cele mai grave ar aparea la etajele superioare.

"Cazuri de posibila actiune negativa in masa sunt acele cladiri inalte, care au fost construite in anii 30-40 fara cunostinte de inginerie seismica. Se comporta la cutremurele acestea adanci de Vrancea ca o gelatina care sta pe o farfurie si noi am misca farfuria si s-ar misca fata de baza. "

Problema este ca in medie, autoritatile reusesc sa consolideze 2 cladiri pe an. Intre 2008 si 2011 au fost finalizate doar 7 cladiri, alte cinci se afla in santier.

Primaria Capitalei a publicat pe site-ul oficial o lista cu imobilele incadrate in clasa I de risc seismic.

Primaria Capitalei a publicat o lista a celor 142 de cladiri expertizate tehnic, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public.

Documentul cuprinde si evidenta celor 31 de cladiri care au fost consolidate, precum si cele incadrate in clasa II de risc seismic, imobilele expertizate tehnic incadrate in clasa III de risc seismic, imobilelele expertizate tehnic incadrate in clasa IV de risc seismic. Lista poate fi consultata aici!

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat sustine ca din 400 de cladiri cu risc seismic din Capitala, in 18 ani au fost consolidate mai putin de 40 si alte cateva sunt in lucru.

"Cu ocazia unui cutremur cu intensitate mai mare sau cu ocazia unor dezastre petrecute in alte tari, autoritatile isi aduc aminte de «Consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public». Se fac intalniri bine mediatizate, se dau declaratii incurajatoare, dar toate acestea nu pot ascunde un fapt simplu: din 400 de cladiri, in Bucuresti, s-au consolidat mai putin de 40 in 18 ani (din 1994 de cand a fost adoptata OG 20/1994) si alte cateva sunt in lucru", arata presedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuta, duminica, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Ligii Habitat considera ca ar trebui luate masuri de inasprire a legislatiei prin sanctionarea proprietarilor care impiedica desfasurarea programului, dar sanctiunile ar trebui sa fie aplicate si autoritatilor locale, atunci cand nu pun la dispozitie locuinte pe perioada consolidarii, cand nu se respecta termenele in executarea lucrarilor de consolidare si cand nu se raporteaza transparent motivele intarzierilor.

"Pentru intarzierea sau blocarea consolidarii sa se aplice sanctiuni drastice, dupa caz, primariilor, executantilor, asociatiilor de proprietari si proprietarilor individuali. Pentru proprietarii care solicita, trebuie sa se puna la dispozitie spatii de locuit pe perioada consolidarii. Nu se pot face eficient consolidarile cu proprietarii in case", a mai aratat presedintele Ligii Habitat.

De asemenea, reprezentantii Ligii Habitat sustin ca in cazul in care cheltuielile pentru consolidarea unui imobil cu risc seismic sunt echivalente cu cele ale unei constructii noi, ar trebui sa se ia in calcul posibilitatea demolarii si reconstructiei.

In ce priveste modificarile legislative, Liga Habitat propune ca pentru structura de rezistenta si instalatii, costurile sa fie suportate de la bugetul de stat, iar finisajele sa fie platite de asociatiile de proprietari.

"Multe asociatii vor avea probleme deosebite atat in inscrierea in programul de reabilitare, cat si in cel de consolidare, deoarece nu exista cartile tehnice ale cladirilor", a precizat sursa citata.

Reprezentantii Ligii Habitat considera ca asociatiile de proprietari ar trebui sa fie implicate mai mult in toate etapele executiei.

Acestia solicita sa fie facute analize detaliate cu privire la mai multe probleme semnalate de catre reprezentantii asociatiilor de proprietari, respectiv daca au fost sanctionati cei care au returnat banii si nu i-au folosit pentru consolidare, care sunt cauzele intarzierilor in executie si unde se contabilizeaza obiectiunile asociatiilor pe parcursul executiei.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari mai cer autoritatilor sa spuna ce pot face proprietarii din apartamentele aflate in consolidare pe perioada de iarna fara instalatiile de incalzire si "cu peretii desfacuti".

Patru cladiri din Bucuresti incadrate in clasa I de risc seismic au termen de finalizare a lucrarilor de consolidare anul acesta, iar o alta, anul 2014, dupa ce, in intervalul 2008-2011, au fost puse in siguranta alte sapte, anunta Primariei Capitalei in 25 septembrie.

Potrivit municipalitatii, in 2013 ar urma sa fie incheiate lucrarile de consolidare la imobilele situate la adresele str. Maria Rosetti nr. 55, bd. I. C. Bratianu nr. 5, bd. Dacia nr. 85, str. N. Iorga nr. 31, iar anul viitor au termen de finalizare cele la cladirea din str. Ion Campineanu nr. 9.

De asemenea, pana la sfarsitul anului pot fi date ordinele de incepere a lucrarilor pentru alte cladiri, respectiv cele din str. Pictor Stefan Luchian nr. 12, corp C, si str. Boteanu nr. 3A+3B, in functie de semnarea tuturor contractelor de finantare si mutarea locatarilor in locuinte de necesitate, preciza Primaria Capitalei.

