SUA: Trebuie să fim pregătiți pentru a continua să sprijinim Ucraina pentru o perioadă mai lungă de timp

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a lansat un nou val de rachete asupra Ucrainei, la o zi după ce Germania și SUA au promis zeci de tancuri, care să să ajute Kievul împotriva invadatorilor.

11 oameni au murit și mai mulți au fost răniți. Barajul de rachete a fost lansat după ce Kremlinul a transmis că vede oferta de tancuri pentru Ucraina ca o "implicare directă" a Occidentului în conflict.

Potrivit unor surse de la Washington, președintele Joe Biden ar putea vizita Europa, posibil Polonia, la un an de la începerea războiului din Ucraina.

În același timp, președintele Zelenski a declarat că nu este interesat să-l întâlnească pe Vladimir Putin, pentru discuții de pace, pentru că îl consideră "un nimeni".

La Bahmut, pe frontul din Est, presiunea inamiculul crește mereu, spun apărătorii ucraineni.

Citește și
Sânziana Negru, acuzată că a aruncat la gunoi produsele alimentare Lidl pe care le promovase pe Instagram. Reacția iubitului ei și a magazinului

Între timp, zeci de rachete rusesti și drone au fost lansate din nou asupra diferitelor regiuni ale Ucrainei. Dar majoritatea au fost doborâte de apărarea anti-aeriană ucraineană. Potrivit comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, într-unul dintre atacrui a fost folosită și racheta hipersonică numită Kh-47 Kinzhal.

Rușii au lansat acest val de rachete la o zi după anunțurile istorice de la Berlin și de la Washington privind livrarea către Ucraina a 45 de tancuri de luptă - germane, Leopard și americane, Abrams.

Joe Biden, președintele SUA: "Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, echivalentul unui batalion ucrainean. Este vorba despre libertate. Libertate pentru Ucraina și pentru întreaga lume".

Peskov: "Moscova vede tot ceea ce face Occidentul drept o implicare directă în conflic"

Kremlinul a transmis că oferta de tancuri pentru Ucraina este percepută a o implicare directă a Occidentului în conflict.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Atât capitalele europene, cât și Washingtonul continuă să susțină că livrarea de diverse tipuri de sisteme de armament, inclusiv tancuri, către Ucraina, nu înseamnă absolut implicarea acestor țări sau a alianței (n.r. - NATO) în ostilitățile care se desfășoară în Ucraina. Categoric, nu suntem de acord cu asta. Moscova vede tot ceea ce fac drept o implicare directă în conflict. Și putem vedea cum această implicare crește mereu".

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: "Vehiculele blindate sunt importante. Nu te duci după un crocodil cu coceni de porumb. Aceste vehicule, aceste tancuri și blindate, vor avea cu siguranță efect pe front. Cred că trebuie să fim pregătiți pentru a continua să sprijinim Ucraina pentru o perioadă mai lungă de timp".

Însă, potrivit unui inalt responsabil de la Kiev, Ucraina se așteaptă la o ofensivă majoră a forțelor ruse "într-o lună sau două". Și ar putea dura cel puțin trei luni până când vor ajunge primele tancuri Leopard în Ucraina.

Reporter: "Puteți trimite tancurile la timp în Ucraina?".

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: "Bineînțeles că da".

Reporter: "Cât va dura să ajungă acolo?".

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: "La sfârșitul primului trimestru al anului. Asta vom face".

Reporter: "Câte luni? Două, trei, patru?".

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: "Tocmai am spus la sfârșitul lunii martie, cred".

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Factorii cheie sunt rapiditatea și numărul. Rapiditatea antrenării militarilor noștri, rapiditatea cu care sunt livrate tancurile Ucrainei. Și numărul de tancuri pe care le primim".

Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă

În mesajul său de azi-noapte, președintele Zelenski a îndemnat aliații să trimită Ucrainei și rachete cu rază lungă de acțiune, dar și avioane de luptă.

Pe de altă parte, Zelenski a spus, într-un interviu pentru Sky News, că "nu este interesat" de o intalnire cu Putin pentru discuții de pace, descrindu-l drept un "nimeni" care trăiește într-o "bulă informațională" și nu știe cu adevărat ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nu mă interesează. Nu mă interesează să mă întâlnesc cu el, nu mă interesează să vorbesc cu el".

Kay Burley, Sky News: "E prea târziu acum?".

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Prea târziu? Nu mă interesează! Cine e el în acest moment? După inadarea masivă a Ucrainei, pentru mine, (Putin) e un nimeni. E un nimeni".

Centrul istoric din Odesa, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului mondial în pericol

În altă ordine de idei, centrul istoric al orașului-port ucrainean Odesa, a fost desemnat sit din patrimoniul mondial în pericol de către Agenția culturală a Națiunilor Unite.

Cunoscută drept "perla de la Marea Neagră", Odesa a fost bombardată de multe ori de când Rusia a invadat Ucraina.

Chiar și în valul de atacuri de joi dimineața a fost lovită infrastructura energetică a orașului. Dar Moscova spune că decizia UNESCO este "motivată politic".

 

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Joe Biden a anunţat că susţine candidatura vicepreşedintei sale Kamala Harris
Joe Biden a anunţat că susţine candidatura vicepreşedintei sale Kamala Harris

Preşedintele SUA Joe Biden a anunţat că susţine candidatura vicepreşedintei sale Kamala Harris, relatează duminică AFP.  

Trump, reacţie după anunţul retragerii lui Biden: A fost de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre
Trump, reacţie după anunţul retragerii lui Biden: A fost de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre

Fostul preşedinte Donald Trump l-a descris pe Joe Biden ca fiind "de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre", într-o convorbire telefonică la CNN, la câteva minute după ce Biden şi-a anunţat retragerea din cursa pentru 2024.

Netanyahu anunţă că Israelul va trimite joi o delegaţie pentru negocierile privind ostaticii
Netanyahu anunţă că Israelul va trimite joi o delegaţie pentru negocierile privind ostaticii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat trimiterea joi a unei delegaţii însărcinate cu negocierea unui acord privind ostaticii cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a anunţat duminică biroul premierului într-un comunicat.

Recomandări
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă nominalizarea democraților în incertitudine cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente
Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente

Poliţia din Leeds a efectuat până acum cinci arestări şi a acuzat un alt bărbat, Iustin Dobre, de 37 de ani, de incendiere şi tulburări violente, într-o suburbie a oraşului, care a determinat consiliul să întreprindă ”o evaluare urgentă”. 

Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN
Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN

La 4 zile de la oribila crimă din Brăila, unde o dentistă din Republica Moldova a fost omorâtă cu cruzime în cabinetul ei, anchetatorii au un suspect.