Geoana, amendat de instanta cu 1.000 de lei pentru ca nu s-a prezentat sa dea declaratii de martor

Ultimul update: Sambata 23 Martie 2013 07:12
Data publicarii: Miercuri 20 Martie 2013 12:49
Categorie: Actualitate
Mircea Geoana

Senatorul Mircea Geoana a fost amendat cu 1.000 de lei, miercuri, de instanta Judecatoriei Sectorului 1, pentru ca nu s-a prezentat sa dea declaratii de martor intr-un dosar.

Este vorba despre dosarul in care presedintele grupului Interagro, Ioan Niculae, este judecat in legatura cu finantarea partidelor.

Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc fusesera citati sa se prezinte miercuri la Judecatoria Sectorului 1, pentru a da declaratii in calitate de martori in dosarul "mita la PSD", in care liderul PSD Braila Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la Interagro, precum si Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, sunt judecati in legatura cu finantarea partidelor politice.

De la proces au lipsit atat Mircea Geoana, cat si Viorel Hrebenciuc, dar pentru acesta din urma s-a prezentat un avocat, care a aratat ca deputatul PSD este in imposibilitate de prezentare si ca va face dovada in acest sens la termenul urmator.

in aceste conditii, instanta a dispus amendarea cu 1.000 de lei a lui Mircea Geoana si a altor martori care trebuiau sa se prezinte la termenul de miercuri din dosarul "Mita la PSD" si care au lipsit nejustificat.

Instanta l-a audiat pe cumnatul lui Mircea Geoana, Ionut Costea, care a aratat ca nu a fost implicat in niciun fel in campania prezidentiala in cazul careia DNA a facut cercetari si ca nu a vorbit nimeni cu el despre posibilitatea finantarii aceastei campanii.

Instanta a stabilit urmatorul termen de judecata pentru 15 mai, termen la care vor fi citati in continuare Mircea Geoana si ceilalti martorilor care nu s-au prezentat miercuri.

DNA i-a trimis in judecata, in 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae si pe directorul Viorel Barac, de la Interagro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instantei de procurorii anticoruptie, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfârsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - Interagro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale, mai notau procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Mircea Geoana Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

A inceput procesul in care Ioan Niculae e acuzat ca a finantat ilegal campania lui Geoana din 2009
A inceput procesul in care Ioan Niculae e acuzat ca a finantat ilegal campania lui Geoana din 2009
Mircea Geoana: Motivul ramanerii in casa RA-APPS tine de pregatirea achizitionarii unei case
Mircea Geoana: Motivul ramanerii in casa RA-APPS tine de pregatirea achizitionarii unei case
Americanii glumesc pe seama Romaniei:
Americanii glumesc pe seama Romaniei: "Exit poll-urile il desemneaza castigator pe Mircea Geoana!"
VIDEO PROTVPLUS.RO
aeroport
Tot mai mulţi pasageri se trezesc că se anulează zborul sau li se pierd bagajele. Care sunt cele mai afectate linii
Siegfried Mureşan, după atacul din Strasbourg: „Sunt în Parlamentul European. Nu intră, nu iese nimeni”
Autostrada Turda-Gilău, blocată din cauza viscolului. De ce nu au ieşit utilajele de deszăpezire
Începe ”migrația” pachetelor pentru românii din străinătate. ”Slănină, ceapă, țuică”
Cazul liftierei care ar fi cerut cadourile copiilor cu cancer. Ce riscă și cum s-ar fi justificat
CAMERA ASCUNSĂ. Porci, vânduți din zonele afectate de pestă. ”E injectat, are tot”
recunoastere faciala
România va folosi la summitul de la Sibiu, în premieră europeană, o tehnologie imposibil de păcălit
O mamă româncă riscă închisoarea şi să-şi piardă copilul în urma acuzaţiilor unui italian
Jaf de 19 secunde, la 100 km/h. O singură greșeală poate însemna moartea pentru hoți
Greu de reținut. Bărbatul care și-a bătut iubita s-a jucat marți cu poliția, care l-a lăsat apoi liber
Militarul care și-a ucis iubita, o coafeză din Titu, condamnat la 25 de ani de închisoare
Motivul pentru care o femeie i-a incendiat casa fostului iubit: „Nu te puteai apropia, că săreau oalele”