"Pentru Calea Victoriei nr. 2-4, urmeaza atribuirea contractului de executie a lucrarilor de consolidare ca urmare a procedurii de achizitie publica, iar pana la finele anului se vor declansa proceduri de achizitie publica pentru contractarea executiei lucrarilor de consolidare la imobilele situate in bdul Nicolae Balcescu nr. 32-34, str. Sperantei nr. 24 si Calea Victoriei nr. 101", mai arata Primaria Capitalei.

Reprezentantii municipalitatii reamintesc ca Primaria Capitalei intampina numeroase probleme la consolidarea imobilelor, printre care contestarea expertizelor tehnice si incadrarii cladirii in clasa I de risc seismic si faptul ca unii proprietari nu sunt de acord cu solutia tehnica, pe motiv ca aceasta le-ar afecta intr-un fel sau altul configuratia spatiilor.

O alta problema este aceea ca nu pot fi asigurate finisajele pe care le doresc proprietarii, interventii sau modernizari ale instalatiilor si asa foarte vechi. De asemenea, valoarea lucrarilor este considerata de unii proprietari ca fiind mare in comparatie cu valorile vehiculate pe piata pentru achizitionarea de locuinte sau constructii noi.

Primaria Capitalei mai includea pe lista problemelor si "refuzul proprietarilor, persoane juridice, de spatii cu alta destinatie de a asigura finantarea, deci si semnarea si prezentarea documentelor legale pentru contractarea proiectarii si executiie lucrarilor de consolidare, in solidar cu proprietarii de locuinta, fapt de inteles in conditiile in care activitatea comerciala sau de afacere pe perioada executiei lucrarilor se intrerupe si deci nu pot fi realizate venituri din care sa fie platite lunar cheltuielile cu consolidarea aferente".

Din cauza acestor probleme, sustine municipalitatea, este "dificil a se atinge nivelul de performanta privind consolidarea tuturor cladirilor de locuit, cu pericol de prabusire, existente in municipiul Bucuresti, pana la incidenta unui potential cutremur major".

"Pentru finantarea executiei lucrarilor de consolidare a locuintelor proprietate privata a persoanelor fizice, nu se pot asigura sumele necesare din bugetul local (nu exista baza legala). Conform legislatiei, aceste sume provin numai din transferuri de la bugetul de stat. Sumele incasate de Primarie din ratele aferente locuintelor consolidate se utilizeaza numai pentru finantarea cheltuielilor privind punerea in siguranta a altor cladiri", mai arata Primaria Capitalei.

Municipalitatea a prezentat si mai multe propuneri privind modificarea si completarea legislatiei in domeniu, intre care: elaborarea unor standarde de cost pentru consolidarea cladirilor cu destinatia de locuinta, cu rol de referinta si analiza, aplicabile in estimarea financiara a investitiei; posibilitatea etapizarii interventiilor la cladirile situate pe anumite artere/zone cu aglomerari de cladiri cu risc seismic ridicat ( clasa I de risc seismic), cu termene de realizare scurt, mediu si lung, asfel incat sa poata fi acoperita toata lista cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic; posibilitatea actionarii in instanta a tuturor proprietarilor care obstructioneaza, sub orice forma, nu numai nepermiterea accesului, (prin nesemnarea contractelor de finantare, neprezentarea tuturor documentelor necesare..), amenzile fiind contestate in instanta; scutirea de taxe privind inscrierea in cartea funciara a dreptului de creanta pe baza proceselor verbale de constatare privind nesemnarea contractelor de finantare de catre proprietari; introducerea in legislatia specifica si a refacerii fatadelor odata cu consolidarea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cercetatorul care a prezis cutremurul din '77:
Cercetatorul care a prezis cutremurul din '77: "Vom avea in 2013 un cutremur puternic in Vrancea"

George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Stiinte Geologice, Universitatea "J.W. Goethe", din Frankfurt, Germania, a sustinut acum 5 luni ca Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic, potrivit ziarului Viata Libera.

Cutremurul din Vrancea a creat panica in Galati. Planul autoritatilor de a evacua oamenii din zona
Cutremurul din Vrancea a creat panica in Galati. Planul autoritatilor de a evacua oamenii din zona

Seismul de azi dimineata din Vrancea vine dupa panica generalizata care domneste in continuare la Galati, unde numarul cutremurelor produse in ultimele zile se apropie de o suta.

Cutremur de 5,5 in Vrancea. Seismul a fost simtit si in Republica Moldova si nordul Bulgariei
Cutremur de 5,5 in Vrancea. Seismul a fost simtit si in Republica Moldova si nordul Bulgariei

Cel mai mare cutremur inregistrat in ultimii 4 ani in Romania, cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, s-a produs sambata dimineata la ora 4,37 in zona Vrancea.

Mircea Radulian, la StirileProTV:
Mircea Radulian, la StirileProTV: "Ne putem astepta la un cutremur mare din Vrancea, nu din Galati"

Invitat in studioul Stirilor ProTV, profesorul Mircea Radulian, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, a vorbit despre situatia actuala a cutremurelor din Romania.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.