Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Ajutorul militar oferit Ucrainei nu este suficient. Este necesar „un sprijin aerian direct”
Ajutorul militar occidental oferit Ucrainei este, deocamdată, insuficient pentru o contra-ofensivă majoră, cred experții militari. Tehnica de luptă modernă va ajunge târziu, iar, în acest timp, rușii își consolidează pozițiile pe front.
Cosmin Stan și invitatul lui, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, și-au expus argumentele la Știrile PROTV.
Cosmin Stan: Bun găsit, alături de mine se află generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, SEEBRIG.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bine ați venit, domnule general. Am văzut răspunsul Rusiei la anunțul Occidentului de ieri de a livra tancuri moderne Ucrainei și am avut această salvă de rachete, cel puțin 55 de rachete lansate asupra Ucrainei, mai ales în regiunile Kiev, Vinița și Odesa, care au țintit infrastructura energetică. Și se vorbește în tot acest timp de o ofensivă majoră care ar fi pregătită de ruși. Când și cum ar putea arăta această ofensivă?
Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Ofensiva rușilor este în desfășurare. Au cucerit Soledarul și acum urmează asaltul asupra Bahmutului. Din Bahmut se desfășoară, sau se poate desfășura o ofensivă majoră care vizează cele două orașe foarte importante, Sulovia și Cramators.
Odată cu cucerirea celor două orașe, și asta și-au planificat în mod sigur, rușii ar cuceri aproape încă jumătate din Donețk, atunci probabil și-ar realiza scopurile teritoriale.”
Cosmin Stan: În tot acest context, după ce după câteva săptămâni de discuții s-a ajuns la acordul privind livrarea de tancuri, Țările Baltice fac presiuni și, la rândul său, Volodimir Zelenski solicită avioane de luptă. Când vom asista și la acest următor pas și cât de oportun ar fi o astfel de livrare?
Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „O grupare de forțe întrunită pentru contraofensivă înseamnă echipamente pentru structurile forțelor terestre. Înseamnă o foarte bună apărare antiaeriană și antirachetă, o foarte bună apărare electronică și un sprijin de aviație pentru a avea supremație aeriană, cel puțin în zona care este vizată de contraofensivă. Și, sigur, tot din partea forțelor aeriene, un sprijin aerian direct, pe timpul desfășurării contra-ofensivei.
Cosmin Stan: Cu alte cuvinte, ucrainenii au cumva justificarea necesară pentru a solicita și avioane de luptă, nu doar tancuri.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Repet, trebuie să luăm în calcul și nevoia de apărare antiaeriană și antirachetă. Pregătirea unei contra-ofensive nu se face în săptămâni, se face în luni, trebuie să ai și condițiile favorabile pentru executare a acestei contra-ofensive, adică pe direcțiile pe care execuți contraofensiva. Trebuie să iei măsuri de lovire cu rachetele, cu artileria, cu aviația, a pozițiilor inamicului, și după aceea treci la contraofensivă. Misiunile vor fi legate, în mod sigur de cantitatea de echipamente care se livrează. Dacă vorbim, spre exemplu, de contraofensivă, cum ar fi contraofensiva pe axa înspre Zaporojie, Melitopol înspre Marea Azov, dar și atingerea nu neapărat a Crimeii, ci cucerirea culoarului terestru dintre Crimeea și Donbas. Aceste cantități sunt insuficiente.”
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina, tancuri, avioane de lupta,
Dată publicare:
26-01-2023 20:07