Gabriela Firea răspunde criticilor: ”Să nu-şi facă nimeni griji. Nu sunt plângăcios de serviciu”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 11:55
Categorie: Stiri actuale
Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacţionat joi, înaintea şedinţei de Consiliu General, faţă de criticile aduse de opoziţie şi de sindicaliştii din administraţie în ceea ce priveşte desfiinţarea mai multor administrații.

Activitatea Administraţiei Străzilor, Administraţiei Fondului Imobiliar, ALPAB şi Administraţiei Cimitirelor va fi preluată în totalitate de companiile municipale. Firea a subliniat că „nu se întâmplă nimic necurat” în aceste companii municipale, care oricum sunt verificate de instituţiile statului, de Curtea de Conturi şi de ANAF „chiar şi de câte două ori pe săptămână”. Edilul a mai spus că administraţiile şi regiile erau păguboase şi a trimis de mai multe ori Corpul de Control al primarului general la ALPAB, de exemplu, dar mai mult decât atât nu poate face şi nu se va duce „cu denunţul”, pentru că nu este „plângăcios de serviciu”.

Am spus din prima zi când am preluat mandatul că îmi propun şi voi milita pentru schimbarea modelului administrativ, transformarea regiilor şi administraţiilor în companii municipale, pe model european. Cei mai mulţi angajaţi ai acestor administraţii au înţeles că este vorba de un proiect important pentru că aceste companii sunt verificate chiar şi de câte două ori pe săptămână de Curtea de Conturi, de ANAF, să nu-şi facă nimeni grijă că se întâmplă ceva necurat, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în regii şi administraţii. V-am spus cum la Administraţia Străzilor, o celebră companie cumpăra componente de semafoare de 1.000 de ori mai scumpe. V-am dat nenumărate exemple şi aştept ca instituţiile statului să-şi facă treaba şi în ceea ce priveşte ALPAB-ul. Mai mult decât să trimit Corpul de Control acolo nu am ce să fac, eu nu mă duc cu denunţul, nu sunt plângăcios de serviciu”, a declarat joi primarul Capitalei Gabriela Firea, înaintea şedinţei de Consiliu General, potrivit news.ro

Ea a spus că cei mai mulţi angajaţi ai administraţiilor care vor fi desfiinţate au înţeles şi deja s-au transferat la companiile municipale, unde beneficiază de toate drepturile. Firea a adăugat că nu poate plăti salarii compensatorii angajaţilor din administraţiile care se desfiinţează pentru că ei se vor angaja imediat în companii şi nu ar fi normal.

Au fost oameni care au înţeles că nu avem motive legale pentru a acorda fiecărui angajat 20.000 de euro sume compensatorii. De ce să plătim sume compensatorii, iar a doua zi să se angajeze la companiile municipale? Se angajează în secunda următoare”, a explicat Firea.

Edilul a acuzat angajaţii administraţiilor şi pe unii consilieri generali din opoziţie de şantaj şi presiuni.

Nu voi ceda acestui şantaj, eu respect legea. Nu se face dreptate cu şantaj şi nici administraţie cu presiuni. Cei care au anunţat că nu vor voota le transmit doar că îmi fac datoria de primar, vin cu proiecte bune pentru bucureşteni, voi votaţi sau nu. Mai departe, mize mici, meschine, şantaj, eu nu mai cedez. Azi se va face lumină, cine votează pentru bucureşteni şi cine practică şantaj la adresa mea. Vă spun public că sunteţi liberi să votaţi cum doriţi, dar eu vă sfătuiesc să votaţi cu gândul la cei care v-au ales aici, nu-i sacrificaţi pe bucureşteni”, a spus Gabriela Firea.

Primăria Capitalei va desfiinţa administraţiile din subordinea sa care se ocupă de serviciile publice, mai exact Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), Administraţia Străzilor, Administraţia Fondului Imobiliar şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane. După desfiinţarea administraţiilor, serviciile publice pe care le prestau acestea vor fi desfăşurate de companiile municipale, iar contractele angajaţilor încetează de drept.

Municipalitatea argumentează necesitatea desfiinţării acestor adminsitraţii pentru „eliminarea paralelismului, stabilirea concretă şi efectivă a responsabilităţilor”, în condiţiile în care în luna august CGMB a adoptat o hotărâre prin care gestiunea unor servicii publice derulate de Administraţia Străzilor a trecut la companiile municipale.

Prin desfiinţarea acestor administraţii, contractele angajaţilor încetează de drept, aşa cum se arată şi în proiectul de hotărâre.

Companiile municipale care au calitatea de delegat în cadrul gestiunii serviciului, respectiv pentru prestarea atribuţiilor preluate de la delegator, pentru acoperirea necesarului de personal, vor putea acoperi acest deficit prin punerea la dispoziţia angajatorilor (...) situaţia posturilor vacante”, se arată în proiectul de hotărâre.

Concret, cei care lucrează în prezent în administraţiile enumerate mai sus au posibilitatea de a se angaja la companiile municipale, în funcţie de numărul de posturi libere, nu sunt transferaţi automat de la un angajator la altul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Gabriela Firea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Firea, despre referendum: Îmi voi spune punctul de vedere în CEx. Poporul are întotdeauna dreptate
Firea, despre referendum: Îmi voi spune punctul de vedere în CEx. Poporul are întotdeauna dreptate
Ce a sustras un hoț din geanta unei femei, în propria ei casă. ”Nu mi-a luat cardurile, banii”
Ce a sustras un hoț din geanta unei femei, în propria ei casă. ”Nu mi-a luat cardurile, banii”
Vicepremierul Paul Stănescu: ”Am împlinit 68. Deci nu mi-e frică de nimeni”
Vicepremierul Paul Stănescu: ”Am împlinit 68. Deci nu mi-e frică de nimeni”
VIDEO PROTVPLUS.RO
transplant de organe
O mamă i-a chemat la nunta fiicei sale pe cei cărora le-a donat organele fratelui acesteia
Bărbat căutat cu scafandri, după ce a dispărut într-o cascadă din România
Camion cu uşi, oprit la graniţă. Ce s-a întâmplat când poliţiştii le-au deschis
Măsurile anunțate de primarul Vasluiului, după ce trei tineri au fost înjunghiați
Singurele cuvinte spuse mamei de copilul abuzat la o creșă din Iași. Ce a urmat
Cum a ajuns în România un spin din coroana lui Christos, salvată de la Notre Dame
politie
Moarte învăluită în mister în Suceava. Cum a fost găsită o prostituată
Bărbat căzut în Dâmboviţa, la Ciurel. Eroul care l-a salvat înainte să ajungă scafandrii
Mielul de Paşte: reţeta lui Adrian Hădean. Cum diferă carnea în funcţie de regiune
Motivul pentru care Biserica a mutat Sfântul Gheorghe în a doua zi de Paşte
Un kilogram de roșii românești costă cât o oală de sarmale. Cum se scuză fermierii
USR cere Fiscului să o controleze pe mama lui Oprişan, care i-ar fi luat maşină de 120.000€