SUA: Trebuie să fim pregătiți pentru a continua să sprijinim Ucraina pentru o perioadă mai lungă de timp

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a lansat un nou val de rachete asupra Ucrainei, la o zi după ce Germania și SUA au promis zeci de tancuri, care să să ajute Kievul împotriva invadatorilor.

11 oameni au murit și mai mulți au fost răniți. Barajul de rachete a fost lansat după ce Kremlinul a transmis că vede oferta de tancuri pentru Ucraina ca o "implicare directă" a Occidentului în conflict.

Potrivit unor surse de la Washington, președintele Joe Biden ar putea vizita Europa, posibil Polonia, la un an de la începerea războiului din Ucraina.

În același timp, președintele Zelenski a declarat că nu este interesat să-l întâlnească pe Vladimir Putin, pentru discuții de pace, pentru că îl consideră "un nimeni".

La Bahmut, pe frontul din Est, presiunea inamiculul crește mereu, spun apărătorii ucraineni.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Între timp, zeci de rachete rusesti și drone au fost lansate din nou asupra diferitelor regiuni ale Ucrainei. Dar majoritatea au fost doborâte de apărarea anti-aeriană ucraineană. Potrivit comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, într-unul dintre atacrui a fost folosită și racheta hipersonică numită Kh-47 Kinzhal.

Rușii au lansat acest val de rachete la o zi după anunțurile istorice de la Berlin și de la Washington privind livrarea către Ucraina a 45 de tancuri de luptă - germane, Leopard și americane, Abrams.

Joe Biden, președintele SUA: "Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, echivalentul unui batalion ucrainean. Este vorba despre libertate. Libertate pentru Ucraina și pentru întreaga lume".

Peskov: "Moscova vede tot ceea ce face Occidentul drept o implicare directă în conflic"

Kremlinul a transmis că oferta de tancuri pentru Ucraina este percepută a o implicare directă a Occidentului în conflict.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Atât capitalele europene, cât și Washingtonul continuă să susțină că livrarea de diverse tipuri de sisteme de armament, inclusiv tancuri, către Ucraina, nu înseamnă absolut implicarea acestor țări sau a alianței (n.r. - NATO) în ostilitățile care se desfășoară în Ucraina. Categoric, nu suntem de acord cu asta. Moscova vede tot ceea ce fac drept o implicare directă în conflict. Și putem vedea cum această implicare crește mereu".

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: "Vehiculele blindate sunt importante. Nu te duci după un crocodil cu coceni de porumb. Aceste vehicule, aceste tancuri și blindate, vor avea cu siguranță efect pe front. Cred că trebuie să fim pregătiți pentru a continua să sprijinim Ucraina pentru o perioadă mai lungă de timp".

Însă, potrivit unui inalt responsabil de la Kiev, Ucraina se așteaptă la o ofensivă majoră a forțelor ruse "într-o lună sau două". Și ar putea dura cel puțin trei luni până când vor ajunge primele tancuri Leopard în Ucraina.

Reporter: "Puteți trimite tancurile la timp în Ucraina?".

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: "Bineînțeles că da".

Reporter: "Cât va dura să ajungă acolo?".

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: "La sfârșitul primului trimestru al anului. Asta vom face".

Reporter: "Câte luni? Două, trei, patru?".

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: "Tocmai am spus la sfârșitul lunii martie, cred".

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Factorii cheie sunt rapiditatea și numărul. Rapiditatea antrenării militarilor noștri, rapiditatea cu care sunt livrate tancurile Ucrainei. Și numărul de tancuri pe care le primim".

Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă

În mesajul său de azi-noapte, președintele Zelenski a îndemnat aliații să trimită Ucrainei și rachete cu rază lungă de acțiune, dar și avioane de luptă.

Pe de altă parte, Zelenski a spus, într-un interviu pentru Sky News, că "nu este interesat" de o intalnire cu Putin pentru discuții de pace, descrindu-l drept un "nimeni" care trăiește într-o "bulă informațională" și nu știe cu adevărat ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nu mă interesează. Nu mă interesează să mă întâlnesc cu el, nu mă interesează să vorbesc cu el".

Kay Burley, Sky News: "E prea târziu acum?".

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Prea târziu? Nu mă interesează! Cine e el în acest moment? După inadarea masivă a Ucrainei, pentru mine, (Putin) e un nimeni. E un nimeni".

Centrul istoric din Odesa, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului mondial în pericol

În altă ordine de idei, centrul istoric al orașului-port ucrainean Odesa, a fost desemnat sit din patrimoniul mondial în pericol de către Agenția culturală a Națiunilor Unite.

Cunoscută drept "perla de la Marea Neagră", Odesa a fost bombardată de multe ori de când Rusia a invadat Ucraina.

Chiar și în valul de atacuri de joi dimineața a fost lovită infrastructura energetică a orașului. Dar Moscova spune că decizia UNESCO este "motivată politic".

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Medicii testează primele vaccinuri împotriva cancerului, la Londra. „O speranță reală că acestea vor fi schimbarea”
Medicii testează primele vaccinuri împotriva cancerului, la Londra. „O speranță reală că acestea vor fi schimbarea”

Medicii au început să testeze, pe sute de pacienți primul vaccin oncologic personalizat cu ARNm din lume pentru melanom, la Londra, scrie The Guardian.

 

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Ce ar trebui să facă Ucraina cu noul ajutor primit din partea SUA. „Să-l trateze ca și cum ar fi ultimul”
Ce ar trebui să facă Ucraina cu noul ajutor primit din partea SUA. „Să-l trateze ca și cum ar fi ultimul”

Analiștii în război spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari.  

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.