GALERIE FOTO. Cerul Capitalei, „pictat” în culori spectaculoase. Care este explicația științifică
Cerul Capitalei s-a aprins luni seară, când soarele a colorat norii în nuanțe de portocaliu și violet. Imaginile spectaculoase au fost surprinse de Ramona Niță.
De ce devine lumina roșie la apus și la răsărit?
Lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie și roșie, interferează mai puțin cu moleculele gazelor atmosferice și trece mai ușor prin atmosferă.
La apus și la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă și prin urmare, culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei, scrie geogra.ro.
Fenomenul poate fi accentuat de prezența moleculelor de apă, a norilor, a prafului sau a unor substanțe poluante. În timpul unor erupții vulcanice, de exemplu, mari cantități de cenușă și gaze pot fi emanate în atmosfera, în acest caz cerul devenind de un roșu aprins, acesta este și motivul pentru care în înțelepciunea populară se spune că un cer de un roșu ieșit din comun, prevestește un eveniment negativ